Две земетресения стреснаха българите в неделния ден. Минути преди 14

...
Две земетресения стреснаха българите в неделния ден. Минути преди 14
Коментари Харесай

Две земетресения ни стреснаха днес: Имат ли връзка с изригва...

Две трусове стреснаха българите в неделния ден. Минути преди 14 часа трус, приближаващ от Егейско море изплаши хората, живеещи по високите етажи на блоковете.

Силното земетресение в Гърция бе усетено и в България - в Пловдив, Благоевград, Петрич, в София. В обществените мрежи се оплакаха, че е усетено още и в Сандански, Гоце Делчев, Кърджали, Хасково, Пазарджик, Асеновград, Хисаря, Стара Загора, даже и в елементи от Северна България.

Епицентърът е бил на 66,4 километра западно от остров Лимнос и на 316 километра от София. Земетресението е с магнитуд 5,5 по Рихтер и е с дълбочина от 9,8 километра, оповестиха сеизмолозите от НИГГГ-БАН. То бе последвано от дузина по-малки земетресения, написа dariknews.bg.

" До момента по-сериозните следващи земетресения са към този момент над 15, като те са с магнитуд към 3 и над 3, има и единични земетресения над 4. Ще има още много следващи земетресения от земетресението в Гърция, тъй като 5,5 е висок магнитуд и това е мощно земетресение ", изясни пред Българска телеграфна агенция зам.-директорът на НИГГГ-БАН доцент Петя Трифонова.

Тя посочи, че чувствата от земните земетресения ще са по-слаби, тъй като епицентърът на земетресението е в Егейско море - на юг от Атонския полуостров. " Очаква се обаче дълга серия от следващи земетресения от това заметресение, която може да продължи и месец ", сподели доцент Петя Трифонова.

По-рано в утринните часове на неделя земен трус бе усетен и в региона на Перник. " Земетресението от тази заран в Перник е едва, само че въпреки всичко е съумяло да разсъни доста хора ", разяснява доцент Петя Трифонова.

Тя напомни, че рано тази заран /03.42 ч./ от НИГГГ-БАН записаха земетресение с магнитуд 3 по Рихтер в региона на Перник. " Земетресението е било съпроводено със мощен екот преди този момент и е поизплашило много хора. Епицентърът на това земетресение е доста покрай Радомир, като то е било усетено в Радомир и в Перник ", изясни доцент Трифонова.

Междувременно стана ясно, е доста метеорологични станции от мрежата на Атинската национална обсерватория са записали ударната вълна от изригването на подводния вулкан край Тонга в Тихия океан в събота, заяви АНА-МПА.

Вулканът изригна в 7,10 ч. гръцко (и българско) време в събота. В 22 ч. вечерта атмосферното налягане в Гърция се е повишило ненадейно с 2 хектопаскала, незабавно по-късно е спаднало с 4, след което се е нормализирало.



Медиите в Кипър също оповестяват, че внезапна смяна на атмосферното налягане е била регистрирана от станциите на острова.

За в този момент не се оповестява за връзка сред изригването на вулкана край Тонга и усетените у нас земни земетресения.

В късния следобяд от НИГГГ-БАН разпространиха за още един трус недалече от България - 15:43 ч. българско време е записано земетресение и в региона на Вранча. Епицентърът на събитието е на 52.9 км на северозапад от гр. Бузъу, Румъния и на 406 км от гр. София. По данни на Националния сеизмологичен център трусът е с магнитуд 4.2 км и на дълбочина 124.0 км.
Свързани вести Земетресение от 5,4 по Рихтер удари Гърция, усети се и в Пловдив ВИДЕО Доц. Филип Филипов разгласи каква е вероятността за ново по-силно земетресение
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР