Две ягуарчета ще живеят на свобода заедно с майка си

...
Две ягуарчета ще живеят на свобода заедно с майка си
Коментари Харесай

Застрашени ягуарчета намериха нов дом в национален парк в Аржентина

Две ягуарчета ще живеят на независимост дружно с майка си в народен парк в Аржентина след сполучлив опит за развъждането им в плен за да се подкрепи опазването на типа, систематизиран като " съвсем заплашен " от изгубване, съобщи Ройтерс. 

Майката Мбарете се завръща в националния парк " Ибера " в североизточната провинция Кориентес, този път с дребните си, след осеммесечен престой в националния парк " Ел Импенетрабле " в Чако, където се чифтоса с татко им.

Бебетата внасят значимо генетично многообразие в популацията от 12 ягуара, които понастоящем населяват парка покрай границата на Аржентина с Бразилия и Парагвай.

Ягуарът е най-големият представител от фамилията на котките, който понастоящем живее в Южна Америка. Днес Аржентина е обител на 200-250 ягуара, които заемат едвам 5 % от територията, из която в миналото са бродили.

Себастиан Ди Мартино от фондация Rewilding Argentina изяснява, че е било належащо Мбарете да бъде държана в полуплен с див сътрудник, преди да бъде преместена.

" Това е извънредно, само че належащо деяние, в случай че желаеме заплахата от изгубване, която грози типа, да стане обратима ", сподели Ди Мартино.
Като наедрял див звяр ягуарът играе решаваща роля за здравето на екосистемата като цяло. Ловът, фрагментацията на местообитанията му, недохранването и намаляването на плячката обаче са станали причина типът към този момент да е рисково покрай изгубване.

Добрата вест е, че вероятностите се усъвършенстват. Седемдесет години след изгубването им от Националния парк " Ибера " ягуарите още веднъж се завръщат в него с помощта на напъните за опазването им.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР