Две седмици преди Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни

...
Две седмици преди Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни
Коментари Харесай

Наши политици заговориха за отделяне на България от Румъния за Шенген

Две седмици преди Съвета на Европейски Съюз по правораздаване и вътрешни работи (8-9 декември) български политици започнаха да се тревожат обществено, че България може да бъде отделена от Румъния, която да влезе дружно с Хърватия в Шенгенската зона. Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов, който е в Страсбург за 70-годишнината на Европейския парламент, предложи спешна среща на ръководителите на парламентите на България, Румъния и Хърватия с сътрудниците им от Нидерландия и Австрия, с цел да се преодолее съпротивата им против разширението на зоната без вътрешни граници.

“България е почтен и предан член на Европейски Съюз. Не е редно пред страната ни да се слагат спомагателни политически условия, каквито не са били поставяни пред други страни преди този момент ”, сподели Рашидов, представен от пресцентъра на Народното събрание и Българска телеграфна агенция. Затова България не заслужава повече да стои в профил и е време да бъде призната в Шенген, съобщи ръководителят на българския парламент. 

Вежди Рашидов направи предлагането на двустранна среща с ръководителя на Събора на Република Хърватия Гордан Яндрокович. По време на диалога с хърватския си сътрудник той акцентира, че България от дълго време е изпълнила всички условия за участие в Шенгенското пространство и това е установено неведнъж от Европейската комисия и Европейския парламент. 

Той повдигна същия въпрос и пред председателката на Европейския парламент Роберта Мецола, с която се срещна през вчерашния ден. България е изпълнила всичките си отговорности и поставените пред нея условия за участие в Шенгенското пространство, настоя той пред нея, макар че Европарламентът поддържа, а не пречи на България да се причисли.

Крайно време е българското държавно управление да комуникира с медиите и жителите, с цел да е ясно, че Европейският парламент няма никакво отношение по участието на България в Шенген, разяснява пред публицисти в Страсбург евродепутатът Радан Кънев. „ Европейският парламент се е произнесъл десетки пъти, че поддържа България за Шенген. Това, което не може да се преодолее, е съпротивата на някои европейски държавни управления “, уточни Кънев. По думите му българското ръководство първо би трябвало да убеди европейските ни сътрудници, че „ корупцията в България, която е реалност, не пречи на способността ни да си пазим границата “. Според него главната причина за съпротивата на някои страни против приемането ни в Шенген, е фактът, че Европа се намира под засилен мигрантски напън. Това усилва вътрешното  напрежение в обществата.

На въпрос дали Румъния може да бъде призната без България в Шенген, Кънев сподели, че това е риск, който не може да се изключи. Според него сходен сюжет за България би бил „ стратегически призрачен сън “.  „ Това е риск, който непременно би трябвало да бъде предотвратен от България. Ние европейска политика съвсем не вършим на държавно равнище “, съобщи още евродепутатът. 

Причините България и Румъния да не бъдат признати в Шенген са чисто стопански, сподели пред публицисти също в Страсбург евродепутатът Ангел Джамбазки. 

По думите му държанието на редица заподноевропейски страни не е изненада. „ Много е смешно и лицемерно, когато хора, страни или държавни управления, които не управляват личната си територия, говорят за сигурност и за корупция. Говоря за Нидерландия и Швеция “, сподели Джамбазки. Според него корупция има на всички места. И той позволи опцията Румъния да бъде призната без България в Шенген. 

„ Причините България и Румъния да не бъдат част от Шенген са чисто стопански. И това е ползата на техния транспортен отрасъл, с цел да може нашият да не им е съперник. Целта на тези хора е една – бизнесът да се реалокира и да заплаща налози в Западна Европа “, обясни евродепутатът. „ Съмнявам се, че в обозримо време ще бъдем признати в Шенген. Не е правилно, че единствено Нидерландия стопира България. Нидерландия е формата, защото това няма да стане, без да има мълчешком съглашение с други страни “, добави Джамбазки. 

ДРАСТИЧНИ ОТВЕТНИ МЕРКИ

Големите индустриални компании, които са членове на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ,) обявиха в послание към изпълнителната и законодателната власт, че влизането на България в Шенген не следва да се отсрочва за следващ път. В отворено писмо, публикувано от пресцентъра на Конфедерацията, се споделя, че бизнесът упорства за решителни дейности " в оставащите дни и часове, с цел да бъдем признати в шенгенското пространство " и показва, че всяко ново отсрочване ще е пагубно и нанасящо големи вреди както върху промишлеността и стопанската система ни, по този начин и върху публичния интерес на българите.

Сред ограниченията, препоръчвани от индустриалците, е потреблението на института на реципрочността, " който включва приемането даже и на фрапантни ответни ограничения към тези, които слагат България години наред в дискриминационно състояние ", като по-специално се визират " страни членки на Европейски Съюз с потвърден двойствено дискриминационен метод към страната ни ". Нека да наложим нашата позиция, че опазването на външните граници на Европейския съюз е обща отговорност на страните членки, призоват още индустриалците.

На 16 ноември Европейската комисия прикани Съвета на Европейски Съюз   да вземе нужните решения без в допълнение закъснение, с цел да разреши на България, Румъния и Хърватия да вземат участие пълноценно в Шенгенското пространство.

На 18 ноември австрийското министерство на вътрешните работи съобщи, че страната се опълчва на премахването на инспекциите по границите на България, Хърватия и Румъния.

В Шенгенското пространство, което сплотява 26 страни, значително няма гранични инспекции и това разрешава на хората да пътуват, работят и живеят в друга страна без визи или разрешителни.

България, Румъния, Хърватия, Ирландия и Кипър са единствените страни от Европейски Съюз, които не са част от Шенгенското пространство, което включва и страни, които са отвън Европейски Съюз - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн, напомни Българска телеграфна агенция.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР