Две последни изключително тежки катастрофи в Стара Загора, при които

...
Две последни изключително тежки катастрофи в Стара Загора, при които
Коментари Харесай

Диана Русинова: Пътната безопасност не е политически, а експертен проблем



Две последни извънредно тежки произшествия в Стара Загора , при които пострадаха пешеходци - три млади дами, едната от които с ампутиран крайник след помитането от 18 годишен юноша, който се е упражнявал със скоростно шофиране с одеве добитата си шофьорска брошура, а в другия случай потърпевша пешеходка от тежка злополука сред автомобил и мотоциклет при която умира мотоциклетиста, а водачът на автомобила е с позитивна проба за опиати, обръщат погледа към града с най-правите улици и слагат за следващ път острия въпрос за безумното шофиране в България и неналичието на съответни наказания и предварителна защита.





Същевременно с това европейските депутати разискват в Екологичен потенциал проекторезолюция  за по-строги ограничения за пътна сигурност , като да вземем за пример ограничаване на скоростта до 30 км/ч  и нулева приемливост към шофирането в нетрезво положение, с цел да реализира Европа нулева смъртност по пътищата до 2050 година.



" В момента сме на ревизия в Стара Загора , взаимно с Държавна организация за сигурност на придвижването, пътна полиция и представители на община Стара Загора, поради тежките произшествия, които се случиха един след различен тук в града ", сподели пред БНР Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

" Целта е да набележим ограничения по какъв начин може да се предотвратят тези тежки произшествия , да не се стига до това скоростно шофиране. Защото потърпевшите остават инвалиди за цялостен живот.

За мен е безсмислено към този момент да се пишат отворени писма до институциите...Това не прави работа. За мен е значимо да се отиде на място,  да се снима, да се открият аргументите и грешките. Да се търси разговор с общините , с цел да се търси решение на казуса. И това е по-ефективният метод. Защото за жалост институциите като министерства, държавно управление, основен прокурор или АПИ, Министерство на регионалното развитие - тези институции не реагират по никакъв метод, като че ли казусът не ги визира...

Пътната сигурност не е политически проблем, тя е експертен проблем. А този проблем у нас прекалено много се политизира, вместо да се търсят специалистите. Да се съблюдават насоките и на Европейски Съюз.

Много е значимо да обърнем внимание на контрола. Това, че ще сменяем знака от 50 на 30 км в час, няма значение, в случай че няма кой да следи кой съблюдава това ограничаване ", уточни още в " Хоризонт до обед " Русинова.

 Стотици поданици на Стара Загора излязоха на митинг след ужасяващия случай, при който дрифтиращ водач блъсна три девойки на тротоар в града

По думите на Русинова Държавната организация за сигурност на придвижването през днешния ден е обърнала внимание по какъв начин модифицирани коли са минали годишен механически обзор и на регистрация в пътна полиция ? Кой ги е пуснал на пътя да се движат?

" Още след случая с журналиста Милен Цветков предизвестих, че занапред обществото ще заплаща тежката цена на това, че за хора от годините на прехода беше допускана години наред безотговорност. Тази безотговорност продължава, за жалост,  и през днешния ден. В Стара Загора, в случай че не беше дейната гражданска позиция, това щеше да е следващият потулен случай. Защото там имаше опит от една институция да се прикрие кой е направил пътния случай ", разясни още Русинова.

" При вторият случай и автомобилът, и мотористът, който очевидно кара с висока скорост, също минава на червен светофар. Предложихме на общината така наречен повдигнати кръстовища, само че би трябвало и надзор над сходни хора, предизвикващи случаите ", сподели специалистът.

" Това са така наречен систематични извършители , по тази причина би трябвало да има стратегии, по които те да се образоват и викат от време на време, да поставят публично потребен труд, като се грижат за тежко потърпевши при произшествия хора... ", даде за образец Русинова.

Какво чакат хората в Стара Загора от институциите , изказано по време на гражданските митинги след тежките произшествия:

Още по тематиките в звуковите файлове.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР