Две общински профилактични програми ще започнат да се изпълняват от

...
Две общински профилактични програми ще започнат да се изпълняват от
Коментари Харесай

Профилактични програми ще борят затлъстяването и гръбначните изкривявания в бургаските детски градини и училища

Две общински профилактични стратегии ще стартират да се извършват от тази образователна година в детските градини и учебните заведения в Бургас. Едната стратегия ще бъде ориентирана към така наречен " мързеливо око " измежду децата в градините, а втората ще " бори " проблемите с гръбначните изкривявания и затлъстяването измежду учениците. Това стана ясно на среща в Културен център " Морско казино " с общинските медицински експерти във връзка идното начало на новата образователна година.
" Благодаря ви за изключителната поддръжка и подпомагане по време на пандемията напролет, в която ефективно се включихте и предотвратихте по-големи последици. Сигурен съм, че в случай че стане належащо, още веднъж ще можем да разчитаме на вас. Гордея се с вас! ", показа пред медицинските сестри кметът Димитър Николов.
По време на срещата стана ясно, че медицинските експерти ще получават по-високо заплащане за труда си. От 1 август със задна дата главната им заплата ще бъде 1000 лева, а с класовете и спомагателните
бонуси заплатата ще се увеличи още.
" Според мен с държавна и общинска поддръжка заплатите би трябвало да бъдат увеличавани, тъй като това е стимулиращо. Благодаря на синдикалните организации за това, че са един благонадежден сътрудник и постоянно сме съумявали да намерим правилните решения ", добави още градоначалникът.
Първата профилактична стратегия, която ще бъде въведена, е обвързвана с очните болести на деца от 3- до 6-годишна възраст в детските градини. При открити нарушавания в зрението, медицинските сестри ще би трябвало да осведомят за това родителите, които да заведат детето на очен експерт.
Втората стратегия е ориентирана към учениците от 1 до 7 клас и касае гръбначните изкривявания и затлъстяването, които са присъщи за тази възраст. Медицинските експерти ще преминат образования за различаване на другите типове изкривявания на гръбначния дирек. Установяването им ще става по време на антропометричните проучвания на учениците, след което ще бъдат уведомявани родителите, с цел да заведат детето на експерт.
Училищните медицински сестри ще бъдат подготвени в другите типове гимнастика. Единият тип извършения ще бъдат осъществявани в класната стая от 1 до 4 клас по 5 минути, да вземем за пример в часа на класния началник, с цел да не се стигне до деформиране на гръбначния дирек. Вторият стадий ще бъде при по-големи изкривявания и обзор при експерт, детето ще бъде насочвано към физиотерапевти и кинезитерапевти за лечебна физкултура.
Подобен метод ще бъде употребен и за следене на децата с наднормено тегло в учебно заведение. Първоначално те ще бъдат насочвани към повече спортна и физическа интензивност, само че при по-сериозни случаи на затлъстяване родителят ще бъде уведомяван, с цел да води детето на обзор при педиатър и ендокринолог.
Община Бургас ще закупи и даде на медицинските експерти и нови преносими компютри, които ще разрешат да бъдат по-мобилни и да изготвят навреме нужните доклади. Освен това бяха разисквани здравното обслужване на децата в изискванията на пандемична конюнктура и оборудването на здравните кабинети в детските и образователни заведения с всичко належащо - задоволително количество безконтактни термометри, дезинфектанти, маски и ръкавици във всеки здравен кабинет.
Едно от новите условия е в уеб страницата на всяко учебно заведение да има и здравна страница, в която да се качва информация, обвързвана със здравето на децата и реализирането на идните профилактични стратегии в детските градини и учебните заведения.
Приоритет в изискванията на продължаващата пандемична обстановка за Община Бургас си остава здравето и сигурността на децата в детските градини и учебните заведения. Затова наложителните ограничения включват носене на персонални защитни средства от личния състав в закритите пространства, наложителна дву- или трикратна стерилизация на повърхностите и в пространствата, и проветряване.
Максимално ще се ограничи влизането на външни лица в постройките на детските градини и учебните заведения. Ще се прави всекидневен филтър при приема на децата в градините и учебните заведения от здравно и друго лице, упълномощено от шефа, като преди влизане в заведението ще се мери температурата на всяко дете, ще се ревизира за алено гърло и ще се прави стерилизация на ръцете.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР