Две новообразувани свлачища отлагат пускането на ГКПП Рудозем - Елидже,

...
Две новообразувани свлачища отлагат пускането на ГКПП Рудозем - Елидже,
Коментари Харесай

Свлачища отлагат откриването на граничен пункт Рудозем-Ксант...

Две новообразувани свлачища отсрочват стартирането на Граничен контролно-пропусквателен пункт Рудозем - Елидже, заяви регионалният шеф на Смолян Стефан Сабрутев. Той организира работна аудиенция в Република Гърция по отношение на напредъка на строителството на пътния сектор от Димарио до границата с България. Заедно с него в срещите взел участие и инж. Момчил Караиванов-ръководител на плана за създаване на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Рудозем-Ксанти “.

В Солун се срещат с представителите на ЕГНАТИЯ ОДОС, а в Комотини - с регионалния шеф на Периферия Източна Македония и Тракия Христос Метиос. Правят и обход на строителния обект в сектора Димарио – Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Рудозем-Ксанти “ /GR/BG Граница/, където се срещат с ръководителя на обекта и строителни експерти.

" На срещата в Солун станаха ясни обстоятелствата за действителното положение на строителството на пътя до границата с България при Граничен контролно-пропусквателен пункт “Рудозем “. За страдание за следващ път ще се удължи периода заради зародили по време на строителството непредвидени строителни дейности-а точно две новообразували се свлачища, едното от които наоколо до българската граница. Това постанова да се проведат нови процедури за избор на реализатор за съответните два сектора, които ще удължат периода ", сподели Сабрутев.

Той съобщи, че откакто се е срещнал и на място с напредъка по построяването на пътната права до границата, желае напълно ясно да съобщи пред жителите на област Смолян, " че в най-хубавия случай, пътят ще подготвен най-рано през септември 2023 година, а най-вероятно и в края на 2023 година Тогава ще проработи и ГКПП„ Рудозем-Ксанти “, през който ще бъде допустимо прекосяването на МПС до 3,5 т. На обекта се работи интензивно. До 3 месеца следва да бъде приключена и асфалтирана правата до 5-ти километър от Димарио, в посока границата с България. Сега се работи по двата тунела и виадукта по трасето. Но тези свлачищни процеси, за които са нужни спомагателни интервенции за премахване, обвързани с процедури и периоди, ще забавят процеса във времето " , сподели Сабрутев.

" Основната тематика на работната ми среща с Префекта на Източна Македония и Тракия Христос Метиос, бе построяването на пътя до граничния пункт Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Рудозем-Ксанти “, реконструкцията на правата Меливия-Димарио и останалите сектори от трасето, водещо до Граничен контролно-пропусквателен пункт “Рудозем-Ксанти “. Настоях за ускорение на процесите и за по-бързото отваряне на Граничен контролно-пропусквателен пункт “Рудозем-Ксанти “, който е от извънредно значение за развиване на трансграничния район.
Христос Метиос заявява безапелационното си предпочитание за по-бързото отваряне на пункта. Стана ясно, че за правата Меливия-Димарио има обезпечено финансиране и сега е оповестена процедура за избор на реализатор.
Областният шеф на Периферия ИМТ пое ангажимент за обезпечаване на нужните средства и за останалите участъци-Меливия-Ехинос, Ехинос-Сминти и Сминти-Ксанти.
Относно придвижването на тежкотоварните коли до 40 тона, моята
прогноза е, че това може да стане едвам през 2028 година ", акцентира регионалният шеф на Смолян.

На срещата в ЕГНАТИЯ ОДОС-Солун той се срекща ст Константинос Кутсукос – изпълнителен шеф на гръцката пътна организация. От страна на ЕГНАТИЯ ОДОС участват шефът на европейските фондове госпожа Папатанасиоу, ръководителят на строителството на сектора Димарио – Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Рудозем-Ксанти “ Ставрос Цакис, ръководителят на конструкторите на сектора Димарио – Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Рудозем-Ксанти “, ръководителят Авгерини Томаиду и консултанти на плана за сектора Димарио – Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Рудозем-Ксанти “. От страна на Управляващия орган на стратегия ИНТЕРРЕГ " Гърция-България 2014-2020 " вземат участие господин Папатанасио, господин Лацис и госпожа Галина Георгиева – наблюдаващ плана от страна на програмата ИНТЕРРЕГ " Гърция-България 2014-2020 ".

Освен тактиката за завършването на пътния сектор до българската граница, на срещите се дискутира и  реконструкцията на правата Меливия-Димарио - по отвесната ос Ксанти - Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Рудозем-Ксанти “, опциите за прекосяване и трафик на новата пътна връзка Ксанти – Смолян, както и по-нататъшно съдействие в границите на нови стратегии за интервала на финансиране 2021-2027 година за възстановяване на останалите пътни сектори по оста Ксанти - Смолян - Пловдив.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР