Две нови специалности влизат в Списъка на защитените - Подземно

...
Две нови специалности влизат в Списъка на защитените - Подземно
Коментари Харесай

„Ядрена химия” и „Подземно строителство“ стават защитени специалности, реши правителството

Две нови специалности влизат в Списъка на предпазените - „ Подземно строителство “ и „ Ядрена химия ”. Общо 46 студенти ще се образоват за бакалавърска степен в постоянна и задочна форма по новите специалности. За първата ще се одобряват в Минно-геоложкия университет „ Иван Рилски “ - София, а за втората - в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Това става с призната от държавното управление смяна в Постановление № 64 за изискванията и реда за одобряване на броя на одобряваните за образование студенти и докторанти в държавните висши учебни заведения и за приемане на Списък на предпочитаните професионални посоки и на Списък на предпазените специалности. 

Сред претекстовете за превръщането на специалността „ Подземно строителство “ в предпазена се показва, че приключилите получават професионална подготовка „ Инженер по подземно строителство “, като сходни експерти стават все по-търсени от работодателите. Те могат да се осъществят в ръководството на планове в региона на подземната инфраструктура, в минно-строителни и миннодобивни предприятия, в сдружения и компании, които правят подземно градско, тунелно, транспортно и хидроенергийно строителство, строителство на метрополитени и подземни градски информационни уреди, както и други типове подземно и надземно строителство. Специалността е все по-важна предвид на реакцията към зачестилите естествени бедствия като наводнения, свлачища и срутища.

Специалността „ Ядрена химия “ е неповторима. Обучението по нея е основно за подготовката и обезпечаването с фрагменти за бранша на нуклеарните технологии и нуклеарната енергетика, както и за националната сигурност. Солидната общохимична подготовка на студентите им разрешава да работят и в сфери отвън приложението на нуклеарната сила и йонизиращите лъчения. Дипломираните експерти са квалифицирани за изследователска, софтуерна, внедрителска, аналитична и индустриална активност. Над 80% от приключилите се осъществят в региона на нуклеарната и радиохимия, радиоекология, ядрена медицина, надзор на опазването на околната среда, както и в научни институти.

Досега Списъкът на предпазените специалности включваше 27 специалности, от които 13 са в региона на филологиите, две са в региона на природоматематическите науки, а останалите 12 са инженерни. „ Защитени специалности “ са тези, към които няма задоволителен интерес, само че има нужда от висококвалифицирани експерти.

С друга смяна в постановлението се дава право на министъра на образованието и науката да предлага за одобряване и по-голям от избрания брой на одобряваните за образование студенти по компетентност от контролираните специалности „ Медицина “. Тази опция ще може да се осъществя след координиране с министъра на опазването на здравето и в границите на получените поръчки на висшите учебни заведения за броя на одобряваните за образование студенти. По този метод ще бъдат подхванати стъпки в посока понижаване дефицита на лекари в здравните заведения в страната. За предпочитаните професионални посоки и за предпазените специалности след стимулирано предложение на отрасловия министър министърът на образованието и науката ще може да предложи по-голям брой студенти и докторанти от декларираните от съответния университет след оценка на комисията в Министерството на труда и обществената политика за нуждата от такива експерти. По този метод при определянето на план-приема ще могат да бъдат регистрирани отрасловите политики и тактики съгласно провежданите разбори и прогнози за пазара на труда. 

Ето какво още реши кабинетът на днешното си постоянно съвещание: 

Правителството предлага проф. Рахамин Шекерджийски да бъде почетен с медал „ Стара планина “

Министерският съвет одобри план на Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на Указ за награждаване на проф. Рахамин Шекерджийски с медал „ Стара планина “ без лента - първа степен, без мечове, за извънредно огромните му заслуги за развиването на науката и практиката в региона на фармацията в Република България.

Предложението за награждаване има за цел да окаже висока чест, почитание и благодарност към един от водещите български фармацевти в страната, експерт с богат опит, който е посветил живота си на развиването на българската фармация, както и на образованието на няколко генерации български фармацевти.

Проф. Рахамин Даниел Шекерджийски е български фармацевт технолог, професор в Медицинския университет в София, лекар на фармацевтичните науки, роден на 22 февруари 1934 година в гр. Дупница.

Завършва фармация във Висшия медицински институт в София през 1956 година и химия в Софийския университет през 1968 година Целият му професионален път като учител и академик минава във Фармацевтичния факултет към Медицинския университет в София (1969-2004). Основава и управлява катедра по „ Промишлена фармация “ (1986-2002).

Проф. Шекерджийски специализира в редица фармацевтични факултети и проучвателен лаборатории (Гедеон Рихтер, Рьом фарма) в Будапеща, Братислава, Германия, Швеция и други Има голям брой научни изявления в България и в чужбина.

Професор Шекерджийски подарява родната си къща в Дупница на общината с желанието да бъде оповестена за Музей на фармацията в Дупница и да се употребява за научни цели от възпитаници, учени и експерти в региона на фармацията.

Проектът на решение е в сходство с политиката на държавното управление за насърчаване на изявените български жители, които имат важен принос към обществото.

Резултатите от приемането на плана на решение и връчването на медал са свързани с оказване на висока чест, почитание и благодарност, както към проф. Шекерджийски, по този начин и към цялата фармацевтична общественост в Република България.

Бригаден военачалник Васил Събински е препоръчан за освобождение от военна работа

Министерският съвет одобри Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на декрет, с който да освободи бригаден военачалник Васил Събински - шеф на дирекция „ Комуникационни и осведомителни системи “ и от военна работа, считано от 28.08.2023 година Освобождаването е по взаимно единодушие, на съображение член 162, т.1 от Закона за защитата и въоръжените сили на Република България.

Отменя се решението за установяване състава на Централната комисия по нравственос към Министерски съвет

Правителството анулира РМС № 754 от 2014 година за установяване състава на Централната комисия по нравственос към Министерски съвет.

Отмяната на Решението, с което е избран съставът на Централната комисия по нравственос, е подбудено от признатите в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина (ЗЛПХМ) разпореждания, с които се анулира наредбата на член 107 от ЗЛПХМ. Централната комисия по нравственос функционираше като орган, който при сезиране даваше мнения по деонтологични и етични въпроси в региона на клиничните изпитвания.

Отмяната на наредбата беше планувана с отлагателен период и влезе в действие 6 месеца след издание на известието по член 82, параграф 3 от Регламент (ЕС) № 536/2014 за реализиране на цялостна функционалност на портала на Европейски Съюз и базата данни на Европейски Съюз за клинични изпитвания.

Разрешава се прекосяването на транспортен съд на Румъния през морските пространства на България 

Министерският съвет одобри Решение за разрешаване прекосяване на транспортен съд на Румъния през морските пространства на Република България и посещаване на пристанище Бургас на 18.08.2023 година на гранично полицейски катер с борден номер „ МА13066 “ на Гранична полиция на Румъния.

Същият се завръща от присъединяване в взаимната интервенция „ THEMIS 2023 “, провеждана от ФРОНТЕКС във водите на Средиземно море. Правителството позволи влизане и престояване на научноизследователски транспортен съд на Румъния в морските пространства на България. Министерският съвет одобри Решение за разрешаване влизане и престояване на научноизследователски транспортен съд МАРЕ НИГРУМ на Румъния в морските пространства на Република България в интервала 1-20 септември 2023 година за осъществяване на взаимна интернационална научна експедиция в западната част от акваторията на Черно море.

Съвместната научна експедиция е част от плана „ Развитие на оптимална и отворена поддръжка на проучванията в Черно море “, финансиран от Европейската комисия по Програма за проучвания и нововъведения „ Хоризонт 2020 “ и цели осъществяване на научни проучвания в полза на подобряването на екологичното положение на Черно море. Правителството утвърди над 3 милиона лв. по насърчителна мярка за създаване на пътна инфраструктура в община Бургас

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на финансирането на обществена общинска инфраструктура по реда на Закона за поощряване на вложенията (ЗНИ).

От бюджета на Министерството на нововъведенията и растежа за 2023 година на Община Бургас ще се дават средства в размер до 3 390 564 лева с Данък добавена стойност за създаване на детайли на общинска пътна инфраструктура: „ Нова улица от о.т.1 - о.т.2 - о.т.3 до о.т.4 за обслужване на УПИ П-3860, някогашен масив 19, околност „ Оникилика “, гр. Бургас “, част пътна: I-ви стадий, част ВиК - улично отводняване и част ЕЛ - улично осветяване.

Инфраструктурата се построява по отношение на осъществяването на сертифицирания по ЗНИ капиталов план „ Изграждане на дружество за брониране и произвеждане на военна техника “ в град Бургас, община Бургас, област Бургас на „ Интернешънъл Арморд Груп БГ “ ЕООД.

Инвестицията по плана е в размер на 20.821 млн. лева В интервала на реализиране на капиталовия план и като резултат от него в началото ще бъдат разкрити 20 нови работни места.

С построяването на техническа инфраструктура ще се основат условия за осъществяване и на бъдещи капиталови планове, като по този метод ще се поддържа развиването на бизнеса и разкриването на спомагателни работни места. Трасето на улицата подхожда на предвижданията на Общ устройствен план на община Бургас и на Генерален проект за организация на придвижването на град Бургас.

Новоизградената техническа инфраструктура ще обслужва и други ползватели: „ Атлантик “ АД, „ Термопласт “ АД, „ Чикън Груп “ ООД, „ Дени Лайтинг “ ЕООД, които правят активност в региона на търговията, производството и хранително-вкусовата индустрия, както и Затворническото общежитие от открит вид - ЗООТ „ Житарово “, всички бъдещи вложители и всички съществуващи и евентуални физически/юридически лица при равни и недискриминационни условия.

Правителството утвърди над 800 хиляди лв. по насърчителна мярка за създаване на пътна инфраструктура в община Асеновград

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на финансирането на обществена общинска инфраструктура по реда на Закона за поощряване на вложенията (ЗНИ).

От бюджета на Министерството на нововъведенията и растежа на Община Асеновград ще се дават средства в размер до 830 917 лева с Данък добавена стойност за създаване на детайли на общинска пътна инфраструктура: „ Улица по общински път с ИД № 00702.506.148 в ПЗ „ Север “ и връзка с ул. „ Индустриална “ и Водопровод и канализация по общински път с ИД 00702.506.148 в ПЗ „ Север “.

Инфраструктурата се построява по отношение на осъществяването на сертифицирания по ЗНИ капиталов план „ Завод за произвеждане на ски “ в град Асеновград, община Асеновград, област Пловдив на „ Амер Спортс България “ ЕООД.

Инвестицията по плана е в размер на 10.7 млн. лева В интервала на реализиране на капиталовия план и като резултат от него ще бъдат разкрити 125 нови работни места.

Общината планува план, в който градският превоз ще има достъп до промишлена зона „ Север “. Това ще даде опция на чиновниците на заводите в региона да употребяват градския превоз, ще спомогне и за понижаване на нездравословните излъчвания. Градският превоз е от основно значение за действието и развиването на промишлените зони.

Новоизградената довеждаща техническа инфраструктура ще обслужва и други ползватели, които до момента са нямали построена пътна и водопроводна мрежа. Това са парцели с номера: 00702.506.152 - урбанизирана територия; 00702.506.55 - урбанизирана територия, общинска собственост; 00702.506.57 - урбанизирана територия. Ползватели на инфраструктурата след нейното въвеждане в употреба ще бъдат следните сдружения: „ Амер Спортс България “ ЕООД, „ Калцид “ АД, „ Комексмаш - Васил Пиринков “ ЕООД, „ Илиев Плат “ „ Нови текстил “ ООД, „ Виктория инвестмънт – ВИП “ ЕООД и всички други бъдещи ползватели.

Министерският съвет одобри решение за погашение на общо 141 211 лева по четири неоправдателни решения на Европейски съд по правата на човека

Министерският съвет одобри решение за погашение на общо 141 211 лева компенсации в осъществяване на четири решения на Европейския съд по правата на индивида против България. Те са постановени в интервала 11.04.2023 година - 13.06.2023 година

Делата „ А и други против България “, „ Оссо против България “ и „ Кукавица против България “ касаят нарушаване на член 8 от Конвенцията (право на ценене на персоналния и фамилния живот), обвързвано с производства за неотложно връщане на децата на жалбоподателите, според Хагската спогодба по отношение на гражданските аспекти на интернационалното похищение на деца. Съдът приема, че жалбоподателите са претърпели непропорционална интервенция в правото си на ценене на фамилния живот, защото управляващите не са разгледали делата по най-усърдния метод, изискван от член 8 от Конвенцията, процесът на взимане на решение и продължителността на производството по връщане като цяло не е отговарял на процесуалните условия, присъщи на член 8 от Конвенцията. Общо по жалбите са присъдени компенсации за неимуществени вреди в размер на 45 000 евро и 22 700 евро за разноски и разходи.

Делото „ Симонова против България “ касае разрушаването на нелегално издигната сграда, която жалбоподателката твърди, че е единственото жилище за нея и децата й. Европейски съд по правата на човека отбелязва, че главните правила в обстановката на разрушение на постройка, която е нечие само жилище, са посочени в делото „ Иванова и Черкезов против България “. Европейски съд по правата на човека акцентира, че лицата, които са изправени пред заплахата да изгубят единственото си жилище вследствие на планувано срутване, би трябвало да могат в границите на съответното произвеждане да получат разглеждане на пропорционалността на мярката в светлината на съответните условия. В сегашния случай липсва такава преценка в заповедта за унищожаване на постройката в нарушаване на член 8 от Конвенцията. Съдът присъжда на жалбоподателката обезщетение за неимуществени вреди в размер на 4500 евро. 

За ратификация се предлага Конвенцията за Международната организация за морските средства за навигация

Правителството ще предложи на Народното събрание да ратифицира Конвенцията за Международната организация за морските средства за навигация, формирана в Париж на 27 януари 2021 година

С приемането на Конвенцията се надгражда интернационалния регулаторен режим на морското мореплаване, в основата на който са Конвенцията на Организацията на обединените народи по морско право, Международната спогодба за сигурност на човешкия живот на море и Международната спогодба за попречване на замърсяването от кораби.

Ратифицирането на Конвенцията ще разреши на България да взе участие пълноценно в работата по основаване и одобряване на стандартите по отношение на морските средства за навигационно обезпечаване и обвързваните с тях услуги, включително и стандартите по отношение на системите за ръководство на корабния трафик.

Правителството утвърди удължение на финансиран от България план в Грузия посредством УНИЦЕФ

Правителството утвърди план на Споразумение за изменение на Споразумението от 2022 година за даване на доброволна целева вноска сред Министерството на външните работи на Република България и Детския фонд на Обединените народи (УНИЦЕФ).

Споразумението за осъществяване на план „ Включване на най-уязвимите деца и подрастващи отвън учебно заведение в достъпа до качествено обучение в Грузия “, подписано на 19.07.2022 година е на стойност 35 487 евро и е утвърден за финансиране с РМС № 352 от 2022 година

Проектът ще бъде удължен до 30 май 2024 година, което ще разреши на УНИЦЕФ да приключи сполучливо всички планувани действия и да реализира поставените цели в Споразумението с българската страна.

За ратификация е препоръчано Споразумението за присъединяване в справочник, съдържащ данни за контакт с националните центрове за приемане на незабавни повиквания

Министерският съвет одобри решение за предложение до Народното събрание за одобрение на Споразумението за присъединяване в справочник, съдържащ данни за контакт с националните центрове за приемане на незабавни повиквания (PSAP-DIR). Документът сред Министерството на вътрешните работи на Република България, представлявано от дирекция „ Национална система 112 “ - избраният център за приемане на незабавни повиквания за Република България, и Европейския информационен офис, бе подписан в София на 7 април 2020 година и в Копенхаген на 22 юли 2020 година

Споразумението има за предмет използването на услуга, предоставяна от Европейския информационен офис (ЕКО). Тази услуга се състои в правенето, поддържането в настоящо положение и даването за прилагане на справочник с данните за контакт на националните центрове за приемане на незабавни повиквания на страните, членуващи в Европейската конференция на пощенските и телекомуникационни администрации.

Указателят е предпазена интернет платформа и използването му е гратис за центровете за приемане на незабавни повиквания. Включените в него данни за контакт сред националните центрове са налични единствено за тези центрове.

Целта на Указателя е да дава оперативна помощ и да улеснява центровете за незабавни повиквания в връзката посред им при потребност, например при зародила нужда от трансгранична помощ за справяне със незабавни случаи.

Одобрени са промени в Спогодбата за интернационалните автомобилни транспорти сред България и Армения

Правителството утвърди план на Протокол за изменение на Спогодбата за интернационалните автомобилни транспорти сред България и Армения, с който се уточняват някои текстове в документа.

През 2019 година България и Армения актуализираха своята Спогодба за интернационалните автомобилни транспорти, която размени предходния документ, подписан през 1995 година Измененията в Спогодбата ще допринесат за увеличение на размерите на транспортите и за задълбочаване на съдействието сред България и Армения в региона на автомобилните транспорти. 

Бутилирана вода се дава за превъзмогване на последствията от бедственото състояние на част от територията на гр. Омуртаг и с. Великденче

Министерският съвет одобри Решение за освобождение с възобновяване и даване на освободени държавни запаси от бутилирана вода за питейни потребности по искане на регионалния шеф на област Търговище. Целта е превъзмогване на последствията от оповестено бедствено състояние на част от територията на гр. Омуртаг и с. Великденче, община Омуртаг. 

Безвъзмездното даване на количествата питейна вода ще способства за застраховане потребностите на популацията на гр. Омуртаг и с. Великденче и за превъзмогване на последствията от оповестеното бедствено състояние на тяхната територия.

България ще се причисли към напъните на страните от Г-7 за оказване на дълготрайна поддръжка на Украйна в региона на сигурността

Министерският съвет одобри Решение, с което утвърди присъединението на България към напъните на страните от Г-7 за оказване на дълготрайна поддръжка на Украйна в региона на сигурността, декларирани в взаимна декларация, и разпореди на Министерство на външните работи да уведоми за решението на българската страна по съответния ред. 

Съвместната декларация в поддръжка на Украйна беше публикувана на 12 юли 2023 година по време на Срещата на върха на НАТО във Вилнюс от името на страните от Г-7 - Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и Съединените американски щати, както и от ръководителите на Европейския съвет и Европейската комисия. Впоследствие към нея се причислиха и Белгия, Чешката република, Гърция, Дания, Финландия, Исландия, Ирландия, Латвия, Нидерландия, Норвегия, Португалия, Румъния, Испания и Швеция, като описът продължава да се уголемява. 

Република България оказва политическа и практическа поддръжка на Украйна, която с опълчването си на съветската експанзия способства директно и за отбраната на свободата, сигурността и суверенитета на всички европейски страни-членки. В унисон с тази поредна политика, България ще се причисли към Съвместната декларация на страните от Г-7 в поддръжка на Украйна. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР