Две кандидатури за генерален директор на БТА постъпиха в деловодството

...
Две кандидатури за генерален директор на БТА постъпиха в деловодството
Коментари Харесай

Две кандидатури за генерален директор на БТА са внесени в парламента

Две кандидатури за общоприет шеф на Българска телеграфна агенция постъпиха в деловодството на Народното събрание, в границите на авансово оповестения законов период - 18:00 ч. на 15 януари, предава телеграфната организация.

Кирил Вълчев е повдигнат от депутати на ГЕРБ, а народни представители от Българска социалистическа партия предложиха Ивайло Данаилов. И двамата имат професионална съгласуваност с Българска телеграфна агенция в разнообразни интервали от кариерното си развиване.

На 18 декември 2020 година депутатите одобриха процедурата за предложение на претенденти и чуването им в Комисията по културата и медиите, както и за избор от Народното събрание.

Предложения за общоприет шеф на Българска телеграфна агенция могат да се вършат от парламентарни групи или от народни представители. Те се внасят в писмена форма посредством ръководителя на Народното събрание до Комисията по културата и медиите.

Кандидатите ще бъдат проверявани за принадлежност към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска.

При чуването на позволените претенденти в отрасловата парламентарна комисия, всеки претендент ще разполага с 15 минути за персонално показване и излагане на вижданията си за развиване на Българска телеграфна агенция.

Гласуването на претендентите в пленарната зала на Народното събрание ще става по азбучен ред. За определен ще се счита претендентът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

Българска телеграфна агенция се ръководи и съставлява от общоприет шеф, който се избира от Народното събрание. Мандатът му е пет години.

До нов избор се стигна, откакто в средата на ноември след малко боледуване на 67-годишна възраст умря дългогодишният началник на организацията Максим Минчев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР