Две жени в модата бележат началото и края на 20-и

...
Две жени в модата бележат началото и края на 20-и
Коментари Харесай

Вивиан Уестууд: Майката на пънка, която беше винаги не стъпка, а цели епохи пред останалите

Две дами в модата бележат началото и края на 20-и век – французойката Коко Шанел и британката Вивиан Уестууд. Първата освобождава женското тяло от корсета и кринолина, открива удобството и простотата. Втората натоварва модата с повече смисъл и протест, в сравнение с светът на лукса и хубостта може да понесе, взривява я, а след това й извайва напълно ново лице.

Позната като „ Кралицата на пънка “, Вивиан Уестууд беше доста повече от имидж мейкър на музикантите от Sex Pistols и доста повече от дизайнер със лична марка. Както писа списание GQ във връзка гибелта й на 29 декември, Уестууд не беше кралица на английската мода, а самата английска мода. Благодарение на нейния взор върху облеклото понятието „ британски жанр “ излезе от тясната рамка на практичната пола от туид, откри ексцентричния искра и го направи част от себе си.

Една от най-цитираните изречения в модата, изречена от дизайнерката Вивиан Уестууд – „ Не си купувайте облекла “, не съдържа никакво несъгласие. Тя отхвърляше конформизма и консуматорството. Потресаващите й модели бяха подкана за размисъл към феновете на модата. Материята не е консуматив, а най-ценното в индивида е неговото чудачество.

Когато протестът на пънк придвижването от 70-те изчерпва капацитета си, Уестууд търси ентусиазъм в историята. Колекцията „ Пирати “ от 1981 година постанова визия, която става част от сантименталния имидж на Бой Джордж – тотално отричане на яростта от предходното десетилетие. Противоречията, дисхармонията сред обособените сбирки и сред обособените детайли в облеклото са запазена марка на дизайнерка. Постепенно те се трансформират в запазена марка на английската мода като цяло. Големите английски дизайнери като Джон Галиано, Александър Маккуин, Стела Маккартни в действителност са почитатели на тази провокативна хармония.   

Истинска потомка на работническата класа във Англия, Вивиан Уестууд не понасяше мисълта за разхищаване. Тя изведе на напред във времето преработката, въображението, дързостта, които могат да дадат съвсем безконечен живот на една дреха. „ Купувайте по-малко, само че по-качествени облекла ”, сподели тя през 2019 година

Уестууд беше постоянно не стъпка, а цели столетия пред останалите. Спорно е дали беше задоволително правилно да бъде наричана фешън дизайнер, а не създател в региона на образните изкуства, зает с публични дела. Десетилетия преди политическата позиция да стане част от ревютата, Вивиан Уестууд използваше публичността си, с цел да декларира несъгласието си с Маргарет Тачър, Дейвид Камерън, кралицата, законодателството, ареста на Джулиан Асандж, неналичието на поддръжка за бедните, фракинга, нуклеарното въоръжаване. Десетилетия преди появяването на „ плюс сайз “ манекените тя пъхаше възглавница в задната част на подплатата на полите. Десетилетия преди модата да стане екологична и толерантна, Вивиан Уестууд постановяваше щадящи природата материи.

Кралицата на пънка, създателката на английския жанр във висшата мода си отиде, само че визията й за същността на облеклото, модерното общество, провокацията и еклектиката ще останат вечно. Влиянието на Вивиан Уестууд е толкоз огромно, че, сходно на въздействието на Коко Шанел, мъчно може да бъде измерено. Оригиналните облекла, основани от артистичния й дух, към този момент са в музеите и в сбирките на феновете й. „ Ще продължа да работя с Вивиан в сърцето “, разгласи нейният брачен партньор и бизнес сътрудник Андреас Кронталер. Британската мода пък ще продължи по пътя, който Уестууд отвори за нея с гръм и тропот.

Изображение: Getty Images

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР