Две и две не даде четири. Обединението на Продължаваме промяната

...
Две и две не даде четири. Обединението на Продължаваме промяната
Коментари Харесай

Защо коалицията Продължаваме промяната - Демократична България загуби изборите

Две и две не даде четири. Обединението на „ Продължаваме промяната " и " Демократична България “ освен не завоюва изборите, само че даже загуби десетки хиляди гласа. По-внимателен прочит на числата демонстрира, че това е било видно от дълго време. Но има и още нещо.

Над 73 хиляди гласа по-малко. Отлив на гласоподаватели в 30 от общо 31 изборни региона. Отлив и в поддръжката от чужбина. Рекорден бюджет за медийна реклама. Това е равносметката за " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ), които се явиха на изборите на 2 април като коалиция.

Тя беше образувана два месеца преди изборите като обединяване на " положителните сили " съгласно Кирил Петков (ПП) и с " висока цел " съгласно Атанас Атанасов (ДБ). Целта звучеше по този начин:

" Първа политическа мощ и първи мандат за сформиране на държавно управление след изборите ".
Общото явяване не докара до готовност на гласове, а до отлив от над 73 хиляди гласа.
Целта обаче не беше реализирана. Коалицията ПП-ДБ не завоюва изборите на 2 април и след ГЕРБ. По-интересното е, че общото явяване не докара до готовност на гласове, а до отлив от над 73 хиляди гласа в съпоставяне със сбора от резултатите на двете обединения на предходните парламентарни избори.

" Сега въпросът е: кой издъни четатата ", сподели за Свободна Европа политологът Петър Чолаков . " Изглежда, че единият " въстаник " се оправя по-зле ", сподели Чолаков.

" Коалицията ПП-ДБ печели там, където са мощните региони на " Демократична България ", разяснява за Свободна Европа политологът Димитър Аврамов .

И двете обединения резервират безмълвие след изборите., че няма да поддържат държавно управление с присъединяване на ГЕРБ. И Политическа партия, и Демократична България към този момент отхвърлят коментар за какво изгубиха изборите.

Защо и по какъв начин се изгубиха гласове на фона на рекорден бюджет за медийно отразяване? Свободна Европа проучва резултатите на обединението по райони и потърси отговори на въпросите.
Защо беше направена обединението
След изборите през ноември 2021 година Политическа партия и Демократична България бяха съдружни сътрудници в държавно управление с министър председател Кирил Петков (декември 2021-август 2022) дружно с Българска социалистическа партия и „ ИТН “ (ИТН). Правителството беше свалено след напускането на Има Такъв Народ и

След рухването на държавното управление съпредседателят на Демократична България Христо Иванов предложи концепцията за общо явяване на изборите през октомври 2022 година След седмици на размисъл от Политическа партия отхвърлиха. В известие до медиите беше казано, че решението е взето след „ задълбочени разбори “, съгласно които явяването поотделно ще е по-успешно.

„ Вярваме, че тази формула ще донесе на България съдружното болшинство, което да довърши работата, стартирана от кабинета „ Петков “. „ Демократична България “ остава наш натурален съдружник по пътя към смяната в страната “, се споделяше тогава в известието на Политическа партия.

Коалиционно болшинство обаче не реализираха и работата не беше довършена. На изборите през октомври 2022 година завоюва ГЕРБ. " Продължаваме промяната " остана на второ място, а " Демократична България " - на шесто. Самостоятелното явяване на двете обединения донесе спад в поддръжката за „ Продължаваме промяната “ и увеличение на гласовете за „ Демократична България “, а опитите за сформиране на постоянно държавно управление се провалиха.

Така се стигна до насрочването на следващите изключителни парламентарни избори на 2 април 2023 година и концепцията за обединяване още веднъж излезе на напред във времето. Този път предлагането пристигна от Политическа партия. Така се стигна до за общо явяване на парламентарните избори.

Очакваха да победят, само че изгубиха. Резултатите от изборите демонстрират, че обединени, двете обединения са съумели да привлекат по-малко гласове. Коалицията губи поддръжка в 30 от общо 31 изборни региона в страната, както и в чужбина.
Къде са най-големите загуби
Най-големият отлив на гласоподаватели за обединението ПП-ДБ е в чужбина. Спадът в поддръжката от там е повече от 16 на 100. Обединението губи позиции и в страната. Най-голям е отливът в областите Монтана, Габрово, Ловеч и Стара Загора.

Според анализаторите, с които Свободна Европа беседва, низходящата наклонност в поддръжката за " Продължаваме промяната " е била видна още предходната година и това е повода за огромния спад в този момент.

В поддръжка на това изказване са и резултатите от предходните парламентарни избори. Сравнение сред резултатите от изборите през 2021 година и 2022 година демонстрира, че като независима групировка Политическа партия е изгубила над 20 на 100 от гласовете си за една година. В съпоставяне с Демократична България, където спадът е единствено към 4 на 100.

Но да се върнем на изборите през април 2023 година Според политолога Димитър Аврамов " обединението ПП-ДБ печели там, където са мощните региони на " Демократична България ". Това са огромните градове София и Пловдив. Числата го удостоверяват. Отливът на гласове в 23-и и 24-и МИР в София, както и в Пловдив - град са под 10 на 100.
" Продължаваме промяната " е една партия, която е яхнала най-малко два коня.Петър Чолаков
В страната най-сериозен отлив на гласоподаватели има в Монтана , където лидер на листата е Ванина Вецина (ПП). Габрово е другата област, в която обединението ПП-ДБ губи доста гласове. Водач на листата там е Явор Божанков . Той беше народен представител от гражданската квота на Българска социалистическа партия, само че остана самостоятелен откакто беше изключен от парламентарната група на левицата поради позицията си в поддръжка на.

В Ловеч и Стара Загора обединението също губи над 14 на 100 от гласовете. Водач на листата в Ловеч е Искрен Арабаджиев (ПП), а в Стара Загора лидер на листата е Атанас Славов (ДБ).

Според Петър Чолаков този спад, който се следи при Политическа партия, потвърждава хипотезата, че " Продължаваме промяната " е " една партия, която е яхнала най-малко два коня " - връзките с президента Румен Радев и евроатлантическите полезности.

" За част от хората това беше една партия, която се свързваше с Радев и се очакваше, че ще пази положителните връзки с Кремъл ", сподели Чолаков. По думите му " колкото повече [ПП] навлязоха в евроатлантическата ниша след образуването на държавното управление на Петков, толкоз повече започнаха да се свиват, тъй като губят хората, които не желаят да се утежняват връзките с Русия ".

Димитър Аврамов дава три пояснения за отлив на гласоподаватели от Политическа партия.

" Когато държавното управление, водено от Кирил Петков и Асен Василев, подреди арест на Бойко Борисов , това сътвори огромен трус в обществото по скалата положителни и отрицателни упования ", сподели Аврамов. Според него " хората, които не харесват Борисов, повярваха, че това е акт на правовата страна и чакаха това да е съществено. Представете си разочарованието на тези хора, които са разбрали че това е следващата неподплатена с причини акция на Министерство на вътрешните работи ".

Борисов беше задържан за една нощ през март 2022 година, само че не му бяха повдигнати обвинявания. По-късно.

Според Аврамов позицията на Политическа партия за Украйна е била " доста на ръба. Те не се самоопределяха и в доста от обстановките те продаваха оръжие без да си го признават ".

Третият образец е обвързван с финансовото ръководство на страната. " Политическа партия и персонално Асен Василев не си признават нещо, което е почтено да си признаят - че поради неверна политика във финансовата сфера в действителност имат виновност за част от инфлацията в страната ", сподели Аврамов.
Малките вреди в нетипичните общини
Най-малко гласове обединението е изгубила в област Шумен. Там обаче прави усещане поддръжката в рисковите секции в община Хитрино. В тях обединението е подобрила резултата си с близо 30 на 100 в съпоставяне със сбора от резултатите на двете партии на изборите през 2022 година

Дълги години в община Хитрино водещата политическа мощ е Движение за права и свободи. Резултатите от изборите в Хитрино през годините демонстрират, че те постоянно следват персоналния избор на кмета. Когато той е от Движение за права и свободи, в общината печели Движение за права и свободи. Когато споделя, че ще поддържа партията на някогашния министър председател Бойко Борисов ГЕРБ – тогава ГЕРБ са първи.

От 2021 година кметът споделя, че желае „ да се трансформират нещата “. За изборите през април 2023 година на второ място в листата беше подложен Бюнямин Хасан. Той е някогашен народен представител от Движение за права и свободи и сегашен секретар на община Хитрино. Хасан има най-вече персонални преференции в региона, само че не задоволително, с цел да измести лидера Николай Денков (ПП).

Коалицията ПП-ДБ усилва поддръжката си единствено в Разград и Смолян с водачи надлежно Антоанета Цонева (ДБ) и Михаил Камбарев (ПП).

Загубата на гласове при взаимното явяване на Политическа партия и Демократична България се случва на фона на рекордни разноски за медии. Мониторингът на Института за развиване на обществената среда (ИРПС) на разноските за медии, които партиите направиха в акцията, демонстрира, че от " Продължаваме Промяната - Демократична България " са отделили най-вече средства за реклама. Коалицията е похарчила съвсем 1 млн. лева за платено медийно отразяване, от които към 800 хиляди лева единствено в последните 10 дни на предизборния месец.

" Очевидно това обаче не е довело до постигане до по-широк кръг от гласоподаватели и може би от групировката в бъдеще ще би трябвало да обмислят по-различна информационна тактика ", сподели за Свободна Европа Диана Ефтимова от ИРПС.

разгласи обработени протоколи, само че към момента няма публична информация за разпределението на мандатите. Очакванията на социологическите организации са, че обединението ПП-ДБ ще има 64 депутати в новия парламент. Това значи, че рекламата на всеки един от тях е коствала над 15 хиляди лева

Свободна Европа потърси за мнения представители на Политическа партия и Демократична България, само че не получи отговори.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР