Две години след края на злополучния ремонт на ул. Граф

...
Две години след края на злополучния ремонт на ул. Граф
Коментари Харесай

2 г. след ремонта „Графа" нито е готов, нито е хубав

Две години след края на злощастния ремонт на ул. „ Граф Игнатиев “ и прилежащите пространства Столична община видимо продължава да няма предпочитание или потенциал да довърши така наречен Зона 2 от центъра на София и да я приведе във типа, в който тя трябваше да е съгласно плана на спечелилото конкурса архитектурно бюро " А.Д.А. ". Обновлението на тази част от столицата приключи в края на май 2019 година и струваше около 24.5 млн. лв. на българските и европейските данъкоплатци. Дори след края на строителните действия обаче останаха доста неща за доизкусуряване и коригиране, макар че по план регионът към площад " Славейков ", църквата " Св. Седмочисленици " и така нататък трябваше да се трансформира в най-представителната част на града.  

На площад " Славейков " от дълго време към този момент трябваше да са подредени квадратни „ композиции от лят камък и кашпи “, на които жителите трябваше да могат да седят, да чакат трамвая, както и да се любуват на актуализирания площад. За тези " композиции ", всяка от които с цена от 8922 лева, " Сега “ писа неведнъж преди и след края на ремонта. В края се строителните действия през май 2019 година обаче се оказа, че планът на студио „ А.Д.А “ е невъзможен за осъществяване, защото при разполагане съгласно чертежите  пейките биха запречили трамвайната линия. Затова повечето „ композиции “ бяха разчленени на съставните си елементи и бяха подредени като ковчези по площада. Точно като такива те не престават да стоят на " Славейков " и в момента. Всичко това се случва, макар че преди 2 години кметът Йорданка Фандъкова даде обещание да разпореди на проектанта - арх. Иво Панталеев, да откри ново решение за разполагането на градската покъщнина. По същото време и със същия апломб Фандъкова даде обещание и на тези елементи от каменните композиции, които не разполагаха с дървена скара за сядане, да се инсталира такава за улеснение на хората.

Нищо от обещаното обаче не бе направено и най-вероятно в никакъв случай няма да бъде. Голи и безполезни не престават да стърчат и така наречен перголи, забити на мястото на тогавашния хартиен пазар. За тях в началото бе казано, че ще бъдат с озеленяване върху таваните. Впоследствие Столичният общински съвет се отхвърли от тази концепция. Вместо това той взе скандалното решение да позволи на личното си сдружение „ Пазари Запад “ да сложи под перголите 7 сергии, за които ще бъде платена бомбастичната цена от 331 000 лева с Данък добавена стойност или по 47 285 лева на щанд. Разхищението на средства провокира съществено неодобрение, заради което към този момент публичната поръчка на „ Пазари Запад “ е поставена на трупчета. Така две години след края на ремонта Зона 2 в центъра на София нито е подготвена, нито е хубава. 

Въпреки че описаното пространство към момента е в гаранционен период, общото усещане от него е за занемарен, безстопанствен и мощно нечист регион. Част от настилките по „ Графа “ към този момент са разместени, има надигнали се плочки, на други места пък те потъват. Шахти и други уреди са пропаднали, а основата под трамвайното трасе, изключително на кръстовищата, се разрушава. Изключително неприятно е ситуацията по " Графа " и след дъжд. При изобилен дъжд и сняг градинката пред църквата „ Св. Седмочисленици “ продължава да се цялостни и да задържа вода. Включително под и към пейките в градината, които стават неизползваеми.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР