Две български общини са се престрашили да въведат лесна за

...
Две български общини са се престрашили да въведат лесна за
Коментари Харесай

Кърджали и Търговище се престрашиха да говорят с хората онлайн

Две български общини са се престрашили да вкарат лесна за прилагане онлайн платформа, която разрешава на жителите да вземат участие дейно във взимането на решения. Кърджали и Търговище са въвели употребен от над 130 институции по света програмен продукт, който разрешава елементарно осъществяване на онлайн публични разисквания. В част от общините благодарение на такива платформи в бъдеще ще се разпределя посредством гласоподаване от самите жители и общинско финансиране за поддръжка на цивилен начинания.

Това оповестиха от „ Форум Гражданско присъединяване “ и Българския център за нестопанско право във връзка приключването на плана „ Вход за жители “, финансиран от фонд „ Активни жители България “. В плана са взели участие 7 български общини -  Враца, Карлово, Кърджали, Ловеч, Монтана, Търговище и Столична община, а постигнатите резултати занапред ще се надграждат.

Не е загадка, че жителите не са задоволително дейни, като една от аргументите за това е неналичието на доверие и противоположна връзка за резултатите от това присъединяване, разяснява Ива Таралежкова, ръководител на „ Фонд гражданско присъединяване “. В доста общини публичните разисквания се организират официално, в неуместни за жителите часове и постоянно без добре показана предварителна информация.

За да подобрят процеса на публични съвещания, общините по плана са работили по три типа ограничения – приемане на лични наредби за осъществяване на разискванията, отделяне на общински фондове за финансиране на цивилен начинания и въвеждане на лесна за прилагане онлайн платформа за изложение на отзиви и покачване на тематики.

За задачата за България е приспособена основаната в Мадрид платформа с отворен код „ CONSUL ”. Платформата предлага извънредно улеснена опция за осъществяване на диспути, за слагане на оферти, за осъществяване на актети от самите жители, обясниха от „ Форум гражданско присъединяване “. Функционалността в Кърджали и Търговище към този момент е внедрена ( и ), като стартират покровителствен акции за разпространение на платформите.

По плана са признати с интензивно гражданско присъединяване и четири локални наредби за осъществяване на публични разисквания – в общините Карлово, Кърджали, Ловеч, Търговище. В Търговище и Ловеч работят и върху основаването на общински фондове за поддръжка на цивилен начинания. В Столична община напъните са към подготовката на обособен екип, който да провежда публичните разисквания.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР