Двайсетина ръководители на осведомителни агенции заявяват в публикувана днес статия,

...
Двайсетина ръководители на осведомителни агенции заявяват в публикувана днес статия,
Коментари Харесай

Агенции: Оцеляването на медиите зависи от реформата на авторското право

Двайсетина ръководители на информационни организации декларират в оповестена през днешния ден публикация, че промяната на авторското право, която планува въвеждане на " сродни права ", е въпрос на " оцеляване за пресата ", съобщи Франс прес.

Евродепутатите ще гласоподават за проектореформата на 12 септември. С нея се вкарват " сродни права ", които ще принудят интернет колосите да способстват за финансирането на медиите, предава Българска телеграфна агенция.

" Става въпрос ни повече, ни по-малко за въвеждане на правилото за заслужено заплащане на медиите ", декларират създателите на публикацията. " Европейските депутати са длъжни да доведат до сполучлив край започнатата промяна на авторското право. От това зависят оцеляването на пресата, запазването на нейната самостоятелност и отбраната на демократичните полезности ", прибавят те.

" Кампанията на Facebook и Google против този план се базираше на една голяма " подправена вест ", че базплатният интернет за потребителя ще бъде застрашен от плана за инструкция за авторското право ", акцентират те. Според тях приемането на този закон няма да принуди потребителите да заплащат и в никакъв случай не е ставало въпрос за това. " Става дума просто за това да се направи по този начин, че интернет колосите да споделят скромна част от приходите си с създателите на наличието, което популяризират ".

" По създание въпросът е извънредно елементарен: за какво платформите да получават съвсем всички доходи от реклами, свързани с четенето на материали, чието произвеждане не са финансирали? ", питат създателите, измежду които са ръководители на организации като Агенция Франс Прес, ДПА и Белга.

" Без отбрана на авторското право няма професионална публицистика ", подсетиха от своя страна интернационалната и европейската журналистически федерации в официално съобщение, призоваващо евродепутатите да одобряват промяната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР