Двата вота тази година предопределят и двата големи въпроса -

...
Двата вота тази година предопределят и двата големи въпроса -
Коментари Харесай

Двата големи въпроса през тази година: още веднъж Борисов и Радев?

Двата вота тази година предопределят и двата огромни въпроса - ще ръководи ли още един път Бойко Борисов и ще има ли Румен Радев втори президентски мандат. А от резултата от парламентарния избор през пролетта значително зависи дали Радев ще остане на “Дондуков ” 2 за още пет години.
Още е рано да се шуми към изборите за държавен глава, само че някой към този момент е основал публикация в Уикипедия, където като вероятни претенденти са посочени Румен Радев, Бойко Борисов и Веселин Марешки. Първият е назван по дифолт, вторият - по табиет (от години все питат Борисов ще става ли президент), третият - по инерция.
" Ако реша да се кандидатирам за президент "
Макар обществено да не споделя дали ще се яви за втори мандат, не е мъчно да се планува, че Румен Радев ще е измежду претендентите. Но коя ще е ракетата-носител? “Ако реша да се кандидатирам за президент, няма нито да се апелирам, нито да влизам в подмолни сделки с партийни централи ”, съобщи той неотдавна по Дарик радио. Доста високомерно изявление поради незаобиколимия факт, че никой не е печелил президентски избори без систематична партия зад тила си - плюс гласовете на Движение за права и свободи в урните.
“Моят разговор е с честните хора, с хората отляво, които са от моето политическо семейство, и с хората от всички други политически хоризонти. Хора, които имаха куража да излязат по улиците и площадите и да отстояват свободата, справедливостта и демокрацията ”, сподели Радев в същото предаване.
Анти-ГЕРБ коалиция по основни тематики в идващия парламент е едно, само че този формат надали е използван при кандидатура за втори президентски мандат. Българска социалистическа партия е в сложна позиция - социалистите хем са срещу ГЕРБ, хем не бяха измежду забележимите участници на миналогодишните митинги. А не поддържат ли Радев за втори мандат, излиза, че Корнелия Нинова е сбъркала с номинацията му за първия.
Така че без значение от известното раздалечаване сред Радев и Нинова, те си остават скачени съдове. Дори да се намерят няколко дребни политически обединения от център-лявото, тази взаимозависимост не може да бъде минимизирана. А в случай че Румен Радев реши да заложи на някоя изгряваща партия, гласоподавателите на Българска социалистическа партия няма да му го простят. Не е по силите на “Позитано ” 20 да се съобщи като опция на ГЕРБ, само че за мащабите на една президентска акция структурите са от голяма важност. За политическото бъдеще на Радев е значимо какъв брой ще завоюват социалистите на парламентарните избори, а сигурно той ще следи внимателно и взаимното показване на някогашната социалистка Мая Манолова и “Отровното трио ”.
Има ли политик зад генерала
Подобно на Манолова, Радев също направи опит да се ребрандира като “граждански ” и “надпартиен ” в опит да разшири поддръжката си, само че тези му старания станаха забележими след прокурорските акции против негови съветници, свързани с тях предприемачи и самия него. Една от тези акции - нахлуването в президентството, провокира и първите митинги. Изглежда, че Румен Радев е възприел гласовете в отбрана на президентската институция като гласове за себе си.
Само че към този момент се е разсеяло това, което харесаха над 2 милиона гласоподаватели преди първия му мандат - не-интелектуалец, военачалник, под 60-те, с гръбнак, некорумпиран. (Тоест, покриващ критериите в проучване, поръчано от съветския военачалник и някогашен шпионин Леонид Решетников.) Какво показва Радев за втория мандат след свалянето на генералската униформа? Нескопосан опит за визионерство посредством така наречен Национален стратегически документ, който безславно мина и отпътува. Обещание да внесе в идващия парламент предложенията си за промени в конституцията, които се съветват и приготвят към този момент от година. Гласовитост в опълчването против “порочния управнически модел ” и “мафиотската страна ”. Да не забравяме и това: в последната година Радев доста понижи проруската изразителност, само че като президент на страна-членка на Европейски Съюз и НАТО не изпъкна с особени проевропейски и евроатлантически позиции.
Легитимацията на Радев посредством митингите като съперник на статуквото не му носи спомагателни точки за президентските избори наесен. Предвид пандемията и последствията от нея е доста мъчно жителите да бъдат “събудени ” в отбрана на правовата страна. “Мутри, вън! ” одраска ореола на Борисов, само че не го събори предварително - към този момент има потребност от нов слоган. Предстоят избори, социолозите предвиждат пъстър парламент и мъчно родено държавно управление, а дружно с това вървят имунизация и ограничения, съобразени с развиването на пандемията. И даже вотът през пролетта да постави завършек на Бойковиадата, това не подсигурява автоматизирано победа за Радев. Напротив - лишава го от симетричен съперник.
Има и друго. На идващите президентски избори Радев надали ще наподобява по този начин безалтернативен както на предходните, когато ГЕРБ изправи против него партийната функционерка Цецка Цачева. Залозите стартират още от парламентарния избор.
 
Автор: Емилия Милчева,
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР