Дванадесетокласниците от Професионалната гимназия по електротехника Апостол Арнаудов“ получиха осигурения

...
Дванадесетокласниците от Професионалната гимназия по електротехника Апостол Арнаудов“ получиха осигурения
Коментари Харесай

Абитуриентите от ПГ по електротехника получиха своите културни чекове

Дванадесетокласниците от Професионалната гимназия по електротехника „ Апостол Арнаудов “ получиха обезпечения от Община Русе „ културен чек “.

Той бе раздаден на 79 възпитаници от заместник–кмета Енчо Енчев и началника на отдел „ Образование, юношески действия и спорт “ Таня Тодорова.

Чекът важи от 1 ноември и ще бъде възложен на зрелостниците от всички общински и държавни учебни заведения на територията на община Русе. С него младежите ще могат да посетят по собствен избор концерт или театър на един от трите русенски държавни културни института – Държавна опера Русе, Драматичен спектакъл „ Сава Огнянов “ и Държавен куклен спектакъл Русе.

„ Надяваме се досегът с изкуството да ви въодушеви в всекидневието, а за какво не и да бъде искрата, която да възпламени някои от вас да се занимават с него професионално “, обърна се към учениците Енчо Енчев. Той показа, че някои от изучаваните литературни творби също се играят от русенските актьори и за младежите ще е потребно да ги видят онлайн. Заместник – кметът изрази желанието на Община Русе от следващата година самодейността да се разрасне и завършващите да могат да посетят повече културни събития.

Културният чек съдържа 3 QR – кода, от които след сканиране дванадесетокласниците могат да се срещнат с програмата на културните институти и да изберат мечтаното зрелище.

Инициативата на Община Русе е ориентирана към 1291 зрелостници, които ще могат да употребяват културния чек до 30 декември. Той не е годен само за премиерни и гостуващи спектакли.

Целта е младежите да се допрян до музикални и театрални произведения от българската и международната класика. Община Русе поддържа и разпространява активността на трите културни института измежду русенските зрелостници.

Средствата за самодейността „ Културен чек “ са гласувани през април на съвещанието на Общинския съвет по предложение на общинските съветници Нора Стоянова и Косьо Станев. Идеята е това да се трансформира в традиция.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР