Двамата висши военни на Полша подадоха оставки дни преди ключови

...
Двамата висши военни на Полша подадоха оставки дни преди ключови
Коментари Харесай

Висшите полски армейски генерали подадоха оставки преди ключови избори

Двамата висши военни на Полша подадоха оставки дни преди основни избори и на фона на войната в прилежаща Украйна.

Началникът на генералния щаб на армията военачалник Раймунд Анджейчак и оперативният командващ военачалник Томаш Пиотровски не дадоха причина за решението си.

Медийните отчети споделят, че са разтревожени от опитите на дясното държавно управление да политизира армията преди общите избори в неделя.

Правителството отхвърля настояват.

Той също по този начин отхвърля обвиняванията на полската съпротива и Европейския съюз, че политизира правосъдната система на страната и лимитира медийните свободи.

Защо Европа следи изборите в Полша

" Генерал Раймунд Анджейчак подаде оставката си... в понеделник ", сподели неговата говорителка полковник Джоана Клейшмит пред организация AFP.

p>

" Като всеки боец, той има право да подаде оставка, без да показва причина ", добави тя.

Ген Пиотровски също подаде оставка.

Всекидневникът Rzeczpospolita - един от водещите полски вестници - заяви, че двамата генерали са в спор с министъра на защитата Мариуш Блашчак по отношение на политизирането на военните и спор за съветска крилата ракета над Полша в края на предходната година.

През май господин Блашчак сподели, че военачалник Пиотровски не го е уведомил предишния декември, че невъоръжената ракета е навлязла в полското въздушно пространство от Беларус и е прелетяла стотици километри, преди да се разбие гора.

Ракетата беше открита едвам през април от член на обществеността, причинявайки доста разстройване на министъра.

Г-н Blaszczak и двамата генерали не са коментирали обществено отчета на Rzeczpospolita.

В неделя поляците ще гласоподават за опозиционния водач Доналд Туск се разгласи за " най-важните избори след 1989 година и рухването на комунизма ".

Популистката, дясна коалиция Обединена десница, водена от Закон и правдивост партията на Ярослав Качински се бори за трети мандат.

Въпреки това, пропастта сред дясното и центъра се стесни след мощно яростна предизборна акция.

Полша е корав покровител на Украйна, откогато стартира пълномащабното навлизане на Русия през февруари 2022 година, приютявайки повече от милион украински бежанци и предоставяйки на Киев над 3 милиарда $ ( £2,4 милиарда) в оръжия.

Но връзките се утежниха по време на акцията поради полската възбрана за импорт на зърно от Украйна.

Сянката на „ отмалялост от Украйна “ тегне над полската политика

Миналия месец полският министър председател Матеуш Моравецки сподели, че Варшава няма да доставя повече оръжия и вместо това ще се концентрира върху възобновяване на личните си изчерпани ресурси.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР