Двамата учени, които предварително бяха сочени за фаворити, са отличени

...
Двамата учени, които предварително бяха сочени за фаворити, са отличени
Коментари Харесай

Станаха ясни лауреатите на тазгодишната Нобелова награда за медицина

Двамата учени, които авансово бяха посочени за любимци, са отличени за „ откритията си по отношение на модификации на нуклеозидни бази, които разрешиха създаването на ефикасни мРНК ваксини против COVID-19 “, разгласи журито.

 

Тяхното изобретение към този момент е притежател на голям брой огромни награди за медицина.

 

Карико и Вайсман реализираха огромния си триумф относително скоро след основните проучвания, макар че напоследък Нобеловият комитет постоянно изчаква десетилетия, с цел да връчи премиите си, с цел да се увери, че проучванията са издържали инспекцията на времето.

 

През годините премията за медицина е увенчала революционни открития като рентгеновия уред, пеницилина, инсулина и проучването на човешкото ДНК.

 

Припомняме, че миналогодишният победител бе шведският академик Сванте Паабо за открития в човешката еволюция, които отключиха тайните на неандерталската ДНК, като предоставиха основни прозрения за нашата имунна система, в това число уязвимостта към тежък COVID-19.

 

Обявяването на Нобеловата премия продължава с премията за физика на следващия ден, химия - в сряда, и литература - в четвъртък.

 

Наградата за мир - най-дългоочакваната Нобелова премия и единствената, която се афишира в Осло, ще бъде връчена в петък, а наградата за стопанска система ще закрие призовата седмица на 9 октомври.

 

Наградите носят парична премия от 11 милиона шведски крони (1 милион долара). Парите идват от наследство, оставено от основателя на премията - шведския откривател Алфред Нобел, умрял през 1896 г.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР