Двамата български моряци от първия похитен кораб Галакси лийдър са

...
Двамата български моряци от първия похитен кораб Галакси лийдър са
Коментари Харесай

Мария Габриел: Двамата български моряци от първия похитен кораб „Галакси лийдър“ са в добро здраве

Двамата български моряци от първия отвлечен транспортен съд „ Галакси лийдър " са в положително здраве. Два пъти е имало контакт със фамилиите им. Следим обстановката ежеминутно, с цел да можем да реагираме. Сънародниците ни са добре. Това съобщи нощес вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел в предаването „ Защо, господин министър " по бТВ.

На борда на кораба „ Руен " има 18 моряци, като осем от тях са българи.

„ Разполагаме с информация от първия час след нападението. В непрекъсната връзка сме с всички институции, които могат да окажат подпомагане. За нас е водещо положителното здраве и връщането на сънародниците ни ", сподели още вицепремиерът.

България упорства точно до края на годината да имаме ясна времева рамка за влизане в „ Шенген ", акцентира Мария Габриел. „ Ние имаме позиция, която е мощна поради индикаторите и обстоятелствата. Имаме добра съгласуваност във връзка с Народното събрание, изпълнителната власт и евродепутатите ", акцентира тя.

Идеята поетапното влизане в „ Шенген " не е нова, означи вицепремиерът. „ Трябва да отстояваме това, че ние желаеме нещо, което сме заслужили. Държавите, които имат запаси, би трябвало да знаят, че е добре да разчитат на гласа на България и в идващите месеци и години, когато тематиката за миграция ще се повдига на европейско равнище. Влизайки в „ Шенген ", България ще способства за това пространството да стане по-добре функциониращо и по-силно. България схваща вътрешнополитическите обстановки, само че ще отстоява извоюваното ", добави вицепремиерът.

По думите й няма съображение да се счита, че ще има делене на България и Румъния за „ Шенген ". „ Изключително координирани сме. Важно е България и Румъния да отстояват дружно позицията си. "

По думите й позицията на Унгария не е изненадваща. „ Имах диалог с външния министър, в който той доста ясно сподели, че за тях тематиката за газа е обвързван с националната им сигурност. Ето какъв брой е значимо да си благонадежден сътрудник. Унгария ясно и по дипломатически път разгласи своето искане. Нашата отговорност е да създадем всичко допустимо, с цел да няма изненади ", разяснява вицепремиерът.

Мария Габриел съобщи, че конституционните промени ще доведат до цялостната смяна на Закона за правосъдната власт. „ Тези промени са нужни на България, с цел да имаме основополагащи правила, отговарящи на най-високите стандарти в Европейския съюз. Това е достъпът до заслужено правосъдие, върховенството на закона и отстояване на правото. След измененията ще има доста по-голяма изясненост за времевата рамка, пълномощията и отчетността. Тези тематики са значими, тъй като дават възприятие за правдивост и непоклатимост на българските жители ", съобщи вицепремиерът.

Тя акцентира, че България е суверенна страна и взима своите решения сама. „ Изказването на Мария Захарова не е в унисон с дипломацията и на демократичността. България ще демонстрира висок звук и високо равнище на дипломация ", разяснява министърът на външните работи.

Мястото на Паметника на Съветската войска е в музея. „ Трябва да бъде направено по метод, който не води до ново разделяне в обществото ", добави тя.

По думите й за шест месеца България ясно отстоява поредната си позиция за Шенген, за еврозоната, Плана за възобновяване, битката с инфлацията, мястото и ролята на общините, значимите обществени проблеми. „ Ако би трябвало нещо да е по-добро, това е връзката. Трябва да се даде видимост на това, което е по-добро ", счита Габриел.

Ротацията съгласно нея е знак на политическа зрялост. „ Споразумението сред двете парламентарни групи е аз да съм министър-председателя. Преди да се случи ротацията има значим миг, в който ще се даде оценка. Важно е с акад. Денков да имаме изясненост за резултатите на всеки министър, поддръжката му в парламентарните групи и удовлетворението на жителите. Не виждам мотив да излизаме отвън съглашението ни преди шест месеца. Отговорното държание на един предстоящ министър-председател е не да прави смени поради самите смени. Каквато и промяна да има, тя би трябвало да се основава на резултатите, поддръжката на парламентарните групи. Прекрасно работя с вътрешния министър Калин Стоянов. Постигнатото за Шенген е ясна оценка. Работим в необикновен синхрон. Работата му се прави оценка в Европа ", сподели още вицепремиерът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР