Двама водещи руски тенисисти - Андрей Рубльов (№8 в света

...
Двама водещи руски тенисисти - Андрей Рубльов (№8 в света
Коментари Харесай

Руски топтенисисти обмислят да сменят националността си

Двама водещи съветски тенисисти - Андрей Рубльов (№8 в света при мъжете) и Даря Касаткина (№12 в ранглистата при жените), оповестиха, че са подготвени да сменят своето поданство, в случай че родината им остане задълго изолирана от интернационалния спорт поради войната в Украйна и това продължи да пречи на професионалните им кариери.

От края на февруари всички представители на Русия и Беларус имат право да вземат участие в тенис веригите на АТР и WTA единствено като неутрални състезатели. През юни и юли обаче английската тенис федерация наложи цялостна възбрана на играчи от двете страни да се включат в шампионатите на територията на Обединеното кралство, в това число в най-престижната конкуренция от Големия шлем - " Уимбълдън ".

" Говорейки за достъпа до " Уимбълдън ", промяната на паспорта би била допустим вид. Ако бъдем спрени от всички шампионати и желая да продължа спортната си кариера - да, една от вариантите е смяна на националността ", съобщи 24-годишният Рубльов пред съветския блогър Витя Кравченко в изявление за неговия.

Носителят на 11 трофеи от тура на АТР беше един от първите съветски спортисти, които намерено се оповестиха против нашествието в Украйна. На 25 февруари, ден след нахлуването на съветската войска на украинска територия, той написа No war please (б. р. - Без война, моля) върху ТВ камерата след успеха си над Хуберт Хуркач на 1/2-финалите от шампионата в Дубай.

Рубльов разкри също по този начин, че персонално той е отправил някои любопитни оферти към уредниците на " Уимбълдън " за вероятно допускане на съветски тенисисти в " Ол Ингланд Клъб ". Но те са били отхвърлени.

" Разбира се, че бях сърдит. Всичко, което изкарвам, влагам в кариерата си. И внезапно ми не разрешават да си правя работата. Със сигурност е разочароващо, в случай че приказваме за тениса като спорт. Предложихме някои решения, които можеше да са потребни и дипломатически. Например да играем смесени двойки с украински състезатели ", показа Рубльов, който на олимпийския шампионат в Токио 2020 предишното лято завоюва златен орден точно на смесени двойки със сънародничката си Анастасия Павлюченкова.

Същевременно Касаткина, която понастоящем е първа ракета на Русия в женския тенис, също призна, че обмисля да смени поданството си. И също прикани за завършек на войната.

" Нашата федерация престана да съществува за интернационалния тенис. Отнеха ни международното състезание. Въпросът за олимпиадата е отворен. Смяна на паспорта? Ще забележим ", разяснява 25-годишната рускиня в настрана изявление пред канала на Кравченко.

Касаткина се изрече сериозно и за отношението на към хомосексуалистите в Русия, откакто самата тя призна, че е гей. Според нея това е една от " множеството тематики, които са табу " в родината ѝ.

" Тази визия, че някой желае да бъде гей или да стане гей, е нелепа - съобщи тя. - Мисля, че на този свят няма нищо по-лесно от това да бъдеш хетеросексуален. Ако има избор, никой няма да избере да бъде гей. Защо да си усложняваш живота, изключително в Русия? Какъв е смисълът? "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР