Двама висши служители на тунизийската умерена ислямистка партия са арестувани, докато лидерът й лежи в затвора

...
Тунизийски служители са задържали бивш премиер за разпит, след което
Коментари Харесай

Тунизийски служители са задържали бивш премиер за разпит, след което са го освободили часове по-късно

От БУАЗА БЕН БУАЗА Associated Press 6 септември 2023 г., 9:34 ч. Тунизийската революция свали дългогодишния автократичен лидер Зин Ел Абидин Бен Али. Преди това Джебали е прекарал около 15 години в затвора.

Бившите и настоящите служители са сред многобройните противници на президента Каис Сайед. Някои са заловени в антикорупционната кампания на Сайед, други са заподозрени в заговор срещу сигурността на държавата.

Един от лидерите на Ennahdha, Riadh Chahaibi, каза, че арестите са били "нов епизод на атаки срещу демокрацията и свободите в Тунис." Той твърди, че властите се стремят да „парализират (Ennahdha) чрез пресметнати ходове, които са довели до лишаването от свобода на дузина нейни лидери и затварянето на нейния щаб“. Конгресът на партията Ennahdha е планиран да се проведе през октомври.

Ghannouchi, 82-годишният основател и дългогодишен лидер на ислямистката партия, беше говорител на парламента, ръководен от Ennahdha, докато Сайед пое цялата власт в свои ръце през юли 2021 г., замразявайки парламента и обявявайки, че ще управлява с указ.

Ghannouchi, който поддържа че действията на Сайед се равняват на преврат, беше арестуван по-рано тази година и осъден на една година затвор за предполагаемо наричане на полицейски служители като тирани в това, което неговата партия каза, че е фиктивен процес.

Ходовете на тунизийския президент срещу опонентите идват на фона на нарастващите икономически и социални проблеми в северноафриканската държава, родното място на продемократичното движение на Арабската пролет преди повече от десетилетие.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР