Двама високопоставени гръцки правителствени служители подадоха оставка на фона на

...
Двама високопоставени гръцки правителствени служители подадоха оставка на фона на
Коментари Харесай

Високопоставени гръцки служители подадоха оставки заради шпионски скандал

Двама високопоставени гръцки държавни чиновници подадоха оставка на фона на възходящия напън върху администрацията на гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис поради шпионския скандал, при който е бил подслушван телефонът на опозиционен водач.

Генералният секретар на държавното управление Григорис Димитриадис, почитан консултант и племенник на Мицотакис, подаде оставка, последван от оставката на ръководителя на Националната разследваща работа на Гърция (НРС) Панайотис Контолеон, откакто беше упрекнат в " неправилни дейности " от кабинета на министър-председателя.

Двойната оставка последва разкритията за опита за хакване на мобилния телефон на евродепутата Никос Андрулакис с шпионски програмен продукт, наименуван Predator. Андрулакис е водач на третата по величина партия в гръцкия парламент - Пасок, до момента в който Мицотакис е от дясноцентристката партия " Нова народна власт ".

В комплицирания поврат на случая се оказва, че евентуално има две обособени подслушвания на телефона на Андрулакис. В допълнение към хакерската офанзива с Predator някои чиновници настояват, че той е бил подслушван законно и от гръцки разследващи сътрудници след искане от съюзническа страна.

" Премиерът уволни шефа на разузнаването и почисти къщата ", споделя почитан държавен чиновник, като прибавя, че Мицотакис не е знаел за наблюдението. " Димитриадис, който дава отговор за Национална разузнавателна служба, постъпи вярно, подаде оставка и взе един за тима ", добави служителят.

Андрулакис не е единственият човек, чийто телефон е бил подслушван в разрастващия се скандал.

Шефът на разузнаването Контолеон призна на 29 юли по време на закрито парламентарно съвещание, че службата му е шпионирала гръцкия финансов публицист Танасис Кукакис - наблюдаване, разкрито за първи път от " Обединени кореспонденти " - по искане на друга страна, оповестиха за “Политико “ няколко депутати, участвали на съвещанието. По-късно гръцки държавни чиновници отхвърлиха това.

Друг кореспондент от Inside Story разкри, че на по-късен стадий телефонът му също е бил подслушван с шпионски програмен продукт Predator.

Софтуерът Predator може да даде цялостен достъп до всичко в хакнатия телефон - от криптираните данни и камерата до микрофона. През юни " Обединени кореспонденти " разгласява материал, в който Димитриадис е обвързван с компании, продаващи Predator. В отговор на този материал той отхвърля връзките и обвиняванията.

Андрулакис открива опита за подслушване посредством Predator по време на инспекция на службата за киберсигурност на Европейския парламент и подава тъжба до висшите прокурори на Гърция, оповестява „ Политико “.

Сега държавни чиновници настояват, че телефонът на Андрулакис е бил шпиониран в границите на законна процедура за подслушване, само че от офиса на Мицотакис настояват, че министър-председателят не е знаел за това и е щял да го спре.

Национална разузнавателна служба рапортува непосредствено на Мицотакис според законодателството, признато при встъпването в служба на държавното управление.

Според отчет, който се базира на държавни чиновници, Национална разузнавателна служба е подслушвала телефона на Андрулакис след искане на разследващи служби от две непознати страни, заради връзките му със " съмнителни лица, настоящи от името на китайски ползи ".

Андрулакис направи изказване по малкия екран, в което съобщи, че гръцкото държавно управление го е шпионирало по време на вътрешния избирателен развой за водач на Пасок.

" Никога не съм очаквал, че гръцкото държавно управление ще ме следи с тези най-тъмни практики. Всичко това потвърждава, че Мицотакис и неговото държавно управление излагат страната на интернационална заплаха ", сподели той и изиска Народното събрание неотложно да пристъпи към основаването на анкетна комисия, която да проверява политическите отговорности.

" Наш либерален дълг е да пазиме човешките права и свободи на гръцките жители. Днес е моментът на истината за тези, чиято надменност и възприятие за безотговорност ги вършат способни на всичко. "

Гръцки държавни чиновници повториха, че не употребяват шпионски програмен продукт чартърен и не вършат бизнес с компании, които го продават.

След оставките Контолеон ще бъде сменен от основния секретар на Министерството на външните работи Темистоклис Демирис, а Димитриадис ще бъде сменен от Йоанис Братакос, ръководител на Атинската търговско-промишлена палата. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР