Двама в новия борд с опит в газа, другите трима

...
Двама в новия борд с опит в газа, другите трима
Коментари Харесай

Смените в “Булгаргаз” - за по-ниски цени, или за пазар за 1 млрд. лв.

Двама в новия ръб с опит в газа, другите трима – външни мениджъри
Едно късно петъчно уволняване вкара газовата тематика за цялостен уикенд в медиите, а политици от разнообразни партии се упражняваха в догатки чии ръце поемат доставките и договорите.

Изговориха се министър председателят Кирил Петков, енергийният министър Александър Николов, водачът на Бойко Борисов и някогашни негови енергийни министри, специалисти - партийни и надпартийни.

Изненадващо, само че не напълно ненадейно, в петък безусловно в края на работния ден в 17,30 ч съветът на шефовете на Българския енергиен холдинг уволни целия, назначи нови членове и подава документи в Агенцията по вписванията за смяната.

Освободени са изпълнителният шеф на газовата компания Николай Павлов и останалите в борда - Светослав Делчев, Диана Бонева, Илиян Дуков, Николай Дончев.

На тяхно място идват Людмил Йоцов, Анжела Славова, Антон Адамов, Иван Топчийски, Стефан Войнов.

Старият ръб излезе с позиция, че е за освобождението си. И за следващ път акцентира, че сдружението е на облага и с едни от най-ниските цени в Европа.

А с освобождението от поста на Николай Павлов, който си е у дома, болен от Коронавирус, може да се каже, че си отива една ера в газовото сдружение. Защото той е втори по време, задържал се като изпълнителен шеф. По дълго време на поста е бил единствено Кирил Гегов.

Павлов бе назначен при започване на 2016 година при втория кабинет на Борисов. През 2017 година има малко спиране, тъй като е назначен от президента за енергиен министър в служебното държавно управление на Огнян Герджиков.

Поради това минава за доближен на Румен Радев. Павлов обаче също е от Хасково и други го причисляват към групата на Делян Добрев. Но като министър Теменужка Петкова го върна на директорския пост в “Булгаргаз ”, макар че сред нея и Делян Добрев имаше зле прикривано напрежение.

Обяснението на ръководещите за рокадата в мениджмънта на публичния газов снабдител е обвързано с високите цени.

Премиерът Кирил Петков е уверен, че те се дължат на неправилни решения, взети в предишното и на изпуснати благоприятни условия да бъдат по-ниски. Според него проверяващите органи следва да открият аргументите. Петков има вяра, че точно поради сходни решения сега страда цялото общество. Тезата му е, че крайните консуматори не би трябвало да заплащат цената на нечии неточности.

Енергийният министър Александър Николов стимулира решението на БЕХ за промяната с инспекцията на холдинга в газовата компания. Уточни обаче, че нямало връзка сред акцията на ДАНС в “Булгаргаз ” и освобождението на управлението на сдружението. “По-скоро решението е взето на база това по какъв начин е можело да се ръководи сдружението и да се пази публичния интерес ”, съобщи Николов.

И разясни, че напоследък доста се е говорило за спомагателни доставки на газ от Азербайджан. Имало и писмо, че те са били вероятни, само че цената, тъй като сдружението е поело някои задължения, не можела да подхожда на тази по дълготрайния контракт най-малко до 1 юли 2022 година

Опозицията, главно в лицето на ГЕРБ, вижда лобистки ползи в промените. В събота някогашният министър председател , че “две хасковски банди се бият за контрола над “Булгаргаз ”.

Възможно е да има поради, че президентът Румен Радев е от Димитровград, а вицепремиерът Асен Василев е роден в Хасково. Важна детайлност е обаче, че и неговият някогашен министър Делян Добрев е от този град.

Борисов, Добрев и Теменужка Петкова показват, че със промяната на управлението се прави опит други компании да завземат пазара на, който се прави оценка за 1 милиарда лева От месеци в избрани енергийни среди се приказва за изтичащия в края на годината контракт на “Булгаргаз ” с “Газпром износ ” и че е допустимо в доставките на съветски газ на влязат други три компании.

В неделя Добрев видя в цялостното презареждане на борда на шефовете на “Булгаргаз ” точно опция да се върнат медиаторите. Той имал спомен от времето, когато “Овергаз ” стояла години наред сред “Газпром износ ” и “Булгаргаз ”, а компанията на Сашо Дончев беше извадена от веригата, когато Добрев бе министър на енергетиката.

Тезата на други търговци на газ обаче е, че “Булгаргаз ” се е държал като монополист, че е освобождавал количества за свободния пазар - през лятото доста, през зимата минимални. Питат за какво компанията е търгувала единствено на платформата на частната газова борса, като има и държавна - “Газов хъб Балкан ”.
Кои са новите в “Булгаргаз ”?
Двама в определения, само че още невписан в Търговския указател нов ръб на шефовете на “Булгаргаз ”, са с опит в газа. Те са Людмил Йоцов и Анжела Славова. Останалите са заемали управнически позиции в компании, които са надалеч от газовата сфера.

Йоцов, както излиза наяве от протокол от първото съвещание на съвета на шефовете, което се е провело в петък в 18,30 ч, е определен за началник на газовата компания, а ръководител на съвета на шефовете ще е Иван Топчийски.

Ясно е, че работата ще правят двамата, които имат сериозен опит с договорите и търговията с природен газ.

Йоцов е бил финансов шеф на “Булгаргаз ” до 2015 година Връща се като изпълнителен шеф от “МЕТ енерджи ” - швейцарската компания, която игра за потенциал в “Балкански поток ” и е на българския пазар на газ и ток.

Негови сътрудници споделят, че е минал през няколко компании, до момента в който стартира в “МЕТ енерджи ”, за която е писано, че е в положителни връзки с “Газпром ”. Кирил Темелков от Българската газова асоциация показва, че прожекторите ще бъдат ориентирани към Йоцов и връзките му с предходния му шеф, тъй че надали ще се допусне спор на ползи.

Анжела Славова допреди няколко седмици беше правист в “Булгаргаз ”, а в компанията е от 21 години. Освободена от Николай Павлов макар сериозния ѝ опит. А самият Павлов акцентира, че подписите и на Йоцов, и на Славова стоят под контракта с азерския консорциум, който е подписан през 2013 година.

Председателят на борда на шефовете Иван Топчийски съобщи в неделя по bTV, че има опит във финансовия мениджмънт, че е правил одити на “Булгаргаз ” през 2005-2008 година Така че е ясно, че той ще се концентрира върху финансите на сдружението.

Името на Антон Адамов се открива измежду някогашните депутати на “Има подобен народ ” . Той е бил член на борда в “Хилс Инвестмънт ” АД до април 2021 година Компанията се свързва с комплекса “Делта хил ” до Кладница и пернишките предприемачи Добри Владимиров и Станислав Любомиров.

Адамов е бил шеф и съучастник в “ТеатроБийч ” ООД до 2021 година, със седалище в Царево. По този мотив го свързват с ръководство на нощни заведения, благосъстоятелност на някогашния международен първенец и бронзов олимпийски медалист Симеон Щерев.

Топчийски споделя, че по-скоро е разговарял с Адамов за ръководството на енергийни планове, само че не стана ясно кои.

Стефан Войнов пък е столичен предприемач, който е основател на “НЕТ1 ” - кабелен оператор, платен от “Виваком ”, негови познати споделят, че е бил представител в миналото на “Булфон ”.

Дали този съвет на шефовете ще бъде вписан безпроблемно, още не е ясно. Старият ръб не е решил още дали ще апелира уволнението си в съда.

Пред новото управление обаче стоят съществени провокации, като най-голямото от тях са договарянията с “Газпром ” за нов контракт. Вероятно са наясно, че ще бъдат следени от съпротива, политици и консуматори дали ще се осъществен прогнозите на Борисов, Добрев и Петкова за медиаторите и за препъване на “Булгаргаз ”.

Другото предизвикателство са договарянията с азербайджанския консорциум за увеличение на доставките, без да има тръба, а по заобиколен път.

Към средата на годината ще тръгнат търгове и за потенциал в тръбите на “Булгартрансгаз ”, а още не е ясно дали ще бъде подготвен интерконекторът с Гърция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР