Двама ученици от професионалната гимназия за чужди езици В. Левски

...
Двама ученици от професионалната гимназия за чужди езици В. Левски
Коментари Харесай

Ученици съдят директор заради фалшиви медицински бележки

Двама възпитаници от професионалната гимназия за непознати езици " В. Левски " в Бургас, известна като Руската, съдят шефа Весела Иванова за това, че са преместени непозволено в независима форма на образование поради показване на подправени медицински бележки. Това потвърдиха от образователното заведение, написа в. " Сега ", откакто преди два дни мина първото дело, заведено от възпитаник в административния съд в морския град. То е ориентирано за второ разглеждане на 18 февруари т.г., заяви шефът.
За случая описа още през ноември м.г. уеб сайтът gramofona.com. Един от класните ръководители в учебното заведение се усъмнил, че показаните от 4-ма негови възпитаници от 12-и клас медицински бележки са подправени. На тях имало разминаване в датите - били издадени близо седмица преди младежите да се разболеят, също така имало разминаване в амбулаторните номера. На всички бележки пишело, че преглеждащ доктор е доктор Анна Стаматова - педиатър, която обаче не е издавала сходни документи, които били и с радикално друг от истинския щемпел. Версията на младежите е, че не са знаели, че бележките са подправени. От управлението на гимназията обаче настояват, че инспекции на полицията в Бургас са удостоверили, че е осъществено нарушаване.
От учебното заведение незабавно уведомили родителите на децата, обществените служби, районния инспекторат по обучение и полицията. Направили и незабавна инспекция на всички получени медицински бележки, от която станало ясно, че още трима единадесетокласници са показали неистинен документи, отново от същия доктор. Едно от децата признало, че възпитаник от друго бургаско учебно заведение му продал въпросната записка, с цел да извини отсъствията си.
На педагогичен съвет в гимназията е взето единомислещото решение четиримата дванадесетокласници да бъдат глобени, като наказването им е да преминат в независима форма на образование (по закон зрелостниците не могат да бъдат премествани в друго учебно заведение и да сменят профила си на обучение). При независима форма на образование се постановат спомагателни изпити, с цел да може да се вземе тапия за приключено приблизително обучение. Две от децата обаче пуснали тъжби до административният съд.
Вчера зам.-директорът на гимназията Галена Маврева описа пред " Сега ", че са подхванали всички нужни дейности, които се изискват от закона и които са в записани в правилника на школото - с учениците са извършени диалози в наличието на психолог, имало е срещи с родителите им, всички са били поканени на педагогическия съвет, на който са разисквани глобите за тях, с цел да бъдат осведомени с следствията от дейностите си. " Учениците към момента не са преместени, те са в дневна форма ", разяснява Маврева. По думите й гимназията за първи път постанова сходна глоба, задачата й обаче е да покаже, че сходна процедура не може да се толерира. " След като учениците към този момент могат да заведат тъжба в съда персонално (навършили са 18 година - б.р.), те би трябвало да могат да носят и отговорност за дейностите си по подправяне на бележките ", изясни тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР