Двама тайкунавти извършиха днес първата китайска разходка в открития Космос

...
Двама тайкунавти извършиха днес първата китайска разходка в открития Космос
Коментари Харесай

Първа китайска разходка в открития Космоса в тандем

Двама тайкунавти направиха през днешния ден първата китайска разходка в открития Космос в тандем, с цел да извършат действия по новата орбитална станция на страната, съобщи Агенция Франс Прес.

През юни към станцията „ Тянгун “ бяха изстреляни трима китайци, като по проект те би трябвало да останат на нея три месеца – най-дългата китайска задача в Космоса с екипаж.

Днес сутринта двама от тях излязоха от главния модул на станцията „ Тянхъ “, заяви Китайската галактическа организация за пилотирани полети.

Първия от тях - Лю Бомин, бе изместен с механична ръка до мястото на работа, а другият - Тан Хонбо, се изкачи в профил през люка.

Във видеоклип Лю съобщи при овакантяване на модула: „ Еха, тук на открито е по този начин хубаво “.

Мисията на двамата астронавти включва издигане на панорамна камера отвън „ Тянхъ “, както и тестване на роботизираната ръка, която ще бъде употребена за пренасяне на бъдещи модули към станцията, оповестиха китайски държавни медии.

Телевизионни фрагменти демонстрираха по какъв начин тайкунавтите се готвят за галактическата разходка, обличайки скафандри и извършвайки здравни прегледи по време на извършения.

По-късно бе показано по какъв начин екипажът отваря люка, като двамата напущат модула поотделно с новите скафандри, всеки от който е с тегло към 130 кг.

Това е първата разходка в тандем, планувана за задачата, като се чака тя да продължи 6-7 часа.

Също по този начин за първи път след 2008 година китайски астронавти напущат кораба си. Тогава командирът Чжай Чжъган направи Китай третата страна в света, след Съединени американски щати и Русия, направила разходка в открития Космос.

Китайската галактическа организация възнамерява общо 11 изстрелвания до края на идната година, в това число три пилотирани, с които орбиталната станция ще бъде разширена с два лабораторни модула, както и за доставки до нея.

На борда на „ Тянхъ “, с изключение на Лю и Тан, се намира командирът Не Хайшън – водач с оценки от китайските Военновъздушни сили, взел участие към този момент в две галактически задачи. От борда той оказва поддръжка на сътрудниците си в открития Космос.

Амбициите на Китай за създаване на своя орбитална станция отчасти бяха подхранени от възбраната на Съединени американски щати за изпращане на техни астронавти до Международната галактическа станция (МКС) – план с присъединяване на Съединени американски щати, Русия, Европа, Канада и Япония.

По проект МКС би трябвало да спре да се употребява след 2024 година, макар че НАСА разгласи, че тя евентуално може да остане да действа до 2028 година

Очаква се „ Тянгун “ да работи минимум 10 години, като Китай съобщи, че е отворен за интернационално съдействие във връзка с станцията.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР