Двама от най-класните ни планински бегачи ще атакуват тази неделя

...
Двама от най-класните ни планински бегачи ще атакуват тази неделя
Коментари Харесай

Шабан Мустафа и Милка Михайлова ще атакуват рекорда за изкачване на Витоша

Двама от най-класните ни планински бегачи ще нападат тази неделя поставените от тях 12-годишни върхове за скоростно нанагорнище на Витоша.

Шабан Мустафа и Милка Михайлова ще се опитат да преминат дистанцията от центъра на София до Черни връх за по-малко от 1.36:45 ч. и 1.54:30 ч. надлежно при мъжете и дамите.
 Два суперрекорда паднаха 100 км Обиколка на Витоша
Два суперрекорда паднаха 100 км Обиколка на Витоша

Христо Цветков при бегачите и Самуил Вълчев при дуатлонистити спечелиха с феноменални резултати

Това ще стане по време на огромния състезателен празник, проведен за седма поредна година от Столична община посредством Фондация " София - европейска столица на спорта ", Български туристически съюз, Природен парк " Витоша " и Сдружение " Маратон ".

Няколко емблематични събития ще съберат доста другари на планината тази неделя на витошкия отличник.

Точно в 9.00 ч. малко преди Моста на влюбените ще бъде даден старт на обичайното планинско тичане " Витоша Рън - от НДК до Черни връх ". По същото време към витошкия отличник ще потеглят два лъчеви похода от хижа " Алеко " и Златните мостове, а третият от с. Железница потегля в 7.30 часа, като по този маршрут Алеко и лекар Тантилов за първи път изкачват Черни връх.

Всъщност тържествата по отбелязването на 128-ата годишнина на туристическото придвижване в България стартират още в петък, 25 август в 17.00 часа с поднасяне цветя на морената пред Народния спектакъл " Иван Вазов ", откъдето през 1895 година Алеко Константинов е повел 300 души към Черни връх.

Кулминацията ще бъде в неделя на върха, където ще се състои Национален туристически събор. В него ще вземат участие представители на туристическите сдружения, членове на БТС от цялата страна, както и държавни институции, за които развиването на туризма е приоритет.

Там към 10.30 ч. се чака финалът на най-бързите в планинското тичане НДК - Черни връх. В 11.45 ч. е награждаването на призьорите, след което в 12.00 ч. ще бъдат поднесени цветя на барелефа на Алеко Константинов на морената на Черни връх. На витошкия отличник персонално министърът на младежта и спорта доцент доктор Димитър Илиев ще връчи публично на БТС възобновения лиценз за национална организация за спортно-туристическа активност.

За положителното въодушевление ще се погрижи лауреатът на доста певчески състезания Александър Александров - Алекс, в програмата са планувани планинарски и национални песни и танци в осъществяване на хорове и ансамбли от цялата страна. На хижа " Алеко " пък ще гостува Столична библиотека със личен щанд и забавни начинания.

За отбелязване на празника, Сдружение " Маратон " дружно със Столична община посредством Фондация " София - европейска столица на спорта " провежда за 17-а поредна година най-масовата конкуренция по планинско тичане от веригата Five mountains - спортното нанагорнище " Витоша Рън " от центъра на град София до Черни връх (2290 м). За конкуренцията по 18-километровия маршрут от НДК до Черни връх със 1734 м сумарна позитивна денивелация.

Трасето се приготвя за тези, които желаят да го опитат авансово, то е предизвикателство както за феновете на бягането в планината, по този начин и за професионалните планински бегачи. Контролното време от 5 часа разрешава на спортисти и фенове с друга подготовка да изпитат физическите си и морални сили.

Освен рекордьорите Шабан Мустафа и Милка Михайлова, на старт се чака и миналогодишната шампионка при дамите Мария Николова, която ще се опита да запише четвърта поредна победа. При мъжете Шабан ще преследва своята осма купа, както и предишното лято негов максимален противник се обрисува двукратният първенец и троент вицешампион от последните три години Ивайло Атанасов. Възможно е и фамозният планински бегач Кирил Николов - Дизела, също да се появи на старта в последния миг, а по трасето ще забележим и първенецът от 2020 година Петър Борисов.

Като рекордьор Шабан Мустафа ще започва с № 1, той е в отлична форма, която му разреши в последно време да бъде измежду призьорите в няколко доста влиятелни планински супермаратона в Швейцария. Метео ситуацията също подготвя върхови достижения, защото прогнозите са за ясно и безшумно време в планината най-малко до късния следобяд. В името на върха за 17-и следващ път дистанцията с номер 17 ще пробяга ветеранът и победител от първото съревнование през 2007 година и по-късно първенец през 2012 година Бойко Златанов.

Настоящият скоростен връх за нанагорнище на Витоша при мъжете от 1 ч., 36 мин. и 45 сек. бе подложен през 2011 година от Шабан Мустафа, а върхът при дамите от 1 ч., 54 мин. и 30 сек. е регистриран от Милка Михайлова също през 2011 година Трасето ще бъде маркирано в събота и почистено след надпреварата. Досега за присъединяване са се записали рекордните като брой близо 250 спортисти, допустимо е тази цифра да се усили, защото последната регистрация е рано сутринта преди старта в неделя.

За пета поредна година най-бързите ще могат да се наблюдават онлайн посредством GPS-система по пътя им към върха, която ще се задейства в уеб страницата https://marathon.bg/vitosha-run-2023/. Там са оповестени карта на трасето, методите и периодите за поръчките, които могат да се създадат и директно преди старта. Всеки участник ще получи ваучер на стойност 15 лева за Лефтеровата къща в Родопите с опция да комбинира с тичане и колоездене високо в планината. Всеки сполучливо приключил в контролното време ще получи био веган шоколад, а един от сполучливо приключилите ще завоюва по чоп състезателен часовник.

Ето и повече детайлности за трасето: старт в София, НДК (Източната част до билетния център), край на Черни връх; Дължина: 18 км, D+1734 м с 5 междинни контролни пункта (виж схемата на трасето), минава по Моста на влюбените, пo централната алея на Южен парк, продължава по ул. Никола Крушкин, пресича Околовръстен път на кръговото с бул. Черни връх, зад Фантастико, по ул. Чемшир през Драгалевци, Посетителски център Витоша, пътеката за Черни връх, през Голи връх и Платотo до финала.

Осигурено е транспортиране на багаж на участниците от старта пред НДК до финала на Черни връх. След довеждане докрай на проявата за участниците е обезпечен безвъзмезден превоз до автобусната спирка на кръговото на околовръстния път на София с рейс, който ще тръгне от паркинга пред хотел Морени след 14:00 ч. при запълване на местата против стартов номер. Същият рейс се връща за втори курс до старта при НДК.

Организаторите молят за приемливост, да се прави път на състезателите, които имат потребност от поддръжка. В планината има място за всички. Молбата е също да не се събират маркировъчните ленти по трасето, те наложително ще бъдат събрани от уредниците след края на надпреварата. И в тази връзка подсещаме на всички участници в конкуренцията и всички фенове на планинския туризъм, които ще се качат на Витоша за празника - дано пазим планината и да не оставяме отпадък след себе си.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР