Двама израелски заложници бяха освободени при операция на израелските специални

...
Двама израелски заложници бяха освободени при операция на израелските специални
Коментари Харесай

В Рафах бяха освободени двама израелски заложници

Двама израелски заложници бяха освободени при интервенция на израелските специфични сили в град Рафах, в южната част на линията Газа. Според локалните здравни чиновници над 30 души са били убити, а десетки ранени при въздушни удари по града тази нощ, осведоми БНР.

По информация на АП Египет към този момент е предизвестил Израел, че ще суспендира мирния контракт сред двете страни от 1978 година, в случай че израелски войски бъдат изпратени в граничния град. Със споразуменията от Кемп Дейвид преди 46 години беше комплициран завършек на три десетилетия вражди и четири войни сред Египет и Израел. Австралия, Франция и Съединени американски щати също показаха безпокойствие от израелските интервенции в Рафах.
 
При взаимна интервенция на Израелските сили за защита службите за сигурност на Израел Шин Бет и Специалното полицейско звено в Рафах бяха освободени двама мъже на 60 и 70-годишна възраст, отвлечени от ислямисткото придвижване " Хамас " на 7 октомври.

Двамата са в положително положение и са отведени за обзор в болница, споделиха военните.
Заложниците са били държани на втория етаж на постройка. При интервенцията са употребявани експлозиви, имало е и престрелка с близките здания. Израелските въоръжени сили обявиха, че са нанесли " поредност от удари " по южната част на Газа, които към този момент " са завършили ", без да дават повече детайлности. Според локалните поданици са били ударени две джамии и няколко къщи.

Американският президент Джо Байдън в телефонен диалог е предизвестил израелския министър председател Бенямин Нетаняху, че не трябва да подхваща военна интервенция в палестинския град Рафах, преди да обезпечи сигурността на към 1 милион души, които са намерили леговище там. Разговорът е бил концентриран главно върху продължаващите старания за освобождението на останалите над 100 заложници. По-рано в изявление за " Ей Би Си Нюз " Нетаняху настоя, че интервенция в Рафах е належащо изискване за дефинитивна победа над " Хамас ".

Франция прикани Израел да приключи боевете в град Рафах, с цел да се избегне пагубна филантропична обстановка. Градът също по този начин е жизненоважен пропускателен пункт за доставки на филантропична помощ за популацията на Газа, се споделя в изказването. Египет също се разгласи изрично срещу израелско нахлуване над Рафах.

Инфо: БНР

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР