Двама италиански експерти трябва да извършат ДНК анализ на коса,

...
Двама италиански експерти трябва да извършат ДНК анализ на коса,
Коментари Харесай

Опитват да разкрият ДНК кода на Да Винчи

Двама италиански специалисти би трябвало да извършат ДНК разбор на коса, която съгласно тях може да е принадлежала на Леонардо да Винчи. Кичурът е открит в частна сбирка в Съединени американски щати и ще бъде показан за първи път в музея Ideale Leonardo da Vinci във Винчи (тосканският град, където е роден художникът).

" Открихме от другата страна на Атлантическия океан кичур с историческа маркировка Les Cheveux de Leonardo da Vinci. Тази изключителна светиня ще ни разреши да търсим ДНК ", прецизираха Алесандро Вецоси, шеф на музея, и Агнесе Сабато, президент на фондацията " Леонардо да Винчи ".

През 2016 година двамата специалисти, които са куратори на изложбата " Леонардо онлайн " в музея Ideale, оповестиха, че са разпознали прекратена родствена линия от полубрата на гениалния художник - Доменико, от 35 мъжки потомци, живели най-вече в региона на Тоскана.

" Тази светиня е това, от което се нуждаехме, с цел да създадем историческите си проучвания още по-солидни от научна позиция ", уверен е Сабато. " Планираме да правим ДНК разбор и да го съпоставим с евентуални живи потомци на Леонардо, както и с костите, открити в погребенията на Да Винчи, които сме разпознали през последните години ", добави експертът. Изследването на ДНК на Да Винчи може също да позволи несъгласия по отношение на " неговите хипотетични остатъци в гробницата в Амбоаз, Франция ".

Първоначалното заравяне на художника е в параклиса на Сен Флорентин в Шато д`Амбоаз в долината на Лоара във Франция, само че то е разрушено по време на Френската гражданска война. Костите са преместени оттова и заровени в по-малкия параклис на замъка Сен Юбер, само че има единствено хипотеза, че това са останките на Да Винчи.

Ренесансовият талант е роден като противозаконен наследник на нотариус, в никакъв случай не е бил женен и нямал директни потомци. Напуска Италия на 64 години, с цел да отид в двора на френския крал Франсоа I.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР