Два тона и половина уран са изчезнали от обект в

...
Два тона и половина уран са изчезнали от обект в
Коментари Харесай

ООН предупреждава: Тонове либийски уран са изчезнали

Два тона и половина уран са изчезнали от обект в Либия , заяви нуклеарният контролен орган на Организация на обединените нации, представен от „ BBC “. Международната организация за атомна сила (МААЕ) сигнализира за това след посещаване на нейни инспектори на неразкритото място по-рано тази седмица. Те откриха, че 10 варела, съдържащи уранова руда, са изчезнали , заяви МААЕ. Инспекторите се притесняват, че уранът може да съставлява радиационен риск, а също по този начин имат опасения по отношение на нуклеарната сигурност.

МААЕ съобщи, че мястото, където е бил съхраняван уранът, не е било на територия, следена от държавното управление. В изказване организацията акцентира, че ще организира спомагателни дейности „ за изясняване на събитията на отстраняването на нуклеарния материал и настоящото му местонахождение “.

Не е ясно по кое време е липсващ уранът или кой може да го е взел. Той беше отстранен от доста отдалечено място в южна Либия, където имаше „ доста неуправлявани зони “, съгласно Скот Рьокер от Инициативата за нуклеарна заплах а, световна организация за сигурност, работеща по нуклеарни въпроси. В програмата Newsday на BBC той изясни:

„ Ако премахвате този материал от това място, би трябвало в действителност да го желаете. “

Рьокер счита още, че количеството, което наподобява е взето, е „ почти една десета от количеството материал “ , съхранявано в оборудването.

„ Така че безусловно ще забележите, че липсва. “

МААЕ съобщи пред „ BBC “, че работи за изясняване на случилото се, по какъв начин е бил взет нуклеарният материал и къде се намира в този момент.

Рьокер е на мнение, че материалът „ в сегашната си форма (известен като жълт кейк) не може да бъде трансфорат в нуклеарно оръжие “, макар че може да се употребява като „ изходна суровина “ – суровината, нужна за стратегия за нуклеарни оръжия . Той също по този начин омаловажи страховете от радиация, като означи, че „ жълтата торта в действителност няма никаква радиация в сегашната си форма “ и вследствие на това е била съхранявана в някои „ много обикновени варели “.

Рьокер допусна още, че евентуално материалът може да се употребява за други цели, като да вземем за пример нуклеарна сила , само че уточни, че страните нормално купуват материали за това на открития пазар. Той допуска:

„ Може би е бил откраднат от някой, който желае да завоюва от това? Има доста сюжети към тази теза… “

От МААЕ обясниха, че напоследък достигането до мястото е било комплицирано.

Инспекторите са поискали да посетят мястото предходната година, само че пътуването трябвало да бъде отсрочено заради боевете сред съперничещи си либийски милиции. През декември 2003 година Либия обществено се отхвърли от нуклеарни, биологични и химически оръжия и се съгласи да се ограничи до притежаването на балистични ракети с обхват на деяние не повече от 300 км. Но откогато някогашният водач на Либия полковник Муамар Кадафи беше свален от власт през 2011 година, страната е разграничена на конкуриращи се политически и военни фракции. Сега тя е разграничена сред краткотрайно държавно управление в столицата Триполи и друго на изток, водено от военачалник Халифа Хафтар. Нито един от тях не управлява юга, откъдето е взет уранът.

Много непознати държавни управления и групи се борят за въздействие в Либия , откогато подкрепяните от НАТО сили смъкнаха полковник Кадафи. Те включват съветската група Вагнер и бойци на Ислямска страна.

В богатата на нефт страна значително царува безвластие и по-рано беше описвана като „ оръжеен базар “. През 2103 година специалисти на Организация на обединените нации оповестиха, че оръжията, изнесени контрабандно от Либия, подхранват спорове в други елементи на Африка и Близкия изток.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР