Два протеста около избора на Иван Гешев за главен прокурор

...
Два протеста около избора на Иван Гешев за главен прокурор
Коментари Харесай

Протести около избора на Гешев за главен прокурор отново оковават София

Два митинга към избора на Иван Гешев за основен прокурор ще се проведат край постройката на Висшия правосъден съвет в четвъртък (14 ноември).

Столичната полиция оповестява, че в региона на ул. „ Екзарх Йосиф” паркирането и придвижването на моторни транспортни средства, трамвайни мотриси и пешеходци ще бъде краткотрайно лимитирано. Възможни са краткотрайни усложнения на придвижването в централната градска част, което да наложи поетапно то да бъде ограничавано и възстановявано.

Протестът срещу назначението на Гешев се провежда от гражданско съдружие "Боец ", а в поддръжка - от уеб страницата "Пик ". Подкрепящите Гешев ще застанат в региона на бул. "Мария Луиза " и Халите, а съперниците му - пред самата постройка на Висш съдебен съвет.

Очаква се Иван Гешев още веднъж да получи нужното болшинство, с цел да стане основен прокурор. На предишното съвещание за него гласоподаваха 20 членове на Висш съдебен съвет, а четирима бяха срещу.

До повторното гласоподаване се стигна, откакто президентът Румен Радев отхвърли да подпише указа за назначението и го върна за наново разискване във Висш съдебен съвет. По закон Радев няма право да откаже наново препоръчана му кандидатура. Възможно е обаче президентът да изиска пояснение на проблема от Конституционния съд, което ще забави в допълнение назначението на Гешев за основен прокурор.

В изказването си президентът уточни, че Конституцията не го задължава да стимулира решението си, с което назначава новия основен прокурор или връща предлагането на кадровия орган. Според Радев единствената кандидатура на Иван Гешев е лишила процедурата от състезателност, тъй като "наличието на други възможности " е белег за демократична страна.

Румен Радев посочи, че Иван Гешев е получил "масирана служебна и институционална поддръжка " поради многото позитивни мнения, оповестени на уеб страницата на Висшия правосъден съвет. Според него обаче те са в нарушаване на закона, тъй като идват от голям брой държавни институции, в това число и от изпълнителната власт в лицето на Министерство на вътрешните работи, ДАНС и ГДБОП.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР