Два от трите фенера на югозападния пилон на паметника на

...
Два от трите фенера на югозападния пилон на паметника на
Коментари Харесай

Вандализъм! Отново откраднаха фенери от пилоните на паметника на Васил Левски в София

Два от трите фенера на югозападния стълб на паметника на Апостола на свободата в София още веднъж са изчезнали.

Това заяви за Епицентър.бг Васил Василев, ръководител на Общонационалния комитет " Васил Левски ".

Поредното поругаване на мястото, където е бил обесен Васил Левски, става в деня на 149-годишнина, когато България отдава респект на неговото дело и всеотдайност за свободата на Родината.

Липсват два от трите фенера на югозападния стълб. Стърчат едни голи енергоспестяващи крушки.

Какво е станало с фенерите, за какво и по кое време тъкмо са изчезнали – занапред ще се обяснява. Конструкцията им е от бронз.

От дирекция “ Управление и разбор на трафика “ на Столична община декларирали пред Васил Василев, че не знаят нищо за вандализма.

Посочиха ни да се обърнем към частната компания, която има контракт с общината за осветлението.

Паметникът е благосъстоятелност на Столична община и тя дава отговор за поддържането и опазването му.

Паметникът на Апостола стана жертва на ваднали и през 2013 година Тогава апаши отмъкнаха измежду бял ден от елементи от красивите френски фенери, грифони от основата на светещите стълбове и железни орнаменти. Лпсваха общо седем грифона и доста детайли от металната декорация.

Полицията съумя да открие част от откраднатите детайли, а по-късно през 2013 година предприемачът Васил Василев, който е и ръководител на Общонационалния комитет " Васил Левски ", съумя да откупи от крадците един грифон.

Паметникът бе възобновен за 141-годишнината от обесването на Апостола през 2014 година Тогава бе инсталирано и видеонаблюдение в региона.

Паметникът

Разположен е в средата на кръстовището на булевардите „ Васил Левски “ и „ Янко Сакъзов “ и улица „ Московска “. Надморска височина 548,747 m.

Той е измежду първите монументи, издигнати след Освобождението в новата столица. Разположен е на метри от бесилото на Васил Левски където е екзекутиран от турския подтисник на 18 февруари 1873 година

Паметникът е мястото, където над столетие България се покланя пред своя воин, именуван Апостол на свободата. Ежегодно на 19 февруари хиляди българи идват неорганизирани от никой отрупват с цветя и се покланят пред паметника, а вечерта става държавна гала с присъединяване на президента, патриарха, министър-председателя, кмета на София и военни гвардейски елементи, след нея поклонението на жителите продължава до късна нощ, положените от тях цветя и венци са толкоз доста, че съвсем доближават високо разположения лик на националния воин.

Веднага след Освобождението на България от османска власт е взето решението за създаване на паметника от 6 август 1878 година Монументът съставлява колона с височина 13 м., направена от сив гранит по план на чешкия инженер-архитект Адолф (Антонин) Вацлав Колар.

Основната част от колоната е работа на италианеца каменоделец Абрамо Перукели, скулптурните работи са от чеха Франтишек Новак, а централния барелефен бронзов портрет на Апостола прави Рудолф декор Вейр (първонално е подписан контракт с пражанина Йозеф Страховски, само че общинарите не са удовлетворени от основаното и наемат виенчанина), канделабрите и веригите към паметника – от виенската компания „ Рудолф Филип Ваагнер & Биро “. Работите се забавят доста заради неприятна организация и липса на финансиране.
Паметникът е приключен и публично открит с огромни тържества на 22 октомври 1895 година

Надписи на паметника:

Западна страна:„ На великия български деятел на свободата ВАСИЛ ЛЕВСКИ признателното родно място “.

Северна страна:„ Роден на 1837 година 6 юний в Карлово, починал страдалчески на 1873 година 6 февруарий в София “.

Източна страна:„ Тържествено открит на 1895 година, 22 октомврий “.

Южна страна:„ След 12-годишно проповядване народу битка за независимост, Левски, ранен и покорен при Къкринский хан, бил хвърлен в Софийската тюрма и обесен тук, на това място “.

История на издигането

Решението за издигане на паметник на Левски е взето на 6 август 1878 година от преди малко формирания Софийски градски общински съвет. Според полк. о.з. проф. д.и.н. Марин Калонкин, предлагането за издигане на паметника е на граф Игнатиев. В книгата на Н. Ганев „ Паметниците на София “ от 1939 година сходно предложение от страна на граф Игнатиев не е упоменато.

Така първият софийският градски общински съвет в освободения град, по искане на първия софийски кмет Димитър Хаджикоцев, взема решение да бъде повдигнат монумент на Апостола на българската независимост Васил Левски. В Окръжно писмо №170 се оповестява, че мястото е несъмнено и е "...тъкмо гдето славно бил на въже повесен и гдето в същото място ще бъдат пренесени неговите кости ". Идеята е прегърната от губернатора на София граф Пьотр Алабин, губернатор на София в 1878 – 1879 година, и той решил да издигне паметника за 20 дни.

За да се пестят пари, проектирането на паметника е предоставено на градския проектант Адолф Вацлав Колар. Чехът планува гранитното тяло на паметника да приключва с един огромен кръст върху полумесец, знак на съветската победа над Османската империя. По-късно е оказан дипломатически напън от турска страна и паметникът приключва с пресечена пирамида. Отправена е молба до всички общини в Софийската епархия да се събират доброволни помощи. Общинарите разпоредили докарването на няколко коли камъни – елементарни от остарели здания, а всички други материали били плащани от съветския граф Пьотр Алабин.

Основите на паметника са направени още през есента на 1878 година, само че събраните средства свършили и на 15 февруари 1879 година е изпратено ново циркулярно писмо до общините в цялата страна с молба за събиране на пари за това национално дело. На горещия вик се отзовали 12 селища: Русе – 380.00 лева Пазарджик – 210.50 лева Кюстендил – 170.25 лева Плевен – 170.00 лева Ряхово – 161.20 лева София 125.32 лева Враца – 102.00 лева Самоков – 87.00 лева Златица – 74.20 лева Варна – 61.00 лева Севлиево – 38.50 лева Стара Загора – 20.00 лева Събраната сума била незначителна – 1637 лв. от 12 общини. Малкото непринудено събрани пари бързо свършват и издигането стопира.

Работата е възобновена през 1884 година след основаването на специфична комисия със секретар Христо Ковачев, който бил преподавател, непосредствен сподвижник на Апостола и член на Софийския революционен комитет преди Освобождението.

В Постановление № 5 от 25 юли 1885 година на тази комисия е записано: „ Да се извадят костите на Апостола от гробищата и се слагат тържествено в основите на паметника като лицата Димитър Н. Коцов и Георги Анастасов (софийски жители) посочат где се намира гробът на Левски, тъй като са участвали на погребението му. “ За неговото дефинитивно довеждане докрай през идващите години са събирани неведнъж пари от популацията, а от бюджета на общината и страната също са били отделяни обилни средства.

Паметникът на Левски се строи цели 16 година и коства 70 000 златни лв.. Още при откриването му през 1895 година тази чиновническа леност и пагуба е мощно подложена на критика. Антон Митов по тозеи мотив написа: „ Като го съпоставим с обелиска във Флоренция, въздигнат в памят на освобождението им от австрийците, който е доста по-висок от Софийския, като освен това е формиран от цел монолит из червен полирован гранит и който е коствал единствено 11 000 лв., то человек несъзнателно дохожда в смут. “ Според Митов действителната цена на паметника на Левски е 10 000 лв., а останалите 60 000 лв. са отишли за „ фокуси “.

За откриването е имало обстоен сюжет, който е бил авансово разгласен на популацията и е включвал тържествена върволица с начало черквата „ Свети Крал “ по маршрут през центъра на София около Народното събрание и завой към паметника. Там Стоян Заимов произнесъл тирада, чийто оригинал се съхранявал в Столичната общинска библиотека.

(Уикипедия)

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР