Два нови сектора в района на Източната порта се проучват

...
Два нови сектора в района на Източната порта се проучват
Коментари Харесай

Новите разкопки на Източната порта продължават с пълна пара

Два нови бранша в региона на Източната врата се изследват с финансиране от Община Пловдив. Заместник-кметът по просвета, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов посети през днешния ден обекта.

Ръководители на изследването са археолозите Мая Мартинова-Кютова и Биляна Груева-Здравчева. На място работят и група студенти от компетентност " История и запазване на културното завещание ". Общо 33 студенти ще проведат практиката си на „ Източната врата на Филипопол “.

Първият бранш на новото изследване обгръща пространството сред двата пилона на късноантичната врата - прохода, който е продължение на монументалната антична улица. До момента е оголен бранш от към 5 м, като се почиства и настилката от огромни плочести камъни.

Проучването в това място е неотложно, заради построяването на главната стълба за влизане в обекта от север.



Вторият бранш се изследва заради смяна на регулационната линия на парцела от запад, към улица " Митрополит Панарет ". Това е нов, неразкопан бранш по отношение на идните реставрационни действия по плана.

Проучването се прави в трасето на Маркаврелиевата крепостна стена, от която чакаме да се изследва бранш с дължина към 3 м.

Археологическият монумент на културата комплекс „ Източна врата на Филипопол “ е част от огромния план " По крепостните стени на Филипопол ". Той е ориентиран към развиването на две конкурентноспособни туристически атракции.

Стойността на бюджета за плана е 6 009 151 лв., от тях финансиране от Европейски Съюз – ЕФРР е 5 107 779 лева Националното финансиране е 901 372.78. Осъществява се по оперативна стратегия „ Региони в напредък “, с предпочитани оси „ Регионален туризъм”.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР