Два нови фестивала се прибавят към културния живот в града.

...
Два нови фестивала се прибавят към културния живот в града.
Коментари Харесай

Дни на класиката и театрален фестивал в културния живот в Благоевград

Два нови фестивала се прибавят към културния живот в града. На конференция кметът Илко Стоянов, шефът на държавна такса „ Никола Вапцаров “ Маргарита Мачева, шефът на дирекция „ Култура спорт и туризъм “ към Общината Силвия Домозетска и шефът на Камерна опера – Благоевград Лина Ангелова, оповестиха новите попълнения в Културния календар - Дни на класиката и сценичен фестивал.

Кметът Илко Стоянов разгласи, че концепцията за театралния фестивал е взаимна с Драматичния спектакъл „ Никола Вапцаров “, като за задачата се организират диалози и с Министерство на културата. „ За да имаме сценичен фестивал би трябвало да имаме съдействието на театъра. Изключително разчитаме и на Министерството на културата, тъй като, когато институциите си взаимодействат това постоянно води до положителни крайни резултати. Ние към момента нямаме приключен артикул, само че работим в тази посока и имам вяра, че ще зарадваме хората и те ще се насладят на един в действителност първокласен фестивал “, сподели кметът Стоянов.

Подробности към концепцията разкри и Маргарита Мачева, шеф на държавна такса „ Никола Вапцаров “. „ За мен е извънредно значимо да продължим една традиция, която не се е провеждала с години, а точно Фестивал на театъра, който се ражда през 1988. В него са взели участие едни от най-емблематичните театри на България, както и артисти от прилежащи страни. Нашата упоритост е да възстановим традицията да вземат участие едни от най-хубавите спектакли, които са основани на държавни, общински и самостоятелни подиуми в страната, като сме се насочили и към прилежащи страни, които да поканим. Със сигурност би трябвало да има паралелни събития и полемики, да има театрални критици, които да разясняват след постановките, с цел да имаме един същински фестивал, а не просто едно посещение на театри. Целта на фестивала е той да радва феновете от Благоевград, посредством артистите от цялата страна, а не да работи за артистите, употребявайки средствата на жителите на Благоевград. “, добави Мачева. "Факт е, че Община Благоевград имаше желанието да възроди фестивала "Тара-ра-бумбия ", само че стечението на някои условия го попречиха. " - разяснява Силвия Домозетска, шеф "Култура, спорт, туризъм ".

Второто попълнение в Културната стратегия е музикалното събитие Дни на класиката. То се провежда от Камерна опера и Община Благоевград.

Директорът на Камерна опера – Благоевград Лина Ангелова показа, че от 10 години има тази фантазия за това събитие и се радва, че съумява да го провежда със съдействието на екипа на кмета Стоянов. „ Това е първо издание на Дни на класиката и ще има международно известни музиканти. Фестивалът е в рамките 2-10 юни, като от 2 юни до 8 юни ще се организира майсторския клас по вокално пеене на Александрина Пендачанска, която ще извърши първи церемония концерт на 9 юни. На идващия ден е концертът на световноизвестния цигулар Светлин Русев и оркестъра на Камерна опера. " - посочи Лина Ангелова.

В момента се вършат и действия за превръщане на Камерна опера - Благоевград в Регионален институт. Камерна опера – Благоевград е единствената в състав от 37 души, който е с размери на оркестър, само че прави опера.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР