Два дни след обявяването на водачите на червените листи за

...
Два дни след обявяването на водачите на червените листи за
Коментари Харесай

Разпрата Божанков - Лечева доведе до отводи в БСП

Два дни след оповестяването на водачите на алените листи за 11 юли Българска социалистическа партия се разтресе от нови кавги. Активисти от Велико Търново и Добрич, измежду които общинари, оповестиха, че няма да вземат участие в депутатските номинации. Драми в остарялата столица, а и на други места, имаше и поради листите на 4 април.

Във Велико Търново разногласието е сред Явор Божанков и Весела Лечева. Както на 4 април, по този начин и в този момент за лидер бе определен напористият юноша - посредством гражданската квота. В отговор пристигна декларация от кметове, ръководители на общински препоръки и членове от Свищов, Полски Тръмбеш, Златарица, Елена, Сухиндол и Павликени, че не одобряват в града, където е " учредено социалистическото придвижване у нас ", лидерът да е от гражданската квота. „ Областният съвет на Българска социалистическа партия Велико Търново няма да бъде гуменият щемпел, който ще подпише нездравословните за партията ни решения на националното управление “, се споделя в декларацията. Зад нея стоят и деятели от самото Велико Търново. 

Самата Лечева, повлияна явно от разностранни отрицателни мнения, написа през вчерашния ден във " Facebook ": " Искам да напомня на всички, които вършат внушения, че моята цел са постове, че през 2014 година желаех да бъда последна в листата за депутати, а доверието на гласоподавателите ме “премести ” на второ. Помагала съм на партията си и с обречени борби, какъвто беше мажоритарният избор, в който също съм взела участие. Аз съм човек, който се бори за дела, а не за постове. Постът е единствена цел за тези, които губят непрекъснато избори, само че настойчиво отхвърлят да одобряват, че бъркат. Пак ще повторя - оставам компактно до структурите ни в област Велико Търново и вярна на Българска социалистическа партия ".

В Добрич пък недоволството е поради спуснатия софиянец Димитър Данчев. Номинирани редови кандидати-депутати са си създали отводи. Те дефинират решението на " Позитано " 20 за недопустимо, даже и за засегнатост.

 

Обяснение

Пред Българска национална телевизия през днешния ден водачът Корнелия Нинова разяснява напреженията. Тя даде пояснение по принцип за недоволствата и съответно по проблема във Велико Търново: 

" Там, където имахме проблеми в предходните избори, имахме напрежение сред водачи и структури, организирахме диалози със структурите, някъде коригирахме водачите. На други места се съобразихме с резултатите от преди малко предишните избори – там, където имаше положителни резултати, запазихме водачите, където не толкоз положителни - преценихме, че има потребност от промяна. В последна сметка Изпълнителното бюро се събра, направихме своето предложение, Националният съвет го утвърди. Много от дълго време не сме имали такова единомислещо взето решение.

Организациите във Велико Търново бяха разграничени на две – едни поддържат Весела Лечева, други - Явор Божанков за лидер. Националният съвет дефинира Явор Божанков. На влизане в залата на последния ни Национален съвет Весела Лечева е споделила: “Готова съм да съм лидер “, а на излизане: “Няма да вземам участие в акцията “. Ако работата за идея, за концепцията, за партията, за лявото зависи от това дали ще бъдеш лидер или не, отговорът е явен. Знаете ли какъв брой стотици хора, години наред, 130 години за нашата партия наред, са работили безкористно и не са поставяли такива условия: “Ако съм лидер - ще работя, в случай че не съм народен представител - няма “. Явор Божанков е избор и поради това, че в Търново те реализираха доста положителни резултати. Разбира се, ние загубихме изборите, само че там реализираха 22-23% резултат, при 15% приблизително за Българска социалистическа партия в страната. Това не се дължи единствено на Явор, там имаме доста мощни кметове, които работиха, хубава листа, и Весела беше в листата. Но този резултат не дава съображение да се сменя лидерът ".

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР