Два дни, след като през социалните мрежи мина пороят от

...
Два дни, след като през социалните мрежи мина пороят от
Коментари Харесай

Това, което се вижда, не е това, което се вижда: Фекално-кафявите морски тайни станаха явни

Два дни, откакто през обществените мрежи мина пороят от фотоси на тръби, пресичащи плажове по Южното Черноморие и заустени в зловонни локви, заваляха и предстоящите пояснения, че това, което се вижда, не е това, което се вижда.

В утринните блокове на най-малко два от националните телевизионни канали през днешния ден кметът на Китен Николай Марков " застана с името си " пред камерите и сподели следното:

" С риск да отчайвам хората, които " хейтят " нашето Черноморие през целия сезон, ще кажа, че Китен има първата пречиствателна станция, построена през 60-те години, а 2019 година беше ремонтирана. Работи на 100%, имаме 5-степенно филтриране на водата. Категорично стоя с името си и декларирам, че в Китен няма нито една тръба, която да зауства битова канализация в морето. "

Според Плумка Илиева, представител на концесионера на плажа, тръбите, открити след наводнението при започване на седмицата, представлявали колектор за дъждовна вода, сподели тя пред. Той бил цялостен единствено когато валяло, през другото време бил изсъхнал. А водата идвала " от водосбора на половината град ".
Трети участник в същото предаване - Николай Николов, член на Туристическата камара в Приморско, прибегна даже до

законите на физиката

с цел да изясни какво тъкмо се е случило.

" Водата се оттича към морето - чисто физичен закон, сподели той. Единственият вид отходните води от половин Китен да минат и да не разрушат плажовете, здания и заведения е да минават през тръба. (Тук евентуално Николов прави неволна неточност бъркайки " отходни " с " дъждовни " води.)

Горе-долу същото пояснение за откритите от пороя тръби на плажа Харманите през вчерашния ден даде и Иванка Хльостарова, шеф " Устройство на територията, капиталова политика, екология и планове " в созополската общинска администрация.

" При нас фекална тръба няма ", сподели тя за " Дневник " и изясни, че тръбата, която се вижда на фотографията, е част от дъждовен колектор, построен от концесионера на плажа при съблюдаване на всички законови условия и процедури. " Преди години при порои дъждовната вода безусловно унищожаваше плажа и евентуално затова е бил построен колекторът ", сподели още Хльостарова.

Така без " покритие " от страна на локалната администрация останаха единствено тръбите на плаж " Нестинарка " край Царево. Вече четвърти ден градът е в бедствено състояние и се вършат старания по възобновяване на инфраструктурата и за подкрепяне на потърпевшите.

Задочният отговор на въпроса

какво тече от тръбата на " Нестинарка "

обаче пристигна от Павел Маринов, шеф Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас. " Пречиствателните станции (по Южното Черноморие), като се изключи Царево, работят дейно, сподели той. Затруднено е пречистването на водата там. Тя минава през станцията, без дейно да бъде изчистена, и посредством дерето се зауства непосредствено в морето. "

Снимките на тръбите, пресичащи плажовете " Атлиман " край Китен и " Харманите " в Созопол, оповестени във " Facebook ", бяха съпроводени и от мнения, съгласно които от тях се е носела тежка миризма и е изтичала мътна вода, оцветена в

недвусмислено кафяво

Обяснението за това, обещано от Иванка Хльостарова, е, че при поройни дъждове през построените преливници фекалните води попадали в дъждовната канализация, а от там в морето.

Същото пояснение даде преди няколко седмици и Ерджан Себайтин, шеф на районната екоинспекция във Варна, в отговор на въпроси на " Дневник " за двете тежки замърсявания на Централния и Южния плаж в града през това лято. Тогава пред очите на летовниците морето донесе до брега хиляди мокри санитарни кърпички, а след тях и

стотици мъртви плъхове

" Канализацията в " Гръцка махала " във Варна (старата част на града - бел. ред.) е от разбъркан вид с един преливник към дъждовния колектор, сподели тогава Себайтин. Презастрояването на квартала, без да се усилва потенциалът на битово-фекалната канализация, е сериозен проблем освен за него, само че и за целия град. Разрешава се строителството на нови блокове, само че в това време няма никаква смяна или замяна на канализацията. "

При това състояние, изключително след тежка дъждовна стихия като разразилата се при започване на седмицата над Южното Черноморие, оправдаването на кафявите локви в края на изровените от пясъка тръби елементарно би могло да послужи и за прикриване на истината за тяхното предопределение. Да не приказваме, че надали локалната администрация в Китен има ясна визия за това какъв брой семейства от " половината град " са заустили мръсната си канализация във водосборните дерета. Подобно съмнение има своите съществени учредения, откакто се оказа, че и във варненския Шокъров канал, отвеждащ дъждовната вода на високата градска част в морето, са заустени фекалните води на голям брой къщи, та и на цели жилищни блокове.

До обяснението за всичко случило се, несъмнено, може да се стигне елементарно, в случай че

разкритията след пороите край Царево, Китен и Созопол

бъдат съпоставени с условията на настоящата сега законова и нормативна база.

Според обява на доктор Сергей Иванов в уеб страницата, с цел да е законна една тръба, заустена в морето, тя би трябвало да е маркирана освен в проектите на града, а и в досието на съответния плаж. В случая с " Атлиман " край Китен сходно отбелязване съгласно Иванов няма в нито един от двата документа.

Още по-лесно изпълнима рекомендация за определяне на това кой и какво е заустил в морето край Царево, Китен и Созопол в четвъртък даде някогашният министър на околната среда и водите Емил Димитров. " Всички знаят, несъмнено, сподели той в предаването Хората в къмпингите вървят до тоалетната и щом няма построена помпена станция и тръби до най-близката пречиствателна станция, явно отпадните води отиват в морето ", сподели още той.

Спас Спасов, " "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР