Два дни преди срещата на европейските лидери относно координирания отговор

...
Два дни преди срещата на европейските лидери относно координирания отговор
Коментари Харесай

ЕК: До март 80% от хората на възраст над 80 години трябва да са ваксинирани

Два дни преди срещата на европейските водачи по отношение на координирания отговор на рецесията, провокирана от COVID-19, Европейската комисия дефинира редица дейности, нужни за усилване на битката с пандемията. В известие, признато през днешния ден, тя приканва страните членки да ускорят въвеждането на имунизацията в целия Европейски Съюз.

До март 2021 година минимум 80% от хората на възраст над 80 години и 80% от експертите в региона на опазването на здравето и обществените грижи във всяка страна членка следва да бъдат имунизирани. До лятото на 2021 година страните членки следва да са ваксинирали минимум 70% от възрастното население. Комисията също по този начин приканва страните членки да продължат да ползват физическо разграничаване, да лимитират обществените контакти, да се борят с дезинформацията, да координират рестриктивните мерки за пътешестване, да засилят тестването и да усилят следенето на контактите и геномната поредност, с цел да се оправят с риска от нови разновидности на вируса.

Тъй като през последните седмици се следи възходяща наклонност в броя на случаите, е належащо да се направи повече за поддръжка на здравните системи и за справяне с „ умората от COVID-19 “ през идните месеци, като се стартира от ускоряването на имунизацията във всички области и се помогне на нашите сътрудници в Западните Балкани, южното и източното съседство и в Африка. В днешното известие се дефинират следните основни дейности за страните членки, Комисията, Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите (ECDC) и Европейската организация по медикаментите (EMA), които ще спомогнат за понижаване на рисковете и преодоляване на вируса:

Ускоряване на въвеждането на имунизацията в целия Европейски Съюз

• До март 2021 година минимум 80% от хората на възраст над 80 години и 80% от експертите в региона на опазването на здравето и обществените грижи във всяка страна членка следва да бъдат имунизирани.

• До лятото на 2021 година страните членки следва да са ваксинирали 70% от цялото възрастно население.

• Комисията, страните членки и EMA ще работят с сдруженията, с цел да употребяват оптимално капацитета на Европейски Съюз за увеличение потенциала за произвеждане на ваксини.

• Комисията работи с страните членки по документите за имунизация в цялостно сходство със законодателството на Европейски Съюз за отбрана на данните, което може да подкрепи приемствеността в грижите. До края на януари 2021 година би трябвало да бъде контрактуван общ метод, с цел да се даде опция бързо да се вкарат в приложимост документите в здравните системи в целия Европейски Съюз и отвън него.

Тестване и геномно секвениране

• Държавите членки следва да актуализират своите тактики за тестване, с цел да отчетат новите разновидности и да разширят потреблението на бързи антигенни проби.

• Държавите членки следва незабавно да усилят геномното секвениране до минимум 5% и за предпочитане 10% от позитивните резултати от проучванията. Понастоящем доста страни членки тестват под 1% от пробите, което не е задоволително, с цел да се откри прогресията на разновидностите или да се открият нови разновидности.

Запазване на единния пазар и свободното придвижване и усилване на ограниченията за намаляване на последствията

• Следва да се ползват ограничения за в допълнение понижаване на риска от предаване, обвързван със средствата за пътешестване, като да вземем за пример ограничения за хигиена и разграничаване в транспортните средства и гари.

• Всички неналожителни пътувания следва да бъдат мощно лимитирани, до момента в който епидемиологичната конюнктура не се усъвършенства доста.

• Следва да се резервира пропорционалният принцип на ограничавания за пътешестване, в това число при тестване на пътуващите от региони с по-голяма периодичност на разновидностите, пораждащи безпокойствие.

Гарантиране на водещата роля на Европа и на интернационалната взаимност

• За да се подсигурява ранен достъп до ваксини, Комисията би трябвало да сътвори механизъм „ Екип Европа “, посредством който да се структурира даването на ваксини, споделени от страните членки с други държави-партньори. Това следва да даде опция за шерване с държавите-партньори на достъпа до част от 2,3-те милиарда дози, обезпечени посредством тактиката на Европейски Съюз за имунизациите, като се обърне особено внимание на Западните Балкани, източното и южното съседство и Африка.

• Европейската комисия и страните членки следва да продължат да поддържат COVAX, в това число посредством ранен достъп до ваксини. „ Екип Европа “ към този момент активизира 853 милиона евро в поддръжка на COVAX, което трансформира Европейски Съюз в един от най-големите донори на COVAX.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи: „ Ваксинацията е от значително значение за излизане от тази рецесия. Вече осигурихме задоволително ваксини за цялото население на Европейския съюз. Сега би трябвало да ускорим осъществяването и да ускорим имунизацията. Нашата цел е до лятото 70% от възрастното население да бъде имунизирано. Това би могло да бъде повратна точка в битката ни против този вирус. Ние обаче ще сложим завършек на тази пандемия единствено когато всички по света имат достъп до ваксини. Ще увеличим напъните си, с цел да помогнем за обезпечаването на ваксини за нашите съседи и сътрудници по света. “

Заместник-председателят Маргаритис Схинас, който дава отговор за одобряването на европейския ни метод на живот, добави: „ Появата на нови разновидности на вируса и забележителното нарастване на случаите не ни оставят място за блаженство. Сега повече от всеки път би трябвало да се възобнови решимостта на Европа да работи с единение, съгласуваност и зоркост. Днес нашите оферти имат за цел да защитим живота и поминъка на по-късен стадий и да облекчим тежестта върху към този момент натоварените здравни системи и служащи. Ето по какъв начин Европейски Съюз ще излезе от рецесията. Краят на пандемията се вижда, само че към момента не е пристигнал. “

Стела Кириакиду, комисар по въпросите на опазването на здравето и сигурността на храните, съобщи: „ Като работим дружно, с единение, взаимност и решителност, скоро можем да стартираме да виждаме началото на края на пандемията. По-специално в този момент се нуждаем от бързи и координирани дейности против новите разновидности на вируса. Ваксинациите ще лишават време, до момента в който доближат до всички европейци и до тогава би трябвало да предприемем незабавни, координирани и самодейни стъпки дружно. Ваксинациите би трябвало да се ускорят в целия Европейски Съюз и проучванията и секвенирането би трябвало да бъдат увеличени — това ще ни подсигурява, че ще оставим тази рецесия зад нас допустимо най-скоро. “
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР