Два често срещани респираторни вируса могат да се слеят, за

...
Два често срещани респираторни вируса могат да се слеят, за
Коментари Харесай

Учените изследват хибриден вирус, преодоляващ имунитета

Два постоянно срещани респираторни вируса могат да се слеят, с цел да образуват хибриден вирус, кадърен да компрометира човешката имунна система и да заразява белодробните кафези. Такова вирусно взаимоотношение следиха за пръв път английски учени.

Изследователите считат, че откритието им може да помогне да се изясни за какво комбинираните инфекции могат да доведат до доста по-тежко заболяване при някои пациенти, в това число сложна за лекуване вирусна пневмония.

Not now, common respiratory viruses fusing to form a palm tree-shaped hybrid capable of evading the human immune system.
— Paul McAuley (@UnlikelyWorlds)
Всяка година към 5 милиона души по света са приети в болница с грип А,

до момента в който респираторно-синцитиалният вирус (RSV) е главната причина за остри инфекции на долните дихателни пътища при деца под петгодишна възраст и може да аргументи тежко заболяване при някои от децата и възрастните хора.

Въпреки че ко-инфекциите (когато човек е инфектиран по едно и също време с двата вируса) се считат за относително постоянно срещани,

не беше ясно по какъв начин реагират тези вируси, в случай че се окажат в една и съща клетка.

" Респираторните вируси съществуват като част от общественост от доста вируси, които са ориентирани към една и съща област на тялото, сходно на екологична ниша ", съобщи доктор Джоан Хейни от Центъра за проучване на вирусите към Университета в Глазгоу, която управлява изследването.

За да изследват хибридния вирус,

Хейни и сътрудниците ѝ съзнателно заразяват човешки белодробни кафези с двата вируса и откриват, че вместо да се конкурират между тях, както е известно за някои други вируси, те се сливат, с цел да образуват обща зараза с формата на палма - RSV образува ствола, а грипът - листата.

" Такъв тип хибриден вирус не е бил описван до момента ",

споделя професор Пабло Мурсия, който управлява проучването, оповестено в Nature Microbiology. " Става дума за вируси от две изцяло разнообразни фамилии, които се комбинират дружно с геномите и външните протеини на двата вируса. Това е нов вид вирусен патоген. Грипът употребява хибридните вирусни частици като троянски кон ".

Освен че оказва помощ на вирусите да избегнат имунната система,

обединяването на силите им може да им разреши да получат достъп до по-широк кръг белодробни кафези. Докато грипът нормално инфектира клетките на носа, гърлото и трахеята, RSV избира клетките на трахеята и белия дроб.

Научният екип потвърди, че

хибридните вируси могат да заразяват култивирани клетъчни пластове, както и обособени дихателни кафези. Следващата стъпка е да се удостовери дали хибридните вируси могат да се образуват при пациенти с ко-инфекции и в случай че да, кои. " Трябва да знаем дали това се случва единствено при грип и RSV, или обгръща и други комбинации от вируси ", сподели Мурсия.

" Моето съмнение е, че е по този начин. Предполагам, че се разгръща и върху вируси с скотски генезис. Това е единствено началото на нещо, което съгласно мен ще бъде дълго проучване, уповавам се с доста забавни открития ", съобщи ученият.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР