Два бойни кораба на британския кралски флот патрулират във водите

...
Два бойни кораба на британския кралски флот патрулират във водите
Коментари Харесай

Франция заплашва да спре тока на остров Джърси, британски военни кораби патрулират

Два бойни кораба на английския кралски флот патрулират във водите към остров Джърси, откакто френски риболовни траулери се насочиха към острова, с цел да изразят митинга си, че са нарушени правата им след Брекзит.

Кризата към остров Джърси се задълбочи, откакто окол 60 френски и локални риболовни корабчета блокираха главното пристанище на острова Сейнт Хелиър.

Френските риболовци настояват, че техните права са незаслужено лимитирани посредством издаването на специфичен лиценз на остров Джърси, според нова система, която изисква френските риболовци да потвърждават, че в предишното са ловили риба в териториалните води на Джърси.

Французите настояват, че това е в допълнение условие, за което не са били известени. Министърът на външните работи на острова Иън Горст съобщи, че ще се срещне с риболовците.

Двата английски бойни кораба са изпратени да наблюдават ситуацията, както обявиха от Лондон.

По-рано Франция заплаши да приключи електрозахранването на Джърси по отношение на риболовния спор. 95% % от тока на острова се обезпечава посредством три подводни кабела от Франция.

Евродепутатът Стефани Йон-Кортин от Комисията за риболова на Европейски Съюз разяснява, че европейците са били сюрпризирани от налагането на новите правила на острова и се надяват на благосклонност от Джърси и английските управляващи за понижаване на напрежението.

По мотив на опасността за прекъсване на електрозахранването тя сподели, че на този стадий това са единствено думи. Премиерът Борис Джонсън нощес изрази цялостна поддръжка за Джърси, който е най-големият от Нормандските острови в Ла Манша, е притежание на английската корона и се намира единствено на към 22 километра от френския бряг.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР