Дупки, неравности, изкривени мантинели и непочистени канавки. За това алармират

...
Дупки, неравности, изкривени мантинели и непочистени канавки. За това алармират
Коментари Харесай

Не е ясно кога ще бъде направен основен ремонт на пътя до "Златните мостове"



Дупки, неравности, изкривени мантинели и непочистени канавки. За това сигнализират туристи и притежатели на хижи в региона на " Златните мостове " във Витоша. Проблемите са от години и макар ремонтите и закърпването на дупките, които подхваща Общината, хижарите упорстват за главен ремонт на пътя от квартал " Бояна " до " Златните мостове ".
Пътят до „ Златните мостове “ на Витоша е единственият, който води до десетките хижи в региона - " Кумата ", " Офелиите ", " Боерица ", " Звездица " и други, а местността е обичана на туристите през цялата година, защото е елементарно налична, тъй като до там се движат и рейсовете на градския превоз. През зимата обаче пътят не се почиства добре от снега, а през лятото е посипан с дупки.

" Пътят до " Златните мостове " от " Бояна " е с дупки, макар че отчасти го запълниха преди 20 дни, когато се беше стопил снегът ", сподели шефът на хижа " Боерица " Юри Димитров. 

" Аз запълвам общински път, преди няколко месеца дадох 1000 лв., имам протокол от компания, която се занимава с тежка техника, пристигнаха, почистиха ", добави шефът на хижа " Звездица " Васил Лазаров.

Наскоро Общината е подхванала незабавни дейности за закърпване на по-големите дупки, а откакто се стопи снегът, 1 дка от компрометирания път ще бъде ремонтиран, споделя столичният заместник-кмет по строителството инж. Ангел Джоргов. 

" По-основно, както си му е редът с изрязване и с парещ асфалт втората половина на октомври предходната година са направени 500 квадрата отремонтирана настилка, 500 квадрата асфалтови кръпки. След като мине зимният сезон към този момент сме упълномощили към 1000 квадратни метра ремонтни работи . Сега в зимните условия само със леден асфалт единствено по-сериозни дупки се изкърпват, с цел да не се изразходват нецелесъобразно средства ".

Ангел Джоргов добави, че през тази година ще се направи план и ще се остойности, само че не е ясно по кое време ще бъде изработен главен ремонт на пътя до " Златните мостове " .

Каквито и колкото и поправки да се вършат обаче, в случай че пътят не се поддържа, ямите още веднъж ще се появяват след всяка зима, тъй като водата от топящия се сняг се изтича по платното, съгласно Васил Лазаров от хижа „ Звездица “:

" За да се поддържа този път би трябвало да се изчистят канавките в профил, с цел да не тече водата по пътя . Как мислят да създадат въжен превоз в случай, че има построен път, който не се поддържа ".   

Управителят на хижа „ Боерица “ Юри Димитров добави, че при снеговалеж пътят не се почиства добре, а и компанията, обслужваща шосето, не чисти до всички хижи, а единствено до някои от тях. При последния изобилен сняг хижарите стачкуваха, защото непочистеният път затруднява достъпа на туристите до планината.

" От двулентов път го направиха пешеходна алея машините, които го почистваха и на процедура не го почистват. По същия метод беше до " Златните мостове ". Сбъркан е проектът за разчистване на Витоша. Не е ясно за какво до " Офелиите " опесъчават пътя, а нагоре по хижите не опесъчават ", акцентира Димитров.

 Хижа „ Звездица “ Снимка:hijazvezdica.com

Поддръжката на пътя е отговорност на Столичния инспекторат, откъдето обясниха, че канавките и банкетите се почистват всяка есен и пролет , а що се отнася до снегопочистването - при доста сняг платното фактически се стеснява, заради така и така тесните габарити на шосето. Опесъчава се само основният път от „ Бояна “ до „ Златните мостове “ и „ Офелиите “, както и разклона за „ Копитото “, а отбивките за хижите само се почистват, прецизира инж. Николай Кючюков. 

" Към хижите единият път е от " Златните мостове " към хижите " Септември ", " Момина канара ", " Родина ", " Тинтява " и " Бор ". Този път, както и другите пътища от " Офелиите " към " Борица " и от " Офелиите " към " Звездица " се правят единствено действия снегопочистване. Проблемът на тези три пътя, които споделих доскоро, е че самият габарит на пътя е доста дребен и минавайки снегорина, той почиства този габарит. Ако се опита да го разшири, снегопочистващата машина ще падне в канавката ".

А за какво пътищата до някои хижи се почистват, а до други не, както алармират хижарите? Отговорът е, че това е заложено в контракта сред Общината и пътноподдържащата компания, изясняват от Столичния инспекторат:

През зимата положението на пътя се следи с високопроходим автомобил, оборудван със специфични датчици, споделя инж. Кючюков от Столичния инспекторат:

" Това е неповторима технология освен за България, а и за целия Балкански полуостров. Тя ни дава в действително време какво е положението на пътната настилка, а точно каква е тази настилка - дали е суха, мокра, заледена, дали има сняг и надлежно дебелината на това покритие върху асфалтовата или паважната настилка. Уникалността на тази система, като се изключи че ни дава тези данни, е в това, че в действително време тя ни предлага какъв тип обработка би трябвало да бъде подхваната, с цел да бъде обезпечена естествена проходимост при зимни условия ". 

И по този начин - и тази пролет дупките по пътя за обичаните на софиянци " Златни мостове " на Витоша още веднъж ще бъдат закърпени, както увери заместник-кметът по строителството Ангел Джоргов, остава и вярата за повсеместен ремонт на шосето. 
Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР