Думите, които белязаха 2017-та година. Повечето големи речници вече направиха

...
Думите, които белязаха 2017-та година. Повечето големи речници вече направиха
Коментари Харесай

Кои са думите на 2017-а година?

Думите, които белязаха 2017-та година. Повечето огромни речници към този момент направиха класациите си. Кои думи са доминирали в живота ни през последните 12 месеца, вижте в репортажа на Биляна Бонева.

Фалшиви вести. Оказва се, че това фразеология е участвало най-трайно в живота ни през отиващата си 2017-а. Според английския речник „ Колинс кобилд “, през тази година използването на понятието се е покачила с 365%. То се трансформира в обичан израз на американския президент Доналд Тръмп. А след него щафетата беше подета и в речите на други международни водачи.



Според Оксфордския речник пък думата на годината е „ младотресение “ - обществено-социална смяна, осъществена с напъните на младите. От авторитетното издание акцентираха, че е редно думата на 2017 година да бъде по-положителна, в сравнение с събитията, случили се през нея, допускаха.

Американският президент самоуверено предизвикваше света през първата година от ръководството си. Със свои изявления той накара дамите да надигнат глас, който отекваше мощно и далеко. Женските маршове излязоха от рамките на Америка, а „ феминизъм “ оглави класацията на речника „ Мириъм Уебстър “ за „ Дума на годината “.
 "Феминизъм " стана дума на годината
Речник "Мериам-Уебстър " избра "феминизъм " за дума на 2017 година, заяви Асошиейтед прес. Лексикографът Питър Соколовски сподели, че през цялата година думат...

После пристигнаха свадите в киноиндустрията за полово принуждение и акцията #MeToo. Шокиращите разкрития затвърдиха челната позиция на „ феминизма “.

2017-т, обаче, обагати доста думи с нови смисли. Снежинките към този момент не са единствено физично събитие. Те излязоха и от границите на обществената сфера, в която снежинки назовават младежите, които мъчно одобряват непознати възгледи, с цел да навлязат в политическия живот.
 #MeToo стана #MeToo стана "Човек на годината " на сп. "Тайм "
Социалното придвижване, което постави завършек на мълчанието за половото принуждение беше оповестено за "Човек на годината " от влиятелното списание "Тайм ". Най-чес...

Определението си завоюваха протестиращите против Тръмп. Противниците на американския президент реагираха с плакати по време на демонстрациите: „ По дяволите, ние сме снежинки. Но зимата скоро ще пристигна “.

Гръцкият гирос се оказа измежду най-обсъжданите думи в Съединените щати тази година. Причината за кулинарния интерес на американците е клипът „ Как вярно се произнася гирос “ на Джими Фалън и Люк Браян. В класацията на „ Мириъм уебстър “ „ гирос “ заема 7-ма позиция.

Думата, която най-вече е вълнувала английските деца през 2017-та е: Тръмп. Името на американския президент, обаче, е изпаднало от първите позиции в класацията на Google. Най-търсената тематика там през отиващата си година е - ураганът Ирма.

Дали думите на 2017-а ще бъдат детронирани или ще продължат да чертаят живота през 2018-та? Речниците и търсачките са в очакване на това, което хората ще потърсят в тях. А самите хора, несъмнено, си пожелават повече положителни събития, които ще дефинират търсенето и ползите им.
 © БНТ
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР