Дубай е място на неограничените възможности и освен 828-метровия небостъргач

...
Дубай е място на неограничените възможности и освен 828-метровия небостъргач
Коментари Харесай

Строят марсиански град… в Дубай

Дубай е място на неограничените благоприятни условия и с изключение на 828-метровия небостъргач " Бурдж Халифа " – най-високата структура в света, скоро ще можем да забележим и цялостен марсиански град.

Пустините към града ще приютят футуристичното населено място, което би трябвало да пресъздаде максимално достоверна конюнктура, близка до тази на планетата Марс. Освен да бъде атрактивен туристически обект,Mars Science City има и научна цел – да се употребява за подготовка за вероятно бъдещо заселване на четвъртата планета от Слънчевата система.

Реализирането на концепцията коства доста старания на архитектите, които би трябвало да създадат детайлно изследване на Червената планета, където средата е необитаема за хора – атмосферата е към 61 пъти по-тънка от земната и се състои съвсем напълно от въглероден диоксид. Температурата също е проблем, тъй като е прекомерно ниска – междинната стойност на Марс е -63 градуса по Целзий. Тънката атмосфера значи също, че има малко въздушно налягане, тъй че течностите бързо се изпаряват в газ. И макар ниските температури, незащитена човешка кръв ще кипва на Марс.



Според Джонатан Истууд, шеф на галактическата лаборатория на Imperial College в Лондон, провокациите в живота на Марс се простират надалеч оттатък техническите характерности.

„ Мисля, че най-голямото предизвикателство във връзка с трайното наличие на Марс не е инженерното  предизвикателство, а човешкото, персоналното “, изяснява той пред BBC. „ Трябва да се отговори на въпроса не просто по какъв начин ще оцелееш, само че по какъв начин ще се развиваш? “

За да се поддържа удобна температура, марсианският град ще бъде построен под налягане и затрупан с транспарантна полиетиленова мембрана, като ще се зарежда и отоплява със слънчева сила.



Ще се построяват свързани куполни здания с разнообразни лаборатории, наподобяващи ситуацията и релефа на планетата. Планирано е и потреблението на 3D технологии и топлинна и радиационна изолираност, с цел да се разработят технологии, които ще подкрепят колонизацията на Марс и обезпечаването на храна, вода и сила там. Ще има и музей с най-големите достижения на човечеството в Космоса – постройката ще се построи с 3D принтирани стени от необитаем пясък.

След като планът стане факт, от Обединените арабски емирства възнамеряват да проведат опит с хора, които да живеят в града най-малко година при напълно марсиански условия.

 
НАСА изпраща жена на Луната
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР