Другата сряда, 15 ноември, ведомството ще обяви как ще процедира

...
Другата сряда, 15 ноември, ведомството ще обяви как ще процедира
Коментари Харесай

Плуват ли корабчета

Другата сряда, 15 ноември, ведомството ще разгласи по какъв начин ще действа с плана за рационализация на бойния флот

Още по тематиката
Голямото харчене

С бюджета за идната година държавното управление усилва рекордно разноските, само че ще ги разпределя по същия неефикасен метод
27 окт 2017
Само един претендент да доставя бойни кораби за армията ни

Министерство на защитата не споделя коя е компанията, декларирала желание да строи две корвети за 820 млн. лева
25 окт 2017
Политикономика на въоръжаването

Трите мегапроекта за рационализация на армията ни стават пленник на комплицирани външнополитически салда
1 сеп 2017
ГЕРБ нанесе въздушни удари по президента

Покрай избора на нови изтребители Борисов е на път да насъска Съединени американски щати против президента
29 юни 2017
Оръжията ни са скъпи

Купуването на нови изтребители и корвети
3 юни 2016
Адмиралите са ни скъпи

Бойният флот желае два кораба за лов на подводници, които ще костват най-малко 820 млн. лева И това е единствено началото.
15 апр 2016
Суровинна война в защитата

Без каквато и да било обосновка военният министър Ненчев концентрира ръководството на големи армейски запаси в ръцете на един-единствен човек
20 фев 2016 Прикривайки се зад плътната завеса на секретността, Министерството на защитата се готви напълно скоро да изхарчи астрономическите 820 млн. лева за градежа на два модулни патрулни кораба за потребностите на военноморските сили. Другата сряда, 15 ноември, ведомството ще разгласи по какъв начин ще действа с плана за рационализация на бойния ни флот. И, както се твърди импровизирано от повече от година, поръчката съвсем несъмнено ще отиде при варненската корабостроителна компания " Делфин ".

Още по-интересното е, че макар големия размер на сумата има късмет планът да не минава за наново разглеждане в Народното събрание. Причината: за разлика от придобиването на новите бойни самолети тук не става дума за междуправителствено съглашение, което се нуждае от одобрение. Така военното министерство може да се възползва от обстоятелството, че планът за капиталов разход за флота бе утвърден от предишното национално заседание, а парите са заделени от финансовото министерство в сегашния бюджет.

На бързи обороти

Докато президент, министър председател и парламентарни политически сили шумно се замеряха с обвинявания поради определянето на " Грипен " като най-предпочитан евентуален снабдител на изтребители, процедурата за придобиването на корветите се движеше като подводница – бързо, под повърхността и без непотребен звук. И по този начин в края на предишния месец се оказа, че всичко в близост е с гриф за секретност, в това число и... имената на осемте компании участнички. Също по този начин стана ясно, че всички седем задгранични корабостроителници са имали към месец да се срещнат с документите (RfP), която е била над 400 страници и е била единствено на български.

В резултат на всичко това част от непознатите компании са споделили, че не могат да показват в този период обвързваща оферта, а останалите – че сумата от 820 млн. лева е прекомерно ниска за осъществяване на заданието. Така единствената оферта е била на българска компания, която военното министерство отхвърли да назове заради гриф за секретност, само че която всички хора в оръжейния отрасъл знаят, че е " Делфин ". От самата варненска корабостроителница също отхвърлиха да разясняват. И то не просто информация за възможната им оферта, а даже самия факт дали вземат участие. На процедура обаче " Делфин " е единственото дружество, което сега теоретично има потенциал за сходен план, защото главният й съперник " Булярд " не е строил нови кораби от няколко години.

Когато в края на октомври се оказа, че всички задгранични компании са се отдръпнали, а претендентът е единствено един и български, от Министерството на защитата хлъзгаво обявиха, че следва да се реши по какъв начин ще се действа оттук насетне. В последна сметка обаче военното ведомство очевидно въпреки всичко е решило да подписа контракт с мистериозната неназована българска компания, въпреки че е единствен претендент. И най-сетне реши да я назове. В изявление за " Труд ", запитан кой ще строи модулните патрулни кораби, военният министър Красимир Каракачанов изплюва камъчето публично: " Делфин ", която е в договорни връзки с френска държавна корабостроителна компания. На процедура планът ще бъде българско-френски. "

От нас – корпуса, оръжието – от чужбина

Всъщност френската компания, за която ръководителят на отбранителното ведомство приказва, най-вероятно е мултинационалната Thales, която е 10-ият по величина продавач на въоръжение в света. И по-конкретно холандското й поделение Thales Nederland, което е профилирано в областта на корабните системи и с която " Делфин " подписа съглашение преди към година. На него евентуално ще бъде предоставена интеграцията на въоръжението, автоматизираните бойни информационно-управляващи системи и датчиците (2D/3D радари, радари за ръководство на стрелбата, електрооптични датчици, средства за радиоелектронна битка, сонари и т.н.). По време на миналогодишното ревю " Хемус " варненската корабостроителница се контракти за съдействие с още две непознати компании, които, наподобява, ще вземат участие в плана. Германската Diehl Defence създава противокорабни и зенитни управляеми ракетни системи, както и интелигентни боеприпаси, признати на въоръжение в страни - членки на НАТО. Италианската Leonardo/Finmeccanica Defence Systems Division пък е производител на мало- и среднокалибрени корабни артилерийски установки и торпедни системи. Така че по всичко проличава, че на българската корабостроителница ще се падне главно конструирането на корпуса и инсталирането на моторите и зареждането.

Най-голямата подигравка на ориста към сегашния план е, че актуалният боен министър беше един от най-големите критици на придобиването на модулните патрулни кораби и даже непосредствено споделяше, че спечелилият е предупреден. " Подсетете ме по кое време България е строила бойни кораби, аз не се сещам. Ремонтирала е. Има един случай с един, единствено че той някъде беше за коя част на света. Така, че вижте, в случай че желаете, мога в един плик да напиша името на една компания и като мине състезанието, да го отворим да забележим дали съм бил прав. Просто ми се коства, че вършим нещо, което ще коства едни пари, без да имаме резултата, който се поставя. Аз единствено споделям какво се приказва. Ако желаете, ще го създадем като опит ", споделя Каракачанов през май 2016 година по време на парламентарната комисия по защита. В нощта след президентските избори пък, където той също беше участник, бъдещият министър разгласи " тази спекулация с бойните кораби би трябвало да се спре ". " В началото седем компании проявяваха интерес, само че най-после се оказа, че една компания е подала оферта. Другите са декларирали, че финансовата рамка, т.е. тези 820 млн. лв. за двата кораба, са доста малко и те не могат да се оправят със задачата ", разяснява в този момент Каракачанов във връзка плануваната рационализация на бойния флот. Което евентуално е намек и подготовка за вероятно сключване на бъдещи анекси, които да оскъпят още така и така скъпия многомилионен план.

Домусчиев ли е?

Въпреки необятно публикуваното изказване, че " Делфин " е на предприемача Кирил Домусчиев, в действителност това не е тъкмо по този начин. Частната варненска корабостроителница е фамилна компания с мажоритарен притежател Светлин Стоянов и нейната бизнес история датира от началото на 90-те, много преди стремителния напредък на известния разградски бизнесмен. Между 2006 и 2014 година да вземем за пример " Делфин " построява четири фрегати и корвети, които стават гръбнакът на бойния флот на Екваториална Гвинея. Бойните съдове Wele Nzas и Bata са направени по план на украинския Държавен научноизследователски институт по корабостроене и въоръжени в Украйна. Всъщност Домусчиев е не скришен притежател, а просто огромен клиент и бизнес сътрудник на варненската корабостроителница. Това, което го свързва обществено с " Делфин ", е фактът, че там са издигнати три кораба за потребностите на приватизирания от него " Параходство БМФ ", както и спонсорството за футболен клуб " Лудогорец ".

Така че, в случай че има нещо, което свързва Домусчиев с плана за новите бойни кораби, то е по-скоро по линия на политическия лобизъм, в сравнение с директното присъединяване в компанията. Това обаче не трансформира скандалното събитие, че Министерството на защитата се готви да изхарчи 820 млн. лева при цялостна неяснота, липса на конкуренция и без ясни правила.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР