Древни градове, оказали се под вода, амфори от времето на

...
Древни градове, оказали се под вода, амфори от времето на
Коментари Харесай

Гърция ще учи туристите да плуват културно

Древни градове, оказали се под вода, амфори от времето на Перикъл и Сократ, котви на потънали византийски кораби, военни самолети от Втората международна война - всичко това може да се откри в морето край крайбрежията на Гърция. В наши дни достъпът до неповторими подводни обекти на културно-историческото завещание последователно се отваря.

Надявайки се да подтиква туризма, гръцкото министерство на културата и спорта тази пролет разгласи желанието си да отстрани предходните ограничавания и да отвори 91 обекта за гмуркане за туристи, оповестява TheArtNewspaper. Министър Лина Мендони назова морското дъно на Гърция „ подводното хранилище на нашата история “, до момента в който генералният секретар по културните въпроси Джорджи Дидаскалу добави, че „ голям подводен музей “ очаква туристите.

Развитието на туристическия бранш в тази област „ ще направи морските монументи по-достъпни за необятната общност и ще обезпечи по-ефективната им отбрана “, сподели Пeри Каламара, директор на Ефорията за подводни антики, учредена от гръцкото държавно управление през 1976 година  Каламара отбелязва, че актуалната самодейност датира от 2005 г. През 2012 и 2015 година бяха определени редица подводни обекти и установени базовите стандарти за успеваемост.

Но първият подводен музей в страната бе открит едвам предишното лято на мястото на корабокрушение, настъпило почти през 425-415 година прочие н. е. За първите два месеца близо  300 водолази са посетили необитавания остров Перистeра близо до остров Алонисос. Корпусът на кораба не е оживял, само че товарът, състоящ се от съвсем 4 хиляди амфори за вино, към момента остава на място.  Тази година достъпът до оборудването ще бъде осигурен за четири месеца, от юни до октомври, а от пролетта на 2023 г. ще проработи с цялостния си потенциал.

По това време, с помощта на финансовата поддръжка в размер на 960 хиляди евро, отпусната от правителството и Европейски Съюз, ще бъдат отворени за гости още три подводни археологически обекта наоколо до архипелага Северни Споради и в западната част на Пагасетийския залив. Водолазите ще могат да видят останките на римски транспортен съд, както и товарите на няколко кораба и средновековни котви.

Не е нужно обаче да сте водолаз, за ​​да разгледате подводното завещание. Информационните центрове в Алонисос и Амалиаполи залив разрешават на посетителите да се „ гмуркат “ цифрово измежду останките от корабокрушенията. От 2023 година, специфичен транспортен съд със стъклено дъно ще прави екскурзии до потънала вила от интервала на късната Римска империя покрай Епидавър;  подготвя се и цифрова реорганизация на обекта.

Дългоочакваният музей на подводните антики в Пирея се чака да отвори порти през 2025 година.  Експозицията му ще бъде ситуирана в пристанището в Пирея и ще включва над 2200  подводни находки. Миналия декември музейният съвет към Министерството на културата одобри плана за наличието и дизайна на изложбата. Премиерът Кириакос Мицотакис неотдавна разгласи, че музеят ще получи финансиране от народен проект за възобновяване от пандемията, прочут като Гърция 2.0.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР