Дрехите, изработени от естествени материи се славят с по-добро качество

...
Дрехите, изработени от естествени материи се славят с по-добро качество
Коментари Харесай

Опасни ли са синтетичните дрехи за здравето?

Дрехите, направени от естествени материи се славят с по-добро качество и резистентност на тъканите, както и с по-добра грижа за кожата и обезпечаване на опция на тялото да диша. Те топлят повече през студения сезон и държат ветровито през топлия. За разлика от тях продуктите от синтетични материи спарват в горещото време и държат хладно през зимата. Могат даже да доведат до проблеми с охлаждането на тялото, дехидратация, топлинен удар, заради обстоятелството, че спарват и не разрешават да се случи нужното и здравословно потене в горещото време. Синтетичните материи могат да причинят кожни проблеми, в случай че са боядисани с нискокачествени бои, или даже да навредя по-сериозно на здравето.

Кои са синтетичните тъкани?

Ако желаете да разберете от какво е направена дрехата ви – естествени или изкуствени нишки, погледнете етикета. Изкуствени са следните тъкани: полиестер, вискоза, акрил, винил, микрофибър, спандекс, найлон. В процеса на направата им се употребяват разнообразни химикали и нездравословни субстанции като нефт, сода каустик, сярна киселина, амоняк, ацетон и други, частици от които остават в нишките на облеклата и могат да доведат както до дълготрайни и съществени здравословни проблеми, по този начин и до краткотрайни неразположения като повръщане, екзема, главоболие, бодърствуване.
Дрехи, които скапват изисканата визия
Не разбирате ли за какво приятелите ви считат, че сте доста по-възрастна от действителната си възраст? Искате да изглеждате по-млада и изискана,...
Прочети повече
Опасни ли са синтетичните тъкани и от какво са направени?

В облеклата от полиестер действително се съдържа пластмаса, а тя постоянно е упреквана за извършител на хормонални проблеми, диабет, автоимунни болести, сърдечно-съдови болести и даже рак. В облеклата, направени от синтетични материи, се отриват хиляди химикали, част от които не са най-хубавото, което може да предложите на тялото си. Синтетичните облекла изискват потреблението на синтетични багрила и покрития, което основава спомагателен риск за здравето. Дрехите, с които спите или прекарвате по-голяма част от деня си, са най-опасни. Колкото по-кратък е контактът с кожата, толкоз по-безопасни за здравето са изкуствените материи. Добре е да предпочитате най-малко за пижамите и облеклата, с които прекарвате доста време и са в директен контакт с кожата, естествени материи, а още по-добре, в случай че тези естествени материи са органични и артикул на био земеделието.

Възниква въпросът за какво тогава се създават облекла от изкуствени материи? В текстилната промишленост преобладават синтетични материали и повода за това е, че изкуствените тъкани са с по-ниска цена от естествените, по-лесно се създават, което ги прави желани от доста марки за по-ниска и налична цена на крайния артикул, което го прави по-конкурентен и издирван на пазара. Най-голям дял в производството на изкуствени материи има Китай – 70% от цялото произвеждане, следван от Индия. Най-големият вносител е Европейският съюз, където по-голямата част от облеклата са от тези нискокачествени синтетични материи.

Синтетичните тъкани – рискови за природата?

Проблемът със синтетичните тъкани не е обвързван единствено с директно запазване на човешкото здраве. Има  и второстепенен риск. Синтетичните нишки, създадени от нефт, са рискови за  околната среда. Дрехи, които съдържат синтетични нишки, способстват за замърсяването на природата с микропластмаса, което в следствие заплашва живота в моретата и океаните, а от там въздейства отрицателно и на здравето на хората.
Защо е добре да държим облеклата и обувките във фризера
Може да звучи неуместно, само че в действителност има доста изгоди от слагането на облеклата ви във фризера, изключително когато става въпрос за избрани...
Прочети повече
Що се отнася за микрофибърните тъкани, те се освобождават в околната среда при  доста пранета. Синтетичните нишки са виновни за над 20% от промишленото замърсяване на водата в света, затова и за проблемите с околната среда, което на собствен ред неизбежно се отразява отрицателно върху живота и здравето на човечеството.

Много синтетични тъкани съдържат рискови химикали, който минават в почвата и я замърсяват, когато бъдат изхвърлени и попаднат в депата за боклуци. Винаги, когато е допустимо, предавайте облеклата за преработване,за да предпазите почвата, а от там и планетата.  Не е удачно и горенето на сходни облекла, защото те отделят нездравословни субстанции във въздуха при този развой и още веднъж заплашват здравето на хората.

Имат ли преимущества изкуствените тъкани?

Разбира се.  По-ниската им цена е главно преимущество, само че има и други. Те по-трудно се мачкат, по-лесно се перат и поддържат, по-лесно се отстраняват петна от тях. Памукът, да вземем за пример, който е измежду най-хубавите естествени тъкани, се мачка доста и мъчно се глади. Вълната, също естествена тъкан, не предстои на пране, а се третира единствено с химическо почистване, елементарно се развисва и има типове, които боцкат при досег с кожата.

 

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР