Дръзка и противоречива – една от най-забележителните жени на в

...
Дръзка и противоречива – една от най-забележителните жени на в
Коментари Харесай

Още една тайна на Коко Шанел разкрива изложба в Лондон

Дръзка и спорна – една от най-забележителните дами на в стилния свят, трансформирала освен метода на обличане, само че и на мислене на актуалната жена. 

С експонати, вариращи от костюми от туид, през свободни рокли с ниска талия, до ослепителни вечерни тоалети и несъмнено - дребни черни рокли, нова галерия в Лондон се стопира на работата на едно от най-известните имена в модата. " Габриел Шанел. Моден манифест " в музея " Виктория и Албърт " (V&A) е първата във Англия, отдадена на дългогодишното въздействие на дизайнерката върху модата.  

Нейните модели, аксесоари и парфюми, изключително " Шанел №5 ", са изключителни, а стилната къща " Шанел ", учредена през 1910 година, остава една от най-известните първокласни марки в света.  

Изложбата в V&A показва и документи, от които излиза наяве, че с изключение на добре известното й съдействие с нацистите през  Втората международна война, тя е била и " неточен сътрудник " на Съпротивата във Франция, съобщи Агенция Франс Прес, като цитира документи, показани в музея в Лондон.  

По време на Втората международна война Габриел Шанел живее в парижкия хотел " Риц ", отчасти конфискуван от нацисткия режим. Тя има връзка с аташето на немското посолство Ханс Гюнтер декор Динклаге, който е бил разузнавач. През юли 1941 година " нацистките управляващи записват Габриел Шанел като благонадежден източник, въпреки и да не е несъмнено, че тя е знаела за това ". Кодовото й име било " Уестминстър ", а номерът - F7124. Но...

 
    View this post on Instagram           
A post shared by Victoria and Albert Museum (@vamuseum)

 

" Последните проучвания обаче акцентират спорния темперамент на нейните дейности по време на войната ", споделя кураторът на експозицията във V&A. Тя е вписана като неточен сътрудник на мрежата ERIC - клон на Съпротивата и с връзки с английските секрети служби, излиза наяве от паната, включени в изложбата. 

Архивните документи не съдържат детайлности за дейностите й, само че удостоверяват присъединяване й от 1 януари 1943 година до 17 април 1944 година В поддръжка на това изказване са показани два документа. Единият е обвързван с мрежата ERIC, датиран и подписан в Париж на 20 март 1948 година, като нейното име попада дружно с други. Тя е разказана като Мел Шанел, известна като " Коко ". Адресът на стилната й къща е ул. " Камбон " 31. Другият документ от 1957 година е уверение за участие във френските бойни сили. В него се показва, че Шанел е взела участие в " Съпротивата като краткотраен сътрудник ".   

Коко Шанел умря през 1971 година на 87-годишна възраст. Покойният дизайнер Карл Лагерфелд пое креативното управление на първокласната марка през 1984 година и остана там до гибелта си през 2019 г. 

 
На посетители във вилата на Коко Шанел на Френската Ривиера
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР