Драстично поскъпване на ремонтите заради новите, по-високи цени на строителните

...
Драстично поскъпване на ремонтите заради новите, по-високи цени на строителните
Коментари Харесай

Ремонтът на дома се превръща в скъпо, дори непосилно начинание

Драстично повишаване на ремонтите поради новите, по-високи цени на строителните материали. 

Само за 6 месеца ремонтните действия са поскъпнали с над 30%. А аргументите са свързани, както с инфлацията, и с новите по-високи цени на строителните материали, по този начин и с по-големите хонорари на майсторите и други фактори като: разходи за ток, превоз и газ. 

Така минимум 20-25 хиляди лв. би трябвало да отделите, за довършителни действия на двустаен апартамент и най-малко 40 хиляди лв. – за по-голямо жилище. Ако пък ремонтирате остарял – поради къртене, транспортиране и замяна на инсталациите – с към 50 % повече.

Професионалният занаятчия Александър Благоев пресмята, с какъв брой са поскъпнали главните действия при довършителните работи. 

По думите му разликата в цените на материалите стартира да се усеща още от началото на предходната година.

“Ако материалите за ремонт на един двустаен апартамент са ми били 8 хиляди лева – в този момент са 15-16 хиляди лева – 30-40-50 до 100 % от горната страна според от материала и това какво изисква притежателят ", споделя Благоев пред Нова. 

И резултатът на рафта в магазина му не закъснява:

“Материалите идват на най-малко 30-40 % по-високи цени. Средно през 2 месеца – с 10-15 % нагоре – което значи, че повечето материали са достигнали двойни цени за една година ", споделя притежателят на строителен магазин Ивайло Иванов.  

“След Нова година има взрив на промяна на цените – тъкмо поради тази причина – поради електрическата енергия, газта – произвеждане на всичко е обвързвано с сила – това би трябвало да бъде избито с цена. Сухи смеси, хидроизолации, латекси – това са артикули, които се създават в България – от декември до в този момент сме ги увеличавали приблизително 2-3 пъти с по 10-15 % ", изяснява Ивайло Иванов.

Според изчисленията  за последните месеци един ремонт е поскъпнал приблизително с най-малко 30 %. Като крайната цена зависи както от квадратурата, по този начин и от желанията на притежателя. Поне с 50 % от горната страна пък коства ремонтът на остаряло жилище, споделя още Якимовски.

За да оправят с непрекъснатото повишаване на материалите, строителите упорстват да могат да индексират цените си – даже и след подписан контракт.

За да довършат в точния момент новото си жилище, българите все по-често прибягват и за заем за ремонт, регистрират от своя страна банките.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР