Дрънкането на оръжия в Сирия показва, че нещата са стигнали

...
Дрънкането на оръжия в Сирия показва, че нещата са стигнали
Коментари Харесай

Георги Първанов: Необходима е промяна в Закона за Консултативния съвет за национална сигурност

Дрънкането на оръжия в Сирия демонстрира, че нещата са стигнали прекомерно надалеч, а огромните международни сили са в положение да дискредитират мироопазващата функционалност на Организация на обединените нации. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия създателят на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през интервала 2002-2011... към профила.

Според него голословните с безапелационни доказателства изказвания, които доведоха до поредна ескалация на напрежението в Сирия, интернационалните удари по цели на територията на страната и заобикаляне на Организация на обединените нации като виновен интернационален фактор, са извънредно притеснителна наклонност, оповестиха от пресцентъра на Политическа партия АБВ.

„ Това са едни мощно пресилени информации, които трябваше да послужат като оправдание за един спор, който обслужва други ползи – геостратегически и вътрешни, тъй като всяка една от тези страни и тези водачи има своите вътрешни проблеми “, уточни той.

„ Проблемът е в това, че непрекъснатите страни членки в Съвета за сигурност, тези, които би трябвало да бъдат стълбовете в Организация на обединените нации, в действителност те са тези, които дискредитират главно този съвет и въобще Организация на обединените нации като организация с най-благородна, миротворческа задача. Въпреки апелите на Гутериш, аз не мисля, че по този начин наречените огромни сили ще трансформират в близко бъдеще тази своя позиция. Те на процедура си постановат каквото пожелаят “.

„ Не мисля, че обстановката в Сирия може да докара до международен спор. По-скоро това е едно „ дрънчене на оръжия “ в най-грубия му вид и издание, само че то идва да покаже, че нещата са стигнали прекомерно надалеч “.

Според Георги Първанов все още българската страна реагира съответно на протичащото се, въпреки че страната ни не заема безапелационни позиции в множеството от интернационалните проблеми. В тази връзка той разяснява и резултатите от последното съвещание на КСНС.

„ Не откривам основни разлики в това, което споделят и показват като линия държавно управление и президент. Мисля, че разликите, за които се приказва сред тези институции у нас са преекспонирани от някой, в търсенето на други, да ги назовем, изгоди. Не бива да не помнят от двете страни на Дондуков, че КСНС е единственото място, където могат да се съберат дружно и да се схванат или най-малко да покажат, че работят еднопосочно. Документът, който излъчиха на последното съвещание приказва точно за това. И аз не разбирам за какво най-после се извади и черновата на този документ и то с едно тълкувание, което няма нищо общо със наличието на текста, който всички ние видяхме. За никакво бягство от Европейски Съюз не може да става дума. Това, че в документа има изразена една сдържано сериозна позиция, не е съображение да обвиним президента, че желае да извади България от Европейски Съюз или от НАТО. Нека да напомня, че когато преди време аз бях доста по-критичен към Европейски Съюз и НАТО, незабавно по-късно приключихме и подписахме договорите с тях. Т.е. положителната, мощната, рационалната позиция би трябвало да се цени. Така наречената взаимност на сляпо, взаимност без причини за мен не е допустима “, уточни Първанов.

Той напомни, че решенията на КСНС към момента имат по-скоро целесъобразен темперамент, макар че се изготвят при оптимално необятно посланичество на институциите в България. „ Смятам, че в един миг би трябвало да се одобри смяна в Закона за Консултативния съвет за национална сигурност и направените, с консенсус или покрай консенсуса, позиции в този орган при президента, с присъединяване на изпълнителната власт и парламентаристите, да бъдат считани за наложителни за осъществяване “.

Основателят на АБВ разяснява и напрежението сред ръководещи и съпротива в Народното събрание към %, който страната ни би трябвало да заделя от Брутният вътрешен продукт за въоръжените си сили.

„ Два % е рационален небосвод, бих споделил. Но доста по-важното е защо се изразходват тези средства. Основният % би трябвало да отиде в мотивацията на военнослужещите, тъй като този недокомплект, за който се приказва демонстрира явно, че армията е непривлекателна. Не става дума единствено за съоръжение, доходи….Трябва да има и условия за кариерно развиване. Т.е. парите, които се отпускат за армията би трябвало да бъдат следени от Народното събрание и други контролни органи, с цел да може в действителност дейно да се разходват “ уточни той и добави, че програмата, която се показа за поддръжката на бойните ни самолети МиГ е аргументирана.

„ Вицепремиерът Каракачанов се държи доста рационално в една такава напрегната обстановка. Към него също има въпроси и офанзиви. Той дава отговор умерено, аргументирано. Както за това, което направиха с ремонта на сегашните ни самолети във връзка с Русия, което е по-реалистичния, работещ вид, по този начин и вероятността за развиването на армията ни, мисля, че е добре обрисувана във визията на министерство “.

Георги Първанов изрази отношение и по интернационалните реакции, свързани със случая „ Скрипал “, както и позицията на България, обвързвана със абсурда и решението на страната ни да не отзовава съветски дипломати без ясни доказателства. „ За в този момент няма доказателства. Нещо нереално витае във въздуха, само че доказателства няма. Аз не виждам и претекстовете. Защо би трябвало Москва да направи такова нещо в случай, че този човек е бил в ръцете им и те са го пуснали? Освен това за какво му е на президента Путин в пика на предизборната акция, да подхваща или утвърждава такава интервенция? Това е неуместно. Аз мисля, че абсурда към този случай трябваше да избие напреженията в самата Англия, провокирани от Брекзит и от всичко, което произтича за тази страна от незадоволително безапелационното ръководство на Тереза Мей Тереза Мей - английски политик Тереза Мей (по татко Брейзър) е родена на... към профила “.

„ Подкрепям нашата позиция. Мисля, че тя беше рационална. Разбира се, появи се един внимателен знак на взаимност с привикването на посланика ни и до тук. Ние не трябва да забравяме, че бидейки един деен член на Европейски Съюз би трябвало да можем да участваме във образуването на дневния ред на Стария континент, на позициите на Евросъюза, само че в това време би трябвало да запазим положителните си връзки с Изтока, включително и с Русия, тъй като икономическия ни интерес го допуска “, съобщи той и още един път акцентира, че неналичието на ярки лидерски качества в днешните ръководителите на Европейски Съюз е сериозен проблем, който е довел до рецесия на европейската концепция и неувереното държание на обединена Европа в напрегнатата интернационална конюнктура.

Според Първанов слагането още веднъж на по-ясна европейска вероятност пред Западните Балкани по време на председателството на България е позитивен знак. Той уточни, че работата за реализирането и на транспортните коридори също би трябвало да бъде активизирана по този начин, както е било преди време, защото това ще докара до отваряне и задълбочаване на връзките сред страните в района.

В умозаключение Георги Първанов отговори и на въпрос, обвързван с оповестеното от водача на Българска социалистическа партия предпочитание да причислява в редиците на социалистите структури на разнообразни леви обединения. „ Това е един неприятен сюжет. Аз, несъмнено, ще поздравя госпожа Нинова с този „ огромен триумф “, може би най-големия й като водач на партията - че съумя да прибере един изнемощял, отхвърлен от структурите на АБВ член. Иначе нашата конструкция в Благоевградско си действа и работи добре. Но този случай, който беше раздухан доста в медиите, явно има за цел да внуши, че монопола в лявото следва още веднъж. Това идва да покаже една неверна съдружна политика, в случай че щете даже незадоволително добра политическа просвета. Защото силата на съдружната политика е в това, че обединението е по-силна от математическия общ брой на електоратите. Защото бъдещето не е в мощно развитата организационна мрежа. Бъдещето на партиите, освен на левите, е в основаването на мощни партии и придвижвания, които събират и хората, които не са идеологически стимулирани, само че които могат да бъдат привлечени със мощни, работещи управнически решения “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР