Драмата в Перник приключи около 18.30 днес. Цял ден двама

...
Драмата в Перник приключи около 18.30 днес. Цял ден двама
Коментари Харесай

Пернишкият екшън "Работници скачат от блок" приключи след намеса на кмета

Драмата в Перник завърши към 18.30 през днешния ден. Цял ден двама турски строителни служащи стояха на перваза на последния шести етаж на постройка в центъра на града - отказваха да слязат. Действието им бе подбудено от неплатени заплати за строителството на същата постройка. Екшънът дефилира в медиите под формата " Работници заплашват, че ще скочат от блок ". На процедура обаче те стояха добродушно на перваза. Приличаха повече на протестиращи, в сравнение с самоубийци. Десетина други техни сътрудници също чакат парите си. Те бяха долу, дружно със събралото се голям брой от представители на българските институции, на турското посолство и психолози.

В последна сметка всичко завърши след качването при тях на кмета Станислав Владимиров. Той бе пред постройката съвсем от самото начало. Според Българска национална телевизия двамата служащи слезли след здрависване с кмета.

 

" Сега " напомня основните моменти от екшъна:

Макар да са се качили на постройката сутринта, сигналът в полицията е подаден по обед, след което е формирано досъдебно произвеждане. На място са кметът Владимиров, регионалният шеф Людмил Веселинов, психолог, служители на реда, лекари, представители на пожарната и на турското посолство, отпред с дипломат Алийн Секизкьок. Екипи занесоха храна и вода, пробват да договарят - служащите да слязат и незабавно да бъдат платени част от възнагражденията. В късния следобяд при тях се качи и кметът Владимиров.

Сградата, на която са се качили,  е съвсем напълно приключена. Информациите по проблема са непълни. Община Перник до този миг не е съобщила имената на компаниите, забъркани в обекта. По непотвърдена информация на локални уеб сайтове възложителят се разплатил на медиатора - турска компания, само че парите не достигнали до служащите. 

Преди да се качи, Владимиров опита да обясни нещата на спонтанен брифинг: „ Става въпрос за неизчистени взаимоотношения сред вложител и медиатори. Имаме първо вложител българин, българин строител – кърджалийска компания, която е медиатор, и турска компания, която е наела служащите от Турция. Говорим за неизплатени хонорари, следствието ще покаже къде по веригата се е случило това служащите да не ги получат.  Водят се диалози с всички по веригата. Имахме уверението от медиатор от Кърджали, че през днешния ден ще дадат частични хонорари и по-късно ще се подпише съглашение, с което да бъдат изплатени всички останали други невзети хонорари. Разследването ще покаже за какви суми става въпрос и какво и нарушаването по отношение на нашето законодателство. Надявам се през днешния ден развръзката да е удобна “. Според Владимиров служащите твърдят че не са получавали от месеци заплатите. " Цялата страна се е заела с този проблем, всички институции са тук и се работи с хората ", сподели още той, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР