Драмата с 251 безценни картини, повредени в Националната художествена галерия,

...
Драмата с 251 безценни картини, повредени в Националната художествена галерия,
Коментари Харесай

Нарочно ли са съсипани картините на Майстора и Мърквичка в Националната галерия?

Драмата с 251 скъпи картини, развалени в Националната художествена изложба, се разраства. Lupa.bg ви заяви за преди седмица, само че ето, че се появи потресаваща версия за унищожените шедьоври - умишлени дейности на чиновници на НХГ.

Сред потърпевшите картини са творби на огромните български художници - Иван Мърквичка, Владимир Димитров-Майстора, Дечко Узунов и Сирак Скитник. Официално те са се развалили поради повреда.

Заради неразбираемата орис на творбите Министерството на културата сезира Софийската районна прокуратура и отпуска 9000 лева за ремонт. Прокуратурата обаче не намира закононарушение и не образува дело. Хора от галерията настояват, че всичко това е битка за директорския пост. Сега на него е Ярослава Бубнова, а 5-годишният ѝ мандат изтича през 2024 година

Става въпрос за вреди по платната, нанесени в интервала от 2016-а до 2023-а, разкри в свое следствие за уеб страницата “КлинКлин ” журналистът Калоян Константинов.



Кой желае главата на Яра Бубнова?

Първата неволя, сполетяла най-новия филиал на НХГ “Квадрат 500 ”, е рухването на мазилката година откакто постройката е ремонтирана за 27 млн. лева Таванът се рони в зали №12 и 13 на втория етаж, където са статуи на Андрей Николов и картини на Цено Тодоров, Никола Михайлов и Стефан Иванов. Година по-късно - през януари 2017 година, става случай с климатичната система, при който са развалени няколко от най-ценните картини в “Квадрат 500 ” от сбирката “Чуждестранно и европейско изкуство ”, рисувани преди 4-5 века.

“През 2017-а имаше повреда на климатици. Но да се приказва за щета на картини, е доста мъчно и недоказуемо ”, споделя Слава Иванова, която през 2013-а е уволнена дисциплинарно от поста на шеф на НХГ. Освен комисията, изпратена от Министерството на културата да проверява случая, самата Иванова също стартира вътрешно изследване, изясни тя пред “24 часа ”. Вика и комисия от външни реставратори. Климатиците са поправени за два дни, само че тогава има борба за директорското място и се подвига доста звук по тематиката. “Други бяха подбудите ”, споделя Иванова.

Година по-късно компанията, която поддържа газовото пожарогасене, също е извикана, с цел да ревизира системата и не открива нередности. През 2020 година поддръжката е предоставена на нова компания - “Синхрон-С ”, съгласно която всичко е наред, обясниха от прокуратурата.  

Но при започване на февруари тази година при профилактичен обзор гръмва противопожарната система, която изпускала неподвижен газ IG-541. Повредени са 75 картини от началото на XX век, като някои даже падат от стелажите. Още преди гърмежа течът на газ увредил и други картини, настояват от прокуратурата. След този случай от Министерството на културата подават сигнал до Софийската районна прокуратура, откъдето назначават инспекция по случая. Доказателствата сочат, че става въпрос за повреда без човешка интервенция и от държавното обвиняване отхвърлят да образуват досъдебно произвеждане с претекста, че не е закононарушение. В своя позиция от министерството обясниха, че апелират и не могат да разясняват повече, защото процесуалните дейности към момента са в ход.



" Автопортрет " на Майстора е измежду потърпевшите картини

Картините не са застраховани, а 18 платна са тежко повредени

43 картини са с ниска степен на увреждане, 13 са със междинна, а 18 платна са тежко повредени и се нуждаят от “спешна консервационно-реставрационна интервенция ”. Разбира се, платната не са застраховани.

11 са картините на Иван Мърквичка, по които има вреди - “Седнало куче ”, “Къпеща се жена ”, “Шопско хоро ” (на водещата снимка), “При люлката по време на беритба ”, “Ноктюрно на ужаса ”, “Ескиз на постройка ” “Селянка от Търновско ”, “Селянин от с. Нова махала ”, “Девойка от Трън ”, “Портрет на Аврилия Гаврилова ” и “Невеста от Софийско ”.

Три са на Владимир Димитров-Майстора - “Жътвар ”, “Автопортрет ” и “Мраморно море – залез ”. “През Балкана ” е името на повредената картина на Сирак Скитник. Дечко Узунов е създател на потърпевшата “Момичета циганчета ”.

Част от картините са с раздрани платна и са откъснати от рамките. До този миг някои даже не са били излагани. Тъй като няма фотоси на творбите преди повредите, за огромна част от картините не може да се дефинира точната степен на провали. 

Автопортрет на Владимир Димитров-Майстора. Той се е рисувал няколко пъти, по тази причина не се знае коя тъкмо картина с неговия облик е развалена.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР