Драконите имат най-добрата вградена защита: те могат да бълват огън,

...
Драконите имат най-добрата вградена защита: те могат да бълват огън,
Коментари Харесай

Има ли огнедишащи животни … дракони?

Драконите имат най-хубавата вградена отбрана: те могат да бълват огън, който трансформира враговете им в овъглени люспи.

Но макар че историческата и актуалната литература е богата с драконови истории (да споменем единствено известния сериал „ Игра на тронове “), няма никакви физически доказателства, че тези именити същества са съществували.

Това дава отговор на въпроса има ли живи същества, които могат да бълват огън, като митичния змей.

Краткият отговор е не, само че има някои удивителни животни, които могат да изхвърлят от тялото си нездравословни изпарения, отрови и отровна слуз. Има даже хитри грабливи птици, които могат да разпръскват огън, с цел да могат да опушат и да създадат вкусна плячката си.

Главната причина, заради която огнедишащите животни не съществуват е фактът, че един пламък може да аргументи неприятни провали на този, който го съхранява и издишва.

„ Няма действителни животни, които да са устойчиви на пламък, “ споделя Рейчъл Кийф, от Университета на Флорида. „ Има животни, които могат да устоят на свръхвисоки температури, като някои червеи, които могат да живеят при в действителност безумни температури, само че това не е огън “.

Този факт може да разочарова Денерис Таргариен, по този начин наречената „ Майка на драконите “ от „ Игра на тронове “ на HBO, както и нейните огнедишащи деца – Драгон, Визерион и Регал (Drogon, Viserion и Rhaegal), само че въпреки всичко има доста животни, сходни на дракони.

Например, плюещата кобра, група, която включва няколко типа кобри, които плюят ослепяваща отрова от зъбите си, когато са застрашени. Или тропическите африкански скорпиони от рода Parabuthus, които могат да изхвърлят мощно токсична отрова в случай че са застрашени.

И въпреки да не е толкоз застрашителен, колкото огнедишащ змей, северният шипоопашат гекон (Strophurus) може да изстреля някаква гадна миризма от опашката си, с цел да изплаши хищниците.

„ Това вещество не е токсично. Това е просто груба опасност “, споделя Кифe, който е съавтор и илюстрира идната книга „ Антропология на драконите: световна вероятност “.

Други животни със отбрани, излизащи от техните черва, са скунксът и бръмбарът бомбардировач (Pheropsophus jessoensis), които пръскат отровен химически коктейли, когато са застрашени. Газовете изпускани от тези бръмбари са толкоз мощни, че могат да провокират жаби, които са налапали бръмбарите, да ги повърнат. Това е тъкмо това, което бръмбарите желаят, с цел да оцелеят.

Когато обаче става въпрос за борба с огън, австралийските хищни птици вземат първа премия. Известно е, че три типа от тези хищници – черни хвърчила (Milvus migrans), летящи хвърчила (Haliastur sphenurus) и кафяви соколи (Falco berigora), употребяват горските пожари, като внезапно сграбчват тлеещи треви или клони с ноктите си. След това птиците употребяват огъня, с цел да подпалят нови пожари на друго място, които от своя страна опушват дребни бозайници и разнообразни инсекти, които птиците могат да ядат.

А що се отнася до фактически огнедишащите животни, наподобява, че те са лимитирани до нашето въображение.

„ Само имайте поради, че този издишващ пушек слон не е някакъв хибрид на змей. Най евентуално е изял някои части дървени въглища и по-късно издухва пепелта от разпадналите се въглища “, изяснява биологът Варун Госвами от Индия.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР