ДПС са категорични, че няма да подкрепят отмяната на машинното

...
ДПС са категорични, че няма да подкрепят отмяната на машинното
Коментари Харесай

ДПС категорично против отмяната на машините

ДПС са безапелационни, че няма да поддържат анулацията на машинното гласоподаване. Въпреки че през вчерашния ден от ГЕРБ оповестиха, че чакат поддръжка от придвижването, на правна комисия през днешния ден стана ясно тъкмо противоположното.
Позицията ни е срещу измененията в Изборния кодекс за анулацията на машинното гласоподаване, желаеме в СИК да няма преброяване от човешка ръчичка, съобщи зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев. Той напомни, че точно по предложение на Движение за права и свободи в Изборния кодекс бяха заложени 3000 секции с машини да евровота и 6000 - за локалните избори. Няма по какъв начин да подкрепим анулацията, в случай, че ние сме ги поискали, посочи Цонев.
Именно на Движение за права и свободи е и предлагането на идващите парламентарни избори да се гласоподава без хартия. Тук чухме доста причини срещу машинното гласоподаване. Аз желая да ви кажа за какво Движение за права и свободи упорства за машинно гласоподаване, продължи Цонев и уточни, че това е поради ръчното преброяване в СИК-овете.
Ние желаеме в СИК всички пороци на ръчното гласоподаване да бъдат избегнати. Затова сме отворени, евентуално ще вземем присъединяване, ще се помъчим да потърсим разнообразни разновидности вместо машинно гласоподаване, машинно преброяване “ сподели още Цонев. Според него дяволът е в детайлите. Ние предложихме машините да не се взимат чартърен. Ние предложихме кой да създаде софтуера, което е относително елементарна софтуерна задача спрямо това, което вършат българските софтуеристи “, сподели Цонев и регистрира, че за България това е елементарна задача. По думите му не става въпрос за изкуствен интелект. Според него, с цел да се запазят операциите, се намират причини срещу машинното гласоподаване. Цонев посочи, че процесът на организация на машинното гласоподаване е бил умишлено злепоставен. Ако на идващите парламентарни избори ще ни водите със СИК, би трябвало да знаете, че ще срещнете доста сериозен отпор от Движение за права и свободи без значение дали ще приемете този законопроект в този момент или не, безапелационен бе депутатът от Движение за права и свободи. Протоколите са едни парцали и позор за България, заключи Цонев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР